Slováci sa s Nórmi trápili. Ožili po zmene strán, Duda odvrátil druhú prehru po sebe

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slováci sa s Nórmi trápili. Ožili po zmene strán, Duda odvrátil druhú prehru po sebe
Aktualizované
Jedným z najaktívnejších na trávniku bol domáci Oscar Bobb, ktorý robil slovenským hráčom problémy.
Jedným z najaktívnejších na trávniku bol domáci Oscar Bobb, ktorý robil slovenským hráčom problémy.TASR
V druhom prípravnom dueli chceli slovenskí futbaloví reprezentanti napraviť domáce zaváhanie s Rakúskom (0:2) a uspieť v Osle. Nórsko nastúpilo v plnej sile. Prakticky celé stretnutie mali hernú prevahu, prišli o ňu až po zmene strán, rovnako ako o víťazstvo. Ondrej Duda (29) vyrovnal na konečných 1:1.

Nórsko - Slovensko 1:1

Tréner Francesco Calzona urobil v základnej zostave niekoľko nútených zmien. Do brány sa postavil Marek Rodák. Na pravej strane operoval Michal Tomič a na ľavej Vernon De Marco. Oproti Rakúsku sa v strede poľa objavil Hrošovský s Bénesom a v útoku Ďuriš. 

Základné zostavy.
Základné zostavy.Flashscore

Po úvodnom oťukávaní sa z oboch strán patril záver prvej desaťminútovky domácim. Najskôr po Bobbovej práci zakončoval zvnútra prudko Sorloth, ale Obert dokázal zblokovať jeho pokus na rohový kop. Po ňom sa, našťastie, nezorientoval pred malým vápnom včas Berge a loptu netrafil. 

V dvanástej minúte sa prvýkrát o slovo prihlásil aj Haaland, ktorému posadil na hlavu pred bránou ideálny center sprava Ryerson. Nórsky superstrelec sa presadil v hlavičkovom súboji s Tomičom, ale mieril nad bránu. Lenže tlak Nórska pokračoval. V 18. minúte po ďalšom rohu, ktorý Berge ešte nedokázal zblízka dopraviť do siete, no Sorloth pohotovo otvoril skóre - 1:0.  Pre útočníka Villarrealu to bol osemnásty presný zásah v najcennejšom drese. V tej chvíli ukazovali štatistiky pomeru striel 7:1 pre Nórsko.

Zverenci Francesca Calzonu sa do hry dostávali veľmi ťažko. Bobb svojou individuálnou kvalitou robil slovenským futbalistom veľké problémy. V 29. minúte zachránilo Rodáka brvno, keď zakončil z hranice šestnástky pekným obstrelom Odegaard. Krátko na to musel vytiahnuť strážca svätyne sokolov proti zakončeniu spomínaného Bobba dôležitý zákrok. Aj za pomoci Gyömbéra to zvládol. 

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Až v samom závere prvého dejstva sa osmelili aj Slováci. Z diaľky napriahol Tomič, ale mieril mimo priestor troch žrdí. Domáci odpovedali v nadstavenom čase, prv zakončením Odegaarda, ktorého vychytal Rodák a následne pri strele Haalanda zasahovať nemusel, bola tečovaná na roh. Na polčasovú prestávku odchádzali spokojnejší nórski hráči. 

Do druhého polčasu urobil tréner Calzona dve zmeny. Bénesa nahradil Duda a namiesto De Marca nastúpil Hancko. Ale Slovensko po zmene strán pokračovalo v nevýraznom výkone a v 50. minúte po faule Gyömbéra kopali Nóri pokutový kop. Loptu na biely bod si postavil Erling Haaland, no na Rodáka nevyzrel. Umiestnený pokus k ľavej žrdi zlividoval gólman Fulhamu.

Po hodine hry prišiel prvý vzruch, po ktorom zvnútra boxu pálil krížne po zemi k ľavej žrdi Ondrej Duda. Mieril tesne vedľa. Zdalo sa, že postupom minút futbalisti spod Tatier ožívajú a dostávajú sa častejšie k potenciálnym šanciam. Chýbala im výrazne finálna fáza a najmä presnosť. Do priestoru brány za 80 minút vystreliť nedokázali. 

V záverečnej desaťminútovke dostal v osemnástich rokoch premiérovo v národnom tíme priestor Leo Sauer. V 85. minúte podržal výber Francesca Calzonu znova Rodák, aby o minútu neskôr sa Duda presadil v šestnástke a chladnokrvne zblízka vyrovnal na 1:1. Z prvej slovenskej strely na bránu. V tretej nadstavenej minúte mohol byť hrdinom Adam Obert, po nakopnutej lopte sa ocitol za defenzívou, no zoči-voči brankára Nylanda neprekonal.