Od Bahrajnu po Abú Dabí: Rekordne naplnený kalendár pretekov Formuly 1 pre rok 2024

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Od Bahrajnu po Abú Dabí: Rekordne naplnený kalendár pretekov Formuly 1 pre rok 2024
Formula 1 je späť.
Formula 1 je späť.Profimedia
Formula 1 bude v najbližšej sezóne pozostávať z rekordných 24 pretekov. Nový ročník kráľovnej motošportu odštartuje v Bahrajne už počas prvého marcového víkendu. Pozrite si poradie a termíny jednotlivých podujatí.

1. Bahrajn (Sachír) - 2. marca

Prvé preteky na Blízkom východe oslavujú svoje 20. výročie, konajú sa netradične v sobotu, aby sa prispôsobili tamojšiemu ramadánu. Trať je abrazívna, značným faktorom býva aj vietor. Lewis Hamilton vyhral v Bahrajne päťkrát. Fernando Alonso je jediným jazdcom, ktorý sa zúčastnil aj premiéry podujatia v roku 2004.

2. Saudská Arábia (Džidda) - 9. marca

Práve v Džidde vyhral Sergio Pérez minulý rok jeden z trojice pretekov, ktoré neovládol jeho tímový kolega z Red Bullu Max Verstappen. Corniche je druhým najdlhším a najrýchlejším pouličným okruhom sezóny. Aj tu sa preteky uskutočnia počas soboty.

3. Austrália (Melbourne) - 24. marca

Albert Park je domácim závodom pre Oscara Piastriho z McLarenu a Daniela Ricciarda z RB, ale v Austrálii ešte nikdy nevyhral žiadny domáci jazdec. Hamilton bol v Melbourne na pole position rekordných osemkrát a McLaren triumfoval rekordných 11-krát.

4. Japonsko (Suzuka) - 7. apríla

V roku 2023 sa podujatie uskutočnilo až v septembri. Red Bull získal v Suzuke, ktorá patrí Honde, titul konštruktérov vďaka Verstappenovmu druhému japonskému víťazstvu za sebou. Okruh je domovom pre Júkiho Cunodu z RB. Od posledného tamojšieho víťazstva Ferrari s Michaelom Schumacherom v roku 2004 uplynulo už 20 rokov.

5. Čína (Šanghaj) - 21. apríla

V kalendári absentovala Čína od roku 2019, keď Hamilton vyhral s Mercedesom. Šanghaj sa dočká premiéry v podobe šprintových pretekov. Čou Kuan-jü zo Sauberu bude prvým čínskym jazdcom F1, ktorý bude pretekať pred domácim publikom.

6. USA (Miami) - 5. mája

Piate kolo minuloročnej sezóny a kľúčový moment. Verstappen a Pérez mali na konte po dve víťazstvá, ale Miami začalo rekordnú sériu 10 víťazstiev v rade pre Verstappena. Tento rok hostí okruh prvýkrát aj šprint. Takisto tu budú jedny z tria domácich pretekov pre Logana Sargeanta z Williamsu.

7. Taliansko (Imola) - 19. mája

Trať proti smeru hodinových ručičiek, ktorá sa vlani pre záplavy podujatia nedočakala, je rýchla, hrboľatá a úzka. Okruh pomenovaný po zakladateľovi Enzovi Ferrarim a synovi Dinovi je zároveň pamätníkom brazílskeho trojnásobného šampióna Ayrtona Sennu a Rakúšana Rolanda Ratzenbergera, ktorí zahynuli počas pretekárskeho víkendu v roku 1994.

8. Monako - 26. mája

Monako, ktoré v súčasnosti možno predbehli nové honosnejšie miesta, má svoju históriu a pôvab a je domovom mnohých jazdcov. Najkratšia trať je zároveň pretekmi s najväčším počtom kôl a najmenším množstvom predbiehaní. Charles Leclerc z Ferrari sa môže stať prvým domácim víťazom.

9. Kanada (Montreal) - 9. júna

Tieto preteky prišli na rad po Monaku a Španielsku v minulom roku. Domáce podujatie pre Lancea Strolla z Aston Martinu a otca majiteľa tímu Lawrencea. Hamilton tu získal svoje prvé víťazstvo v F1 a v Montreale drží spoločný rekord s Michaelom Schumacherom - obaja majú po sedem triumfov. Verstappen tu vyhral posledné dva ročníky.

10. Španielsko (Barcelona) - 23. júna

Začiatok európskej trojzastávky s Rakúskom a Veľkou Britániou. Verstappen tu v roku 2016 zaznamenal svoje prvé víťazstvo v F1. Hamilton sa delí o rekordných šesť víťazstiev opäť so Schumacherom. Domácimi jazdcami sú Fernando AlonsoCarlos Sainz z Ferrari.

11. Rakúsko (Spielberg) - 30. júna

Domáce preteky Red Bullu a opäť aj šprintérska časť. Len 10 zákrut a najkratšie pretekanie z hľadiska času. Verstappen v Spielbergu, ktorý priťahuje veľký kontingent jeho holandských fanúšikov, vyhral štyrikrát.

12. Veľká Británia (Silverstone) - 7. júla

V kalendári je podujatie od historicky prvej sezóny v roku 1950 a bude domácim vystúpením pre Hamiltona, no takisto aj pre jeho tímového kolegu Georgea RussellaLanda Norrisa z McLarenu. Hamilton vyhral rekordných osemkrát a v siedmich prípadoch bol na pole position, pričom na pódiu sa umiestnil až 13-krát .

13. Maďarsko (Budapešť) - 21. júla

Hamilton tu vyhral rekordných osemkrát. Verstappen v Budapešti získal svoje prvé pole position v F1 v roku 2019, Alonso svoje premiérové víťazstvo v roku 2003.

14. Belgicko (Spa-Francorchamps) - 28. júla

Norris aj Verstappen majú belgické matky, takže Spa je pre nich niečo ako domáce preteky. Verstappen vyhral trikrát za sebou. Okruh je najdlhším v F1 a taktiež jedným z najrýchlejších.

15. Holandsko (Zandvoort) - 25. augusta

Verstappenove domáce predstavenie. Vyhral ho zakaždým, odkedy sa v roku 2021 Zandvoort vrátil do kalendára. Trať je okruhom výrazne zo starej školy.

16. Taliansko (Monza) - 1. septembra

Chrám rýchlosti pri Miláne hostí domáce preteky Ferrari. Hamilton a Schumacher sa delia o rekord, keď na okruhu s dlhými rovinkami a 11 zákrutami získali po päť víťazstiev.

17. Azerbajdžan (Baku) - 15. septembra

Preteky sa tu vlani konali už v apríli a Pérez ich vyhral druhýkrát za ostatné tri roky. Zostáva to jeho posledným víťazstvom. Pouličný okruh v Baku je v kalendári od roku 2016 a Mexičan je jediným viacnásobným víťazom.

18. Singapur - 22. septembra

Jediné preteky, ktoré sa Red Bullu nepodarilo vyhrať v minulom roku, zvíťazil tam totiž Carlos Sainz z Ferrari. Horúce a vlhké nočné podujatie je jednou z najväčších fyzických výziev sezóny.

19. USA (Austin) - 20. októbra

Štart druhého trojdňového podujatia v roku, v Austine sa budú opäť jazdiť šprinty. Všetky preteky na zvlnenej texaskej trati proti smeru hodinových ručičiek boli ovládnuté jazdcami z prvého radu štartového roštu. Sargeant si tu v minulom roku pripísal svoj zatiaľ jediný bod.

20. Mexiko (Mexico City) - 27. októbra

Verstappen vyhral päť z posledných šiestich VC Mexika, vlani sa tu stal prvým jazdcom, ktorý ovládol 16 pretekov v sezóne. Hamilton v Mexiku spečatil svoje prvenstvá v rokoch 2017 a 2018.

21. Brazília (São Paulo) - 3. novembra

Jediný okruh, na ktorom sa od debutu tohto formátu v roku 2021 každoročne koná šprint. Interlagos ho zažije aj tento rok.

22. USA (Las Vegas) - 23. novembra

Slávny a svetoznámy Strip zažil vlani premiéru F1 v pozícii predposledných pretekov roka, a to v sobotu večer. Uvoľnený kryt kanalizácie sa postaral o zmätok v tréningu. Bude to aj štart tretieho a posledného trojdňového podujatia v sezóne.

23. Katar (Lusail) - 1. decembra

Verstappen vlani v sobotňajšom šprinte rozhodol o svojom treťom titule v rade. Katar bol 17. víkendom v roku 2023 a konal sa v októbri, keď sa extrémne horúčavy ukázali ako problém pre hlavné preteky. Víkend je opäť naplánovaný ako šprintový.

24. SAE (Abu Zabí) - 8. decembra

Verstappen tu vyhral za posledné štyri roky, za kontroverzných okolností v roku 2021, keď porazil Hamiltona a získal svoj prvý titul.