Opätovný dopyt po stredných útočníkoch. Podľa Füllkruga menia vnímanie Haaland s Kaneom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Opätovný dopyt po stredných útočníkoch. Podľa Füllkruga menia vnímanie Haaland s Kaneom

Nemecký útočník Niclas Füllkrug v drese svojho zamestnávateľa Borussie Dortmund.
Nemecký útočník Niclas Füllkrug v drese svojho zamestnávateľa Borussie Dortmund.Reuters
Nemecký futbalista Niclas Füllkrug (30) je rád, že po desaťročí, keď tréneri v ofenzíve preferovali "falošné deviatky", sa opäť k trendom dostávajú strední útočníci. Za všetkých menoval Haalanda s Kaneom, ktorí vedú tabuľku strelcov svojich líg.

Útočník Borussie Dortmund, ktorý v reprezentácii Nemecka debutoval vo veku 29 rokov tesne pred minuloročnými majstrovstvami sveta v Katare, sa rýchlo etabloval ako prvá voľba. Na konte má deväť zásahov v jedenástich vystúpeniach. 

Očakáva sa, že na budúcoročnom EURO 2024 na domácej pôde bude lídrom zostavy trénera Nagelsmanna. Dlhé roky boli hráči ako Füllkrug, ktorí najlepšie hrajú vo vnútri šestnástky, prehliadaní v prospech iného typu útočníkov s odlišnými schopnosťami.

"Pamätám si tie časy," zamyslel sa Füllkrug na tlačovej konferencii. "Nie je to tak, že by som sa necítil dobre na svojom mieste. Išlo skôr o to, že prevládal dopyt po falošnej deviatke, menšom hráčovi s viac schopnosťami," doplnil skúsený zakončovateľ.

Až do príchodu Füllkruga do národného tímu v novembri 2022 Nemecko nehralo s vysunutým útočníkom takmer desať rokov. Naposledy na MS 2014, keď sa Miroslav Klose stal rekordným strelcom všetkých čias.

"Teraz sa to vyvinulo opačným smerom, čo nie je náhoda. Som z toho šťastný. Teším sa nielen zo seba, ale aj z toho, že vďaka hráčom svetovej triedy ako Erling Haaland alebo Harry Kane si deti kupujú futbalové dresy. Strieľanie gólov je predsa to najlepšie vo futbale, aspoň pre mňa," nadviazal.

Haaland zo City vedie poradie strelcov v Premier League, zatiaľ čo Kane z Bayernu nastrieľal rekordných 17 gólov v prvých 11 zápasoch Bundesligy. Füllkrug sa v národnom tíme opäť stretol so svojím bývalým spoluhráčom z Werderu Brémy Marvinom Dukschom, ďalším hráčom, ktorý vo svojich 29 rokoch dostal prvú pozvánku na prípravné medzištátne zápasy proti Turecku a Rakúsku.

"Dôležité je vždy hodnotiť podľa výkonnosti," zdôraznil Duksch. V prebiehajúcom ročníku má na konte päť gólov a tri asistencie. "V posledných rokoch som pracoval na svojej hre. Hovorí sa o 29 rokoch, ale je to ideálny vek, pretože sa stále môžete ako hráč rozvíjať," uzavrel.

Nemecko - Turecko (sobota, 20:45)