Návrat domov po 15 rokoch. Posilou Žiliny sa stal Tomáš Hubočan

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Návrat domov po 15 rokoch. Posilou Žiliny sa stal Tomáš Hubočan

Aktualizované
Tomáš Hubočan (vpravo) spoločne s Petrom Grajciarom na fotografii z decembra 2007.
Tomáš Hubočan (vpravo) spoločne s Petrom Grajciarom na fotografii z decembra 2007.Profimedia
Slovenský ľavý obranca Tomáš Hubočan (37) sa po 15 rokoch vracia domov - tam, kde sa to všetko začalo. Bývalý reprezentant bude hájiť farby MŠK Žilina, aktuálneho lídra Niké ligy.

Hubočan naposledy pôsobil pod Dubňom vo februári 2008, keď prestúpil do ruského Zenitu Petrohrad za štyri milióny eur.

Počas 15 rokov, keď brázdil trávniky v európskom futbale, bol odchovanec žilinského futbalu hráčom ruského Dinama Moskva, francúzskeho Marseille, tureckého Trabzonsporu, cyperskej Omonie Nikózia a Karmiotissy.

Na konte má celkovo 413 súťažných klubových duelov na najvyššej úrovni. Za národný tím Slovenska debutoval 10. decembra 2006 pod Jánom Kocianom. V najcennejšom drese si pripísal 73 vystúpení, gólu sa však nedočkal.

Bol súčasťou výberu družiny spod Tatier na dvoch majstrovstvách Európy v 2016 a 2020 pod trénermi Jánom Kozákom, respektíve Štefanom Tarkovičom.

Prvýkrát sa s reprezentáciou lúčil v októbri 2019 v súboji s Paraguajom, aby predsa len ešte prišiel pomôcť v boji o ME. Vrátil sa v baráži proti Severnému Írsku v novembri 2020, pokračoval počas jari 2021 a v rámci finálového turnaja. Svoj posledný štart zaznamenal práve na Eure proti Španielsku 23. júna 2021.

"S týmto dresom som vyrastal a išiel som do sveta, teraz mám možnosť byť späť. Veľmi sa teším na to, aby som mohol na ihrisko nastúpiť s týmto dresom. Nejaký čas to bude trvať, ale verím, že sa čoskoro pripravím," zneli prvé slová Hubočana pre klubovú televíziu MŠK Žilina.

Do kádra lídra Niké ligy prichádzajú cenné skúsenosti. Tridsaťsedemročný bek bude s prehľadom najstarším členom tímu českého kouča Jaroslava Hyneka.

Keď bývalý reprezentant oslávi 17. septembra 38. narodeniny (ročník 1985), bude druhým, vekom najskúsenejším aktérom v šatni, o 12 rokov mladší Ján Minárik (1997). Žilinčania majú v zostave potom ďalších troch 24-ročných futbalistov.

"Vraciam sa a nepoznám všetkých chalanov. Hlavné bude ich najprv dobre spoznať a potom im možno predať skúsenosť, ktorú som prežil. Verím, že takýmto spôsobom im môžem pomôcť. S niektorými som trénoval počas jedného leta v Žiline, viacerí sú aj dnes v kabíne," pokračovala najnovšia posila.

Žilinčania zo šiestich stretnutí v aktuálnej sezóne Niké ligy vyhrali päť, prehrali iba raz, vďaka čomu sa s 15 bodmi ujali prekvapivej líderskej pozície. Druhý Trenčín má na konte 13 bodov, tretia Banská Bystrica 11. Šiesty Slovan, ktorý čakajú dve dohrávky, nazbieral osem bodov.

Situácia na čele Niké ligy počas reprezentačnej prestávky.
Situácia na čele Niké ligy počas reprezentačnej prestávky.Flashscore

Aké bude postavenie rodáka zo Žiliny v tíme? "Rozprávali sme sa s trénerom, no zatiaľ budem hovoriť iba o tom, ako sa dám dohromady. Poprosil som trénera, aby bol trpezlivý a ja verím, že mi vyjde v ústrety."

"Predchádzajúce tri mesiace som nič nerobil, respektíve som sa pripravoval sám, čo je niečo úplne iné, ako sa pripravovať s tímom na ihrisku. Systém je iný, ako som doposiaľ hral. Verím, že zmena pre mňa nebude príliš problematická, hoci som v kariére hral aj v takomto systéme," vravel na margo taktického rozostavenia 3-4-3, ktorý vyznávajú žlto-zelení.

Stíhal vnímať počas pôsobenia v Európe kvalitu najvyššej slovenskej súťaže? "Musím sa priznať, že počas toho, ako som bol v zahraničí, som ju veľmi nesledoval. Sledujem však slovenské tímy, ktoré pôsobia v európskych súťažiach a ich výsledky. Aká je však kvalita, rýchlosť a sila ligy, to nepoznám. V Zlatých Moravciach som bol len na prvom zápase."

Na čo sa po návrate pod Dubeň teší, je jasné. "Na štadión. Ak by sa tu nabralo kopec fanúšikov a bol by plný štadión na niektorý zo zápasov slovenskej ligy, to by som si veľmi želal," uzavrel rozhovor pre MSKZilinaTV Tomáš Hubočan.