Podbrezová ťahá negatívne série, no zažíva najlepšiu sezónu v histórii klubu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Podbrezová ťahá negatívne série, no zažíva najlepšiu sezónu v histórii klubu
Podbrezová nezažíva ideálne výsledkové obdobie, ale aj tak môže zaznamenať najlepšiu sezónu v histórii.
Podbrezová nezažíva ideálne výsledkové obdobie, ale aj tak môže zaznamenať najlepšiu sezónu v histórii.Milan Štefánik/jimifoto.sk
Futbalisti Podbrezovej a Trnavy sa proti sebe postavia hneď dvakrát v rozmedzí štyroch dní. Najskôr ich v nedeľu čaká ligové stretnutie a v stredu semifinálová odveta Slovenského pohára. Keďže úvodný duel pohárovej súťaže sa hral na začiatku apríla, v priebehu štrnástich dní sa obaja súperi stretnú proti sebe až trikrát.

V Trnave sa nedávno tešili domáci hráči a to po výsledku 1:0, o ktorom rozhodol Roman Procházka. Pred odvetou je teda o niečo lepšej pozícii Spartak. "Je to stále hrateľné a podľa mňa priniesť si takýto výsledok z Trnavy nie je zlé. Mohlo to byť síce lepšie, ale aj horšie. Výsledok je 0:1. Aj keby to bolo 1:1, tak by sme museli hrať na víťazstvo," povedal pre klubový web kapitán Mikuláš Bakaľa.

Jeho klub však ťahá negatívne série v Niké lige. Železiari ako jediné mužstvo ešte v nadstavbe nebodovalo. Okrem toho prehrali posledných päť zápasov a v siedmich sú bez výhry. Dlhšiu sériu bez víťazstva (0-6-6) zažila Podbrezová naposledy v jarnej časti sezóny 2018/19, keď z najvyššej súťaže zostúpila, no to teraz nehrozí.

Podbrezová - Trnava (nedeľa, 17:30)

Zároveň pre tím z Horehronia je v negatívnom zmysle rekordných šesť prehier po sebe z októbra a novembra 2018. Zverenci trénera Romana Skuhravého naposledy vyhrali v úvodnom jarnom kole na domácej pôde proti Michalovciam (2:1).

Posledné výsledky Podbrezovej.
Posledné výsledky Podbrezovej.Flashscore

Zaujímavé je, že od začiatku marca odohrala Podbrezová sedem zápasov, z toho až šesťkrát hrala vonku, takže nachádzajúci duel bude v Zelpo Aréne iba druhým od konca februára. Tím sa naďalej nachádza v náročnej fáze ročníka, keďže od 30. marca do 27. apríla nastupujú zverenci trénera Skuhravého na celkovo sedem duelov.

Prakticky všetky majú spoločného menovateľa a to neuspokojivú koncovku. "Výsledky sú úplne také isté. Prídeme na zápas, nezachytíme začiatok, vždy dostaneme prvý gól a potom to doháňame. Po prvých 15-20 minútach sa oklepeme a hráme svoju hru," tvrdí Bakaľa.

Podbrezová - Trnava (streda, 18:00)

"Naozaj sú tam výborné veci, ktoré sú, bohužiaľ, nedotiahnuté do konca. Chýba nám väčší pokoj v šestnástke a hlavne góly. Musíme to zmeniť. Nemôžeme sa tľapkať po pleci, že hráme dobre, pretože sme nevyhrali už viacero stretov. Potrebujeme sa viac zamerať na detaily," nadviazal defenzívny univerzál.

So spoluhráčmi majú vzácne vyrovnané skóre 44:44. Disponujú tak po Slovane druhou najlepšou ofenzívou v celej Niké lige, ale zároveň po Zlatých Moravciach a Košiciach aj treťou najhoršiou defenzívou. Navyše v uplynulých desiatich ligových dueloch strelili iba šesť gólov a až 22 inkasovali, teda rovnú polovicu.

Tréner Skuhravý a kapitán Bakaľa po postupe do prvej šestky.
Tréner Skuhravý a kapitán Bakaľa po postupe do prvej šestky.Milan Štefánik/jimifoto.sk

Predtým mali po 17 odohraných dueloch skóre 38:22. To znamená, že priemerne dostávajú v každom stretnutí o jeden gól viac ako v prvej polovici ročníka. Jasne to hovorí tiež o slabej efektivite v útočnej fáze. Až tri z posledných štyroch zásahov dal Ridwan Sanusi, ten je so siedmimi už najlepším strelcom tímu.

Primárne ale nastupuje na ľavej strane záložnej formácie, rovnako ako na druhej strane Peter Kováčik. Ten strelil šesť gólov a pridal desať asistencií. Útočníci sa nielen na jar trápia. Naposledy z nich skóroval ešte Roland Galčík a to 5. novembra do siete Žiliny. Odvtedy ubehlo trinástich stretnutí.

Na druhej strane je tu pohárová súťaž, v ktorej Železiari prepisovali historické rekordy. Počas piatich duelov strelili až 31 gólov, čo sa predtým nikomu nepodarilo. Postupne vyradili Tatran Čierny Balog (12:0), Hamšík Academy (4:1), Slavoj Trebišov (9:0), Zlaté Moravce (3:1) a Slovan Bratislava (3:1). V Trnave ale vyšli naprázdno.

Treba poznamenať aj to, že Podbrezová sa vydala cestou, ktorá otvára dvere mladým hráčom, no tí ešte potrebujú získať skúsenosti. Iba René Paraj má v súčasnom kádri viac ako tridsať rokov (31), za ním nasledujú Marek Bartoš (27) a Matej Oravec (26), no ten rovnako ako Matej Grešák (24) v poslednom čase na ihrisku chýbal.

Najmladší a najstarší hráči Podbrezovej, ktorí nastupujú pravidelne.
Najmladší a najstarší hráči Podbrezovej, ktorí nastupujú pravidelne.Milan Štefánik/jimifoto.sk

V strede zálohy sú vyťažovaní hlavne devätnásťročný Bajo a Faško, ktorý iba pred pár dňami oslávil osemnáste narodeniny. Nedávno sme sa v samostatnom článku venovali hráčom v dorasteneckom veku s najvyššou minutážou v tejto sezóne Niké ligy a v prvej sedmičke sú hneď traja Železiari.

Aj napriek týmto viacerých momentálne negatívnym výsledkom to stále môže byť pre Podbrezovú historická sezóna. V podstate už teraz ide o najúspešnejší ročník vo viac ako storočnej ére klubu. Klub z Horehronia totiž druhý raz postúpil do semifinále Slovnaft Cupu, čím vyrovnal svoje maximum a naďalej živí šancu na finále.

Okrem toho druhý raz po sebe postúpil do prvej šestky, to sa podarilo iba piatim ďalším klubom. Odkedy prišiel tréner Roman Skuhravý, tak Podbrezová najskôr postúpila z 2. ligy do Niké ligy, okamžite v pozícii nováčika skončila na štvrtom mieste, najvyššie v histórii, len o vlások jej ušla pohárová Európa.

Teraz je znova v prvej šestke a nie ďaleko od finále Slovenského pohára. Na obec s počtom 3 531 obyvateľmi to vôbec nie je zlé. Stále má dve možnosti ako sa dostať do vytúženej Európy. Buď cez pohár, alebo baráž o Konferenčnú ligu.