O slovo sa hlási kráľovná motošportu, najväčšie slovenské derby či súboj o Manchester

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
O slovo sa hlási kráľovná motošportu, najväčšie slovenské derby či súboj o Manchester
Martin Mikovič si v drese Trnavy pred pár dňami pripísal jubilejný 300. zápas. Proti Slovanu môže v sobotu naskočiť do 24. derby.
Martin Mikovič si v drese Trnavy pred pár dňami pripísal jubilejný 300. zápas. Proti Slovanu môže v sobotu naskočiť do 24. derby.TASR
Čas je neúprosný a prichádza s ním v rýchlom slede úvodný víkend tretieho mesiaca v roku. Bude poriadne nabitý. Mimo tradičných futbalových duelov štartuje v Bahrajne aj nový ročník Formuly 1. Flashscore Správy sa vo Víkendových tipoch pozreli na kráľovnú motošportu. Neobišli najväčšie slovenské derby či súboj dvoch talianskych titánov pod Vezuvom.

Nová sezóna F1 - VC Bahrajnu (sobota, 16:00)

Budeme opäť svedkami jasnej dominancie Red Bullu a Maxa Verstappena alebo sa pripomenie tímová dvojka majstrov Sergio Pérez? Fanúšikovia Formuly 1 by radi zažili sezónu, v ktorej sa nebude bojovať o rekordy, ale v ktorej sa budú môcť kochať vyrovnanými súbojmi - ak už nie medzi tímami, tak aspoň medzi kolegami z jednej stajne.

Kvalifikácia na Veľkú cenu Bahrajnu však prekvapenie nepriniesla, hoci k nemu ďaleko nebolo. Hneď deväť pretekárov sa zmestilo do pol sekundy v Q3. A ktovie, či by na pole position nestál Charles Leclerc, ktorý na rozdiel od holandského šampióna nevyužil vo svojom rýchlom kole slipstream.

Bude to práve Ferrari, ktoré zamotá v celkovom poradí hlavu Red Bullu? Alebo Mercedes s Lewisom Hamiltonom, ktorý na konci roka opustí stajňu, vďaka ktorej sa stal legendou športu? Prípadne to bude McLaren s mladíckou dravosťou či skúsenosti v lete už 43-ročného Fernanda Alonsa na Aston Martine, ktoré zdramatizujú boj o predné priečky? 

Jedno je isté, zimné čakanie sa skončilo a F1 je konečne späť. Netradične už v sobotu, keďže o týždeň (keď sa ide VC Saudskej Arábie) sa v moslimskom svete začína ramadán a kráľovná motošportu sa mu svojím programom prispôsobila.

Slovan Bratislava - Spartak Trnava (sobota, 17:00)

V poradí 170. najväčší zápas najvyššej slovenskej súťaže. Súboj majstra s víťazom pohára. Za ostatné roky majú fanúšikovia Niké ligy pred sebou azda jedno z najlepších derby. Aspoň mu nahráva aktuálna situácia. Avšak či to tak naozaj bude, sa ukáže až na trávniku... Obaja totiž majú istotu majstrovskej skupiny. Belasí sú bezkonkurenčne prví o štrnásť bodov a trnavský Spartak bojuje o druhú priečku. 

Posledné vzájomné strety.
Posledné vzájomné strety.Flashscore

Zverenci Vladimíra Weissa st. sa ideálne naladili v strede týždňa. Zvládli osemfinálovú dohrávku Slovnaft Cupu proti Žiline (1:0). V útoku sa budú spoliehať opäť na vo forme hrajúceho Gersona Rodriguesa. Luxemburčan po svojom príchode strelil v troch dueloch štyri presné zásahy. Slovan prehral v prebiehajúcom ročníku iba raz (17-3-1). Momentálne ťahá šestnásťzápasovú ligovú sériu bez prehry. V rámci domácich stretov niet lepšieho tímu (8-2-0). 

Posledné výsledky belasých.
Posledné výsledky belasých.Flashscore

V ostatnom kole sa spartakovci na jar dočkali prvej výhry, keď doma zvládli súboj s Banskou Bystricou (2:0). V prvých dvoch prehrali v Ružomberku a doma s Dunajskou Stredou. Vonku ťahali na jeseň obdivuhodnú šnúru, keď boli ako jediní neporazení. Na konci zlyhali v Žiline a naposledy pod spomínaným Čebraťom (6-2-2). V oboch prípadoch bez streleného gólu. 

V posledných piatich vzájomných zápasoch medzi oboma sa iba jeden skončil nerozhodne. Tri zvládol Slovan, raz uspeli červeno-čierni. Na Tehelnom poli Trnavčania vyhrali v lige ešte v apríli 2021. Odvtedy v jednom prípade remizovali a trikrát ťahali za kratší koniec. V októbri sa stretli v malom Ríme, bol z toho belasý triumf 2:1. 

Manchester City - Manchester United (nedeľa, 16:30) 

Už sa stáva akousi bežnou vecou, že Manchester City vstupuje do mestského derby ako jasný favorit pri snahe získať štvrtý titul Premier League za sebou. Hladké víťazstvo 6:2 nad Lutonom v FA Cupe uprostred týždňa, v ktorom sa dynamické duo Kevin De Bruyne a Erling Haaland spoločne postaralo o štyri góly (Nór ich sám strelil dokopy päť), vyslalo zvyšku Premier League varovanie, keďže City dosiahlo sériu neporaziteľnosti 18 duelov vo všetkých súťažiach (16 výhier a dve remízy).

Je pozoruhodné, že to nestačilo na to, aby sa zverenci Pepa Guardiolu dostali na vrchol súťaže, keďže pred týmto kolom zostávajú o bod za vedúcim Liverpoolom. Na Etihad Stadium sa však zatiaľ panikáriť nebude, najmä preto, že City sú na domácej pôde neporazení od novembra 2022 (30 triumfov a päť remíz). A hoci návšteva United vždy vytvára jedinečnú atmosféru, výhra v piatich z posledných šiestich derby (iba jedna prehra) by mala domácim dodať sebavedomie.

Manchester United si už zvykol vstupovať do derby ako veľký outsider. V nedeľu to bude celkovo 192. derby vo všetkých súťažiach. Red Devils bude znepokojovať dlhý zoznam zranených hráčov, najmä v obrane, v kombinácii s faktom, že pri posledných dvoch výjazdoch na Etihad inkasovali dokopy desať gólov.

Posledných päť derby medzi City a United.
Posledných päť derby medzi City a United.Flashscore

Porážka by len prehĺbila ich trápenie po tom, čo minulý víkend v Premier League podľahli Fulhamu 1:2. Bol to výsledok, ktorý prakticky minimalizoval ich priestor na chyby pri snahe o prienik do TOP 4 a zároveň získaní miestenky do Ligy majstrov.

Neapol - Juventus (nedeľa, 20:45)

Od januára 2023, keď Neapol naposledy privítal Juventus na svojom štadióne, sa toho veľa zmenilo. Vtedy domáci zdolali starú dámu 5:1, čím vyrovnali svoje historicky najvyššie víťazstvo nad turínskym klubom z roku 1990. V tom čase v ich drese žiaril skvelý Diego Maradona.

Minulá výhra im pomohla na ceste za prvým titulom po 33 rokoch (a celkovo tretím v histórii). Odvtedy sa im však nedarí a obhajcovia sú až na deviatom mieste, hoci uprostred týždňa slávili premiérové tri body pod vedením nového trénera Francesca Calzonu, keď porazili Sassuolo 6:1.

Hoci Partenopei neprehrali v piatich domácich ligových zápasoch (3-2-0), stále majú priemernú bilanciu (5-3-4) z tohtoročných súbojov na domácom štadióne v rámci Serie A. K tomu futbalisti spod Vezuvu inkasovali ako prví v ostatných štyroch stretoch pred svojimi fanúšikmi. 

Vzájomné merania síl.
Vzájomné merania síl.Flashscore

Vďaka gólu Danieleho Ruganiho z poslednej minúty Juventus nielenže zdolal Frosinone 3:2 a konečne zastavil svoju štvorzápasovú sériu bez víťazstva (0-2-2), ale zároveň sa Massimiliano Allegri stal prvým trénerom v histórii Serie A, ktorý prekonal hranicu 1 000 bodov (301 výhier, 99 remíz, 96 prehier). V nedeľu bude dúfať, že sa mu podarí nadviazať na tento míľnik. Napriek tomu sa im v Neapole v poslednom čase nedarí - predchádzajúce štyri duely sa skončili prehrou.