Piata trénerská zmena a dve série: Pozitívna belasá, negatívna košická

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Piata trénerská zmena a dve série: Pozitívna belasá, negatívna košická
V belasom tábore sa oproti minulej sezóne pohli veci smerom dopredu. Aj preto panuje v Bratislave pozitívna nálada.
V belasom tábore sa oproti minulej sezóne pohli veci smerom dopredu. Aj preto panuje v Bratislave pozitívna nálada.TASR/Flashscore
Uplynulé 14. kolo Niké ligy bolo posledné pred záverečnou tohtoročnou reprezentačnou prestávkou. Najvyššia slovenská súťaž sa blíži ku koncu jesennej časti. Zostáva odohrať štyri kolá. Víkend sa už prakticky niesol v tradičnom duchu. Všetko podstatné mapujeme v udalostiach z dielne redaktorov Flashscore Správ.

Azda jediné, čo sa zmenilo, že brankár Junas prišiel o svoju skvelú sériu bez inkasovaného gólu. Vydržal 444 minút, až ho prekonal Barseghjan prudkou strelou spoza šestnástky k ľavej žrdi. Ondřej Smetana sa na lavičke Ružomberka dočkal v treťom vystúpení prvého bodu, nebol ďaleko od troch. No a v mizérii pokračujeme na východe i pri Žitave, kde siahli k očakávanému impulzu. 

Výsledkový sumár 14. kola Niké ligy.
Výsledkový sumár 14. kola Niké ligy.Flashscore

Ružomberčania cestovali na Žitný ostrov povzbudení vzájomnými výsledkami. Veď z predchádzajúcich piatich duelov tam prehrali iba dvakrát. V jednom prípade sa rozišli zmierlivo a dvakrát vyhrali. V prvom polčase to bola predvianočná zvonkohra. Do brvna mierili Trusa, Čermák. Vitális trafil pravú žrď. Domáci boli v koncovke zúfalí, zahadzovali nemožné.

A tak si futbalisti spod Čebraťa povedali, že im stačí jedna strela na bránu, aby skórovali. Po rohovom kope tak učinil striedajúci Boďa. Nemohol tomu uveriť ani tréner Smetana. Jeho pohľad na lavičke hovoril za všetko. Vo štvrtej nadstavenej minúte vyrovnal taktiež hráč z lavičky - Barišič. Dunajskostredčania prišli o sériu dvoch víťazných kôl v rade.

Program 15. kola Niké ligy.
Program 15. kola Niké ligy.Flashscore

V šiestich zápasoch padlo iba 11 gólov. Najmenej v sezóne. Ťažko vybrať z takejto ponuky jedného. Väčšina sa presadila strelami k žrdi spoza pokutového územia alebo hlavou zo štandardky. V 14. kole sme sa preto premiérovo v prebiehajúcom ročníku rozhodli nedať tento primát žiadnemu strelcovi. 

Bez víťazstva zostávajú stále Michalovce. Podľa slov trénera Struhára cestovali pod Urpín využiť mizernú formu Bystrice pred vlastnými fanúšikmi. V trinástich kolách nevyhrali na svojom trávniku ani raz. Všetko zmenili cez víkend proti Zemplínčanom. Lekcia z efektivity. Ofenzívny futbal pod kontrolou. Nazvite to, ako chcete. Zverenci Mária Auxta si spravili náskok už v prvom dejstve.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Róbert Polievka rozdával darčeky v podobe asistencií narodeninovému oslávencovi Depetrisovi a tiež meninovému Martinovi - Rymarenkovi. Ten sa po zmene strán presadil ešte raz. Za hostí korigoval Marcin. Ak vám niekto povie, aby ste nemali očakávania, dôverujte mu. Koľkí z vás si pred výkopom stretnutia Trenčín - Žilina povedali, že budú strelecké hody? Nebolo nič. Jedno veľké trápenie a sklamanie z oboch strán. Herne prevýšili domáci hostí. Napriek tomu stále čakajú na výhru. Už päť kôl. Žilinčania majú lídra v podobe osemgólového reprezentanta Ďuriša. V pondelok podpísal novú zmluvu do roku 2025. Že by sa v zime blížil jeho prestup? Uvidíme.

Piata trénerská zmena, dosť si povedali vo ViOn-e

Prekvapili Zlaté Moravce týmto ťahom? Možno iba štrnástym kolo. Na druhej strane, mužstvo od Žitavy je známe svojou trpezlivosťou. Majiteľ Viliam Ondrejka nezvykne "šiť horúcou ihlou". Aj preto čakal do poslednej chvíle. Treba povedať, že návrat kormidelníka Vladimíra Cifraniča do ligy nebol až taký úplný omyl. V úvodných kolách zlatomoravecký futbal bavil. So súpermi sa nebáli hrať otvorenú partiu. Chýbali im iba gól. Akási nadstavba. Trápenie vo finálnej fáze bolo neúnosné. Vedenie sa rozhodlo zainvestovať do overeného Filipa Balaja. Avšak "odchovanec" upadol pod podobnú deku, ako celý tím.

Aktuálna tabuľka po 14. kolách.
Aktuálna tabuľka po 14. kolách.Flashscore

S pribúdajúcimi kolami z hráčov opadlo sebavedomie, odvaha s loptou. Už to nebola aktívna hra, ale striedanie lepších polčasov s tými horšími. V ostatných kolách boli radi za strelu do priestoru troch žrdí súperovho brankára. Trénerovi Cifraničovi nepomohli ani zranenia, vypadli mu stopéri Moško, Nagy a aj Tumma. Štrnásť kôl bez trojbodového zápisu je nesmierne veľa. ViOn vyrovnal rekord, na ktorý nechce nikto siahnuť. Rovnaký počet duelov čakala na víťazstvo naposledy Senica v ročníku 2017/18. S tromi bodmi je mužstvo posledné. Čo je horšie, strelilo iba sedem gólov, štyri z toho Karol Mondek.

Forma posledných zápasov. Výhry prišli iba v Slovenskom pohári.
Forma posledných zápasov. Výhry prišli iba v Slovenskom pohári.Flashscore

Prehra 0:2 s Podbrezovou bola konečnou pre Vladimíra Cifraniča. Nahradí ho Michal Hipp. Fanúšikov dobre známy a skúsenosťami ovenčený lodivod. Asistenta robil dlhé roky Vladimírovi Weissovi st. pri reprezentácii. Aj na MS v JAR 2010. V Kazachstane zasa Michalovi Bílekovi. Angažmány si vyskúšal v rovnakej krajine, naposledy v druholigovom Szombathelyi Haladás. Zlaté Moravce sa stali piatym klubom, ktorý siahol po výmene trénera. Doplnili na zozname Michalovce, Ružomberok, Košice i Banskú Bystricu. Šesťdesiatročný Hipp má pred sebou "krst ohňom" v piatok, keď na domácej pôde opäť privíta Podbrezovú. Tentoraz v Slovnaft Cupe. Ku kormidlu sa vracia takmer po polroku.

Neporaziteľný Slovan

Úradujúci majster má po kostrbatom úvode, napriek pretrvávajúcim povinnostiam v európskej Konferenčnej lige, skvelú formu. Vyhral už deväť stretnutí po sebe a na prvom mieste má šesťbodový náskok pred Žilinou. V poslednom zápase proti Skalici sa síce trápil a navyše prišiel o vylúčeného Toliča, ale Barseghjan potvrdil, že aktuálny ročník je pre neho úspešný a vie strieľať dôležité presné zásahy. Ako bolo cítiť aj z trénera Weissa, najdôležitejšie sú tri body.

Flashscore

Aktuálne môžu byť spokojní aj fanúšikovia. Celkovo s herným prejavom, keďže aj dvojzápas proti Lille bol zo strany "belasých" poňatý veľmi dobre. Ligové skóre 33:12 hovorí o druhej najlepšej ofenzíve a najlepšej defenzíve. Za posledných päť zápasov Niké lige strelil Slovan dokopy 16 gólov. Sedemgólový Čavrič poskočil na tretie miesto tabuľky strelcov a Strelec má rovnako ako Polievka šesť asistencií. Zdá sa, že obhajcu majstrovskej trofeje nezastaví nikto s jedenástimi hráčmi, ani desiatimi. A čo sa javí ako kľúčové? Šéf lavičky prestal rotovať celú zostavu. Piliere zostávajú na trávniku, či je program náročný, alebo nie je. Tím si tak drží konštantnú formu, čo sa odráža v každom smere. V pozitívnom. 

Košice ako Slovan, len v opačnom význame

Deväťzápasovú sériu ťahajú aj Košice, ale v negatívnom slova zmysle, pretože na bodový zisk čakajú od 2. septembra, keď porazili doma Zlaté Moravce. Za ten čas strelili dokopy iba päť gólov, z toho tri do siete Podbrezovej (3:5) a dva Dukle (2:4). Počas spomínaných deviatich stretnutí majú hráči z metropoly východu skóre 5:22, pričom celkové je 10:34, čo je druhá najhoršia ofenzíva a s prehľadom najhoršia defenzíva. Nebyť trápiacej sa dvojice ViOn - Zemplín a aspoň trochu dobrého úvodu sezóny, nováčik má oveľa väčšie starosti.

Posledné výsledky Košíc.
Posledné výsledky Košíc.Flashscore

Ani súčasný náskok dvoch bodov pred predposlednými Michalovcami nie je nejako luxusný. Jedenásť prehier je spoločne so Zlatými Moravcami najviac. Momentálne čakajú Košičania na strelený gól už 349 minút. Cez víkend nestačili na Trnavu, ktorej podľahli 0:2. Spartakovci majú vonku skvelú formu. Zo siedmich súbojov neprehreali ani raz, päťkrát vyhrali. Ofenzívu ťahá Azango. Gól dal, ďalší pripravil Bainovičovi. Dokopy sa radoval päťkrát a štyrikrát ponúkol zásah spoluhráčom. V každom ukazovateli ja v tíme najlepší. 

Moment kola: Keď na Mijiča aj h*jzel spadne...

To, že v Zlatých Moravciach urazili všetkých Bohov i šťastenu, potvrdil Patrik Mijič. Spoluhráč  Mondek mu poslal za obranu ideálnu kolmicu. Legionár z Chorvátska v rýchlosti obišiel vybehnutého brankára Ludhu. Pred sebou mal prázdnu bránu. Napriahol a... pálil do ľavej žrde. Infarktová situácia vo ViOn aréne, ktorá iba podotkla tohtosezónne trápenie. Ako sa zvykne hovoriť: "Na os*atého aj h*jzel spadne".