Gašparík prvýkrát vyzrel na Weissa, Straka dostáva Michalovce do inej dimenzie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Gašparík prvýkrát vyzrel na Weissa, Straka dostáva Michalovce do inej dimenzie
Michal Gašparík premiérovo v Niké lige vyzrel na svojho náprotivka Vladimíra Weissa st.
Michal Gašparík premiérovo v Niké lige vyzrel na svojho náprotivka Vladimíra Weissa st.TASR/Flashscore
Druhé nadstavbové kolo Niké ligy a zároveň posledné pred prvou tohtoročnou reprezentačnou prestávkou pútalo pozornosť najmä dvomi derby. O východ a o západ. V oboch prípadoch sa môžeme baviť, z pohľadu štatistík, o prekvapení. Nielen tomu sa Flashscore Správy venujú v tradičných udalostiach uplynulého víkendu.

Flashscore zostava 2. nadstavbového kola

Kým úvodné dve bitky o východ Košičania po návrate medzi elitu zvládli, na tretí pokus sa popálili. Dokonca bez strely na bránu. Bezduchý výkon. Asi niet lepší prívlastok na to, čo predviedli zverenci Jána Kozáka ml., ktorý sledoval súboj pre kartový trest z tribúny, na Zemplíne. Bohužiaľ, prehra im vôbec nehrá do karát, ani zlepšená forma a séria bez prehry v podaní hráčov Františka Straku. Rozdiel v tabuľke je už iba dvojbodový. 

Výsledky 2. kola nadstavby Niké ligy.
Výsledky 2. kola nadstavby Niké ligy.Flashscore

O podobnom rozdiele, ale už trojbodovom, si môžu hovoriť futbalisti Podbrezovej. Opäť raz nestačili na Ružomberok. Z ostatných štyroch meraní síl uspeli železiari iba raz. Aktuálne ťahajú v lige trojzápasovú šnúru prehier a na tri body čakajú päť kôl. Smetanovci sa po zaváhaní s belasými vrátili znova na víťaznú vlnu. Kým pred štartom jari strácali na majstrovskú skupinu sedem bodov, momentálne sú vzdialení od štvrtej Dunajskej Stredy na tri. 

Tabuľka po 2. kole nadstavby Niké ligy.
Tabuľka po 2. kole nadstavby Niké ligy.Flashscore

Dunajskostredčania svoj dôležitý súboj doma proti Žiline zvládli, naplno zabrali po troch kolách. Oveľa viac starostí im ale robia fanúšikovia, ktorí počas stretnutia "štrajkovali" a aktívne nefandili. Podľa informácií dávali najavo svoju nespokojnosť, akým smerom sa mužstvo herne uberá. Piaty bod si do tabuľky pripísali Zlatomoravčania, ale na prvý triumf stále čakajú - už 27 zápasov. Ak nevyhrajú ani po reprezentačnej prestávke, prekonajú "rekord" Senca. Bod im vychytal pri premiére čistým kontom iba 20-ročný klubový odchovanec Patrik Richter.

Program 3. kola nadstavby Niké ligy.
Program 3. kola nadstavby Niké ligy.Flashscore

Trnava zdolala Slovan na jedenásty pokus

Písal sa máj 2021. Trnava vyhrala doma 3:0. Bolo to posledné derby, v ktorom dokázal Spartak uspieť. Na Tehelnom poli? Apríl 2021 a výsledok 2:1. Prišlo desať najväčších slovenských zápasov a Trnavčania sa herne i výsledkovo trápili. Neuspeli. Až do nedele. V poradí 171. derby zverenci Michala Gašparíka ovládli. Belasým pripravili prvú domácu prehru v lige v prebiehajúcom ročníku. Trnavský kormidelník sa dočkal premiérového triumfu proti Vladimírovi Weissovi st., na ktorý čakal desať súbojov.

Zdá sa, že obhajcovi majstrovskej trofeje padne reprezentačná prestávka vhod. Šéf lavičky, prekvapivo, pred derby pustil do Gruzínska Jabu Kankavu i Gurama Kašiu, ktorí sa išli pripravovať na kľúčovú baráž o EURO v Nemecku. Pre zranenia chýbali stále Strelec s Weissom. Trest si odpykával Rodrigues. Rodinná tragédia odstavila Blackmana. A Slovan mal na trávniku problém. Chýbala mu iskra v ofenzíve, prekvapivá myšlienka či zakončenie. Bola to jeho druhá prehra pred vlastnými fanúšikmi v krátkom čase. V týždni nestačil vo štvrťfinále Slovnaft Cupu na Podbrezovú. Tentoraz - prvýkrát v sezóne - bez streleného presného zásahu. Minikríza? Ukáže čas. 

Michalovce sú pod Strakom úplne iný tím

Zemplínčania čakali na premiérové víťazstvo v sezóne od jej začiatku až do marca. V dôležitom súboji zdolali Zlaté Moravce, nad ktorými uspeli hneď dva razy po sebe a odpútali sa od nich na predposlednom mieste tabuľky. Navyše teraz vyhrali aj proti Košiciam, takže z jedenástej priečky strácajú na desiatu pozíciu iba dva body. Na poslednú si vytvorili náskok jedenástich bodov.

Ostatné výsledky Michaloviec.
Ostatné výsledky Michaloviec.Flashscore

Na tri body siahali Michalovce už v Žiline, keď po spornej penalte remizovali. Toto všetko sa udialo odvtedy, ako na ich lavičku prišiel František Straka. SKúsený motivátor v minulom ročníku zachránil v Niké lige mužstvo Trenčína, teraz k niečomu podobnému smeruje na Zemplíne. Po štyroch dueloch má český lodivod na konte desať bodov a žiadnu prehru.

Jeho traja predchodcovia pritom dokopy získali len šesť bodov za remízy. Na jar sú Michalovce štvrtým najlepším tímom v súťaži, pretože viac bodov získali iba Slovan, Ružomberok a Dunajská Streda. Zemplínčania naposledy trikrát v rade vyhrali na prelome septembra a októbra 2021.

Navyše ťahajú šnúru štyroch duelov bez prehry, čo je najdlhšia od prelomu februára a apríla 2023. Vtedy nepoznali chuť prehry až osemkrát v rade. "Budem naďalej bičovať mužstvo, aby sme dosiahli náš cieľ," povedal Straka po piatkovej výhre.

Moment kola: Dva stehenné svaly, dve straty opôr Dukly

Dukla zažila niekoľko dní dozadu prvú tvrdú ranu v sezóne, keďže tesne nepostúpila do prvej šestky a teraz prišla ďalšia. Zranenia vo futbale nie sú žiadnym prekvapením, občas sa dejú. Ale v jednom polčase dve opory a dvakrát problém so stehenným svalom? To už je paradox. Róbert Polievka šprintoval, Boris Godál šprintoval a pri natiahnutí sa za loptou povolil "zaďák" aj jemu. 

Dukla prišla v jednom zápase o Polievku aj Godála.
Dukla prišla v jednom zápase o Polievku aj Godála.MFK Dukla Banská Bystrica

Banská Bystrica tak prišla o svoju najväčšiu zbraň, nakoľko Polievka sa podieľal až na osemnástich góloch tímu (11+8), čo je skoro polovica všetkých 40 zásahov tímu spod Urpína. Zároveň jej vypadol aj dirigent a líder zadných radov. Skúsený Godál prinášal do mužstva pokoj a rozvahu. Ich absencie sú nateraz otázne, krátke však nebudú.

Gól kola: Martin Černek

Krásny gól strelil už v piatkovej predohrávke Stanislav Danko, keď sa akrobaticky položil do jediného zásahu pri výhre Michaloviec proti Košiciam. V sobotu ho prekonal skalický obranca Martin Černek. Matejov mu poslal presný pas za obranu. Opora zadných radov tímu zo Záhoria si ho zo vzduchu ľavačkou posunul do behu a následne rovnakou nohou nechytateľne poslal za Kukučku. Skalica v Trenčíne vyhrala 3:1.

(Vo videu od 02:08). Pre Černeka išlo vôbec o premiérový zásah v najvyššej slovenskej súťaži. Na konte má 37 duelov. "Bol som vo veľkej eufórii. Nevedel som, čo mám robiť, kam mám skôr utekať, ale hneď na to som sa musel prepnúť a znova sústrediť na hru. Bol ešte dlhý čas do konca zápasu, takže tu nebol nejaký priestor na oslavy," prezradil pre mfkskalica.sk sviatočný strelec.