Brownovi z McLarenu sa nepáči výhoda tímov Red Bullu, Horner pripomína kluby z futbalovej LM

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Brownovi z McLarenu sa nepáči výhoda tímov Red Bullu, Horner pripomína kluby z futbalovej LM

Medzi tímami v F1 to trochu vrie.
Medzi tímami v F1 to trochu vrie.Reuters
Šéf Red Bullu Christian Horner vrátil (50) úder Zakovi Brownovi (52) z McLarenu. Američan totiž spochybnil vlastníctvo spoločnosti vyrábajúcej energetické nápoje v dvoch tímoch Formuly 1 a takisto aj úzke väzby oboch stajní.

Brown naliehal na riadiacu organizáciu FIA, aby prehodnotila pravidlá, ktoré umožnili to, čo nazval spoluprácou tímov "A" a "B". Majstrovský Red Bull vyhral v minulej sezóne 21 z 22 pretekov a užšia spolupráca s Visa Cash App RB (bývalým AlphaTauri) by mohla zabezpečiť, že sesterský tím bude oveľa konkurencieschopnejší.

Hlava McLarenu na tlačovej konferencii FIA počas predsezónnych testov povedala, že nepozná žiadny iný šport, ktorý by umožňoval spoluvlastníctvo dvoch tímov súťažiacich proti sebe. Horner, ktorý bojuje o vlastnú budúcnosť v súvislosti s obvineniami zamestnankyne o jeho správaní, ktoré popiera, na tej istej konferencii novinárom pripomenul, že Red Bull vlastní aj dva futbalové kluby v Lige majstrov.

Rakúsky RB Salzburg a nemecký RB Lipsko sa dostali do skupinovej fázy tohtoročnej elitnej európskej klubovej súťaže, pričom druhý menovaný je v poslednej šestnástke. Horner tiež pripomenul, ako zosnulý zakladateľ Red Bullu Dietrich Mateschitz v roku 2005 zachránil Minardi pred krachom a premenoval ho na Toro Rosso a ako Red Bull zostal, keď výrobcovia a sponzori odišli, a podporoval šport počas pandémie COVID. Myslí si, že Red Bull by si za to zaslúžil skôr pochvalu než výsmech.

"Tieto dva tímy sú úplne oddelené. Jeden sídli v Taliansku, druhý v Spojenom kráľovstve. Taliansky má oveľa väčšiu fluktuáciu zamestnancov, ktorí končia v Maranelle, než tých, ktorí smerujú do Milton Keynes," dodal Horner s odkazom na Ferrari a Red Bull.

Takisto povedal, že vzťahy medzi tímami Red Bull sú menej blízke ako vzťahy niektorých iných tímov s výrobcami motorov. "Očakávame, že budú konkurentom nielen zvyšku štartového poľa, ale aj tímu Red Bull Racing. Neexistujú žiadne vopred stanovené pravidlá, žiadne dohody medzi tímami. Nechápem ten hluk, ktorý sa okolo toho vytvára. Pre mňa je to naozaj bezpredmetná záležitosť," myslí si šéf šampiónov z Red Bullu.

Brown na tej istej tlačovej konferencii FIA dodal, že zatiaľ čo Red Bull "hrá podľa pravidiel", šport sa naďalej vyvíja so zavedeným rozpočtovým stropom a mal by sa zamerať na 10 nezávislých tímov. "Ak je zámerom limitu mať rovnaké podmienky, potom spôsob, akým sú pravidlá v súčasnosti napísané, nie je rovnaký pre všetkých. Musíme to riešiť a FIA to musí dať do pravidiel," vravel.