O prvú šestku Niké ligy sa bojuje až do konca. Čo všetko môže nastať?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

O prvú šestku Niké ligy sa bojuje až do konca. Čo všetko môže nastať?

Ako dopadne boj o prvú šestku?
Ako dopadne boj o prvú šestku?Milan Štefánik/jimifoto.sk
Už v sobotu príde na rad posledné kolo Niké ligy pred rozdelením súťaže na dve polovice. O tri voľné miesta v prvej šestke bude bojovať do záverečného hvizdu päť tímov. Scenárov a možností môže nastať naozaj mnoho, preto je dôležité ujasniť si, ako to nakoniec môže celé vyzerať.

Všetkých šesť stretnutí 22. kola sa odohrá v sobotu o 17:00 a hoci je medzi nimi aj najväčšie derby medzi Slovanom a Trnavou, tak sa zdá, že väčšia pozornosť sa upriamuje na iné štadióny.

Piata Dunajská Streda má 36 bodov. O dva viac ako Podbrezová. Za ňou nasledujú 33-bodový Trenčín a Banská Bystrica. Šancu zahrať si s najlepšími tímami má stále aj Ružomberok.

Aktuálna tabuľka Niké ligy.
Aktuálna tabuľka Niké ligy.Flashscore

Aké scenáre môžu nastať?

V priamom súboji sa stretnú Podbrezová a Ružomberok. Železiari majú všetko vo svojich rukách a ak vyhrajú, tak sa stanú istým účastníkom prvej šestky. Ak remizujú alebo prehrajú, budú sa musieť spoliehať na zakopnutia súperov. Ružomberok ani v prípade výhry nebude mať nič isté a musí sa spoliehať na ostatné výsledky.

Ak Dunajská Streda proti Žiline vyhrá alebo remizuje, má istotu prvej šestky. V prípade prehry sa musí spoliehať na to, že aspoň jeden z trojice Podbrezová, Trenčín, Dukla nebude bodovať naplno. V opačnom prípade skončí na siedmom mieste.

Ak Banská Bystrica zvíťazí proti Košiciam, musí dúfať, že aspoň jeden z dvojice Podbrezová - Trenčín neuspejú naplno, alebo DAC prehrá. Existuje možnosť, že Dukla, Trenčín a DAC budú mať zhodne po 36 bodov. Vtedy by sa najvyššie umiestnil Trenčín.

Vo vzájomných zápasoch so svojimi súpermi totiž zhodne dosiahol výhru a remízu, mal by tak osem bodov. Dukla zvíťazila aj remizovala s DAC a body si rozdelila s Trenčínom, čiže by mala päť bodov a v minitabuľke by sa dostala za Trenčín. Za ňou by bola Dunajská Streda s dvoma bodmi za remízy s Trenčínom a Duklou.

Program 22. kola.
Program 22. kola.Flashscore

Ak Trenčín zvíťazí v Skalici, tak sa dostane do prvej šestky. V prípade remízy môže nastať zaujímavá situácia s minitabuľkou štyroch tímov, ktoré by mali zhodne po 34 bodov. To by sa stalo v prípade výhry Ružomberka nad Podbrezovou a remíz Banskej Bystrice i Trenčína.

Dunajská Streda by sa bez ohľadu na výsledok svojho zápasu dostala do prvej šestky. Voľné by zostali dve miesta. Najviac bodov by získala Podbrezová (11), ktorá vyhrala i remizovala s Duklou aj Trenčínom a raz vyhrala nad Ružomberkom.

Na šiestej priečke by sa umiestnil Ružomberok, pretože by získal v minitabuľke desať bodov za výhru nad Trenčínom, výhru a remízu s Duklou a prípadnú výhru nad Podbrezovou. Mimo prvej šestky by v takomto prípade zostal Trenčín (8) a Dukla (3).

Čo rozhoduje pri zhodnosti bodov?

Ak budú mať dva alebo viacero tímov zhodný počet bodov po základnej časti, postupuje sa podľa Súťažného poriadku futbalu. Postupuje sa podľa článkov 18 a 19, ktoré uvádzame nižšie bez redakčných úprav.

Ak majú po skončení súťaže, základnej časti súťaže, nadstavbovej časti o titul alebo nadstavbovej časti o udržanie v súťaži dve alebo viac družstiev rovnaký počet bodov, rozhodujú o poradí na určenie víťaza, postupujúceho družstva a zostupujúceho družstva kritériá v tomto poradí:

1. Vyšší počet bodov zo vzájomných stretnutí; ak družstvá odohrali len jedno vzájomné stretnutie, vyšší počet bodov zo vzájomného stretnutia,

2. Gólový rozdiel zo vzájomných stretnutí,

3. Gólový rozdiel zo všetkých majstrovských stretnutí,

4. Vyšší počet strelených gólov vo všetkých majstrovských stretnutiach,

5. Vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach,

6. Vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov,

7. Vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach,

8. Vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov.