S Trenčínom treba počítať, Žilina ešte nedozrela a podlomená stolička na Zemplíne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

S Trenčínom treba počítať, Žilina ešte nedozrela a podlomená stolička na Zemplíne

Kmeť a Gong oslavujúci gól v Košiciach patria medzi lídrov, ktorí ťahajú Trenčín k opätovnému vrcholu.
Kmeť a Gong oslavujúci gól v Košiciach patria medzi lídrov, ktorí ťahajú Trenčín k opätovnému vrcholu.TASR
Šesť zápasov. Osemnásť gólov. Domáci debakel Michaloviec od Podbrezovej či tretí rok bezzubá Trnava proti defenzívnemu Ružomberku. Nielen o nich bolo uplynulé 8. kolo Niké ligy. Flashscore Správy tradične prinášajú to najzaujímavejšie, čo sa cez víkend na slovenských trávnikoch udialo.

Kým Žilina rolu lídra nezvládala podľa predstáv, v Trenčíne je to úplne o niečom inom. Zverenci Iliju Stolicu si upevnili prvú priečku, keď zdolali nováčika z Košíc na jeho pôde. A to celkom hladko 3:0.

Dva góly im dokonca uznané neboli. Na víťaznú vlnu sa vracia Dunajská Streda a rovnako k nej má nakročené Slovan. Naopak, bez víťazstva, ale s druhým bodom, obišli hráči ViOn-u pod Urpínom. 

Výsledky 8. kola Niké ligy
Výsledky 8. kola Niké ligyFlashscore

"Belasí" vstupovali do stretnutia so žilinskými dravcami s miernym napätím. Bodaj by aj nie, keď v minulom ročníku zo štyroch súbojov dvakrát podľahli žlto-zeleným práve po skupinovom vystúpení v Európskej konferenčnej lige. Ale žiadne déjà vu sa tentoraz nekonalo. Na Tehelnom poli, až na úvodnú polhodinu, to bola "pokojná" trojbodová cesta.

Gidi nevyužil dve gólovky, hostí potrestal Strelec po Barseghjanovej štandardke. Legionár z Arménska si okrem asistencie pripísal aj presný zásah. Tretí v ostatnom treťom súboji. Slovan prešiel po zmene strán na troch stopérov a kontroloval všetko, čo bolo pred ním.

Borjan nemal žiadnu robotu od súpera, len od seba, ktorú si ľahkovážnym prístupom vytvára v posledných týždňoch sám. Hynekovci si pripísali druhú prehru po sebe. Najprv doma kapitulovali s Banskou Bystricou. Všetko nasvedčuje tomu, že prehra 1:4 nebola ojedinelý prípad, ako si pred výkopom v Bratislave želal český kormidelník.

Slovan si udržal prvé čisté konto v sezóne
Slovan si udržal prvé čisté konto v sezóneFlashscore

Minuloročný vicemajster bojoval na Záhorí. Domácu Skalicu zostrelil po rýchlom útoku do otvorenej obrany Čermák. Český futbalista sa uzdravil a začína splácať trénerovi Guľovi dôveru. Odohral druhý duel po sebe v základnej zostave. Do dvoch predtým naskakoval z lavičky. Radoval sa z druhého presného zásahu, oba boli víťazné. V predchádzajúcom kole rozhodol proti Slovanu. Za svoj výkon nechýba ani v našej ideálnej zostave kola. Dunajskostredčania po dvoch prehrách dvakrát vyhrali a zdá sa, že tlaky či zvýšenú pozornosť od seba, aspoň na čas, zažehnali. 

Flashscore zostava 8. kola Niké ligy

Kto však nevie zažehnať svoje problémy je zlatomoravecký ViOn. Mužstvo vedené Vladimírom Cifraničom nevyhralo ani v ôsmom kole. Viackrát ich podržal brankár Slávik. Na opačnej strane neprelomili streleckú nemohúcnosť Balaj či Čerepkai. Práve na efektivitu a pálenie gólových príležitostí tím od Žitavy trpí najviac. Po Michalovciach (18) má druhú najhoršiu defenzívu (13) a na konte len päť gólov, čo je suverénne najmenej.

Napriek rýchlemu vedeniu po zásahu Gona dokázal vyrovnať domáci kapitán Polievka a body sa delili. Pre ViOn to bol druhý v ročníku. Naposledy sa v kabíne kričal víťazný pokrik na konci mája v odvete baráže o udržanie sa v najvyššej súťaži. A to je už poriadne dlhá doba... Bystričania neprehrali v siedmom kole po sebe a držia sa s pätnástimi bodmi v najlepšej trojici tímov.

Neúplná tabuľka po 8. kole
Neúplná tabuľka po 8. koleFlashscore

Ružomberská nočná mora pre Trnavu 

Už sa nedá hovoriť o náhode či nešťastí. Pokojne to môžeme nazvať nočnou morou či komplexom. Jednou vetou Ružomberok proti Trnave. Takmer tri roky, od novembra 2020, čaká celok z "malého Ríma" na to, aby opäť hráčov spod Čebraťa zdolal. Vtedy sa mu to podarilo na jeho pôde po góle Bamideleho. V auguste toho istého roka vyhrala Trnava aj doma. Výsledok 3:1 zariadili Vlasko, Grič a Pačinda.

Odvtedy prišla séria siedmich zápasov, v ktorých spartakovci nevyhrali ani raz. Štyrikrát sa body delili a trikrát ťahali za kratší koniec. V nedeľu dvakrát viedli. O oba góly sa postaral Ďuriš. Na prvý prihrával Danielovi, druhý sám strelil. V dvoch vystúpeniach má po návrate na slovenské trávniky bilanciu 2+3. 

Štatistika stretnutia s Ružomberkom
Štatistika stretnutia s RužomberkomFlashscore

Strašidelnejšie v prípade Trnavy sú návraty z polčasovej prestávky. Ako by sa nevedeli rýchlo prebrať, čo súperi dokonale využívajú. S Ružomberkom inkasovali v 48. minúte. Proti Ludogorcu dokonca dvakrát v rýchlom slede. Najskôr v 46. a následne v päťdesiatej. Michalovce sa presadili v 52. minúte a Žilina o sedem minút neskôr. To je výpočet posledných piatich gólov zo štyroch stretnutí. Trápi to aj trénera Gašparíka, ktorý na pozápasovej tlačovej konferencii pokrčil plecami a frustrujúco odvetil, že naozaj nevie, ako to zmeniť. 

Prekvapenie pod hradom Matúša Čáka 

Trenčín vyhral v rokoch 2015 a 2016 dva majstrovské tituly po sebe, ale potom nastal strmý pád nadol. Po štvrtom a piatom mieste prišlo až jedenáste, vzápätí siedme, šieste, siedme a deviate, pričom v boji o záchranu boli hráči AS počas predošlého ročníka takmer do poslednej možnej chvíle. 

Tieto roky sú, zdá sa, už minulosťou. Pred začiatkom aktuálnej sezóny kapitán Bariš povedal, že cieľom tímu je hrať v prvej trojke. No predpokladal to niekto naozaj? Samozrejme, mimo hráčov a fanúšikov Trenčína... Príchod trénera Ilju Stolicu všetko zmenil.

Zverenci Iliju Stolicu sú naozaj vo výbornej forme
Zverenci Iliju Stolicu sú naozaj vo výbornej formeFlashscore

Mužstvo spod hradu Matúša Čáka hrá veľmi pekný ofenzívny futbal, zakaždým si vypracuje množstvo príležitostí a je nebezpečné. Silné individuality ako Gong, Kmeť, Kupusovič a ďalší ťahajú tím, ktorý sa v druhom kole po sebe vyhrieva na čele tabuľky.

Predtým tam bol Trenčín naposledy ešte po 1. kole sezóny 2021/22, keď na úvod zdolal doma ViOn 4:0 a viedol tabuľku o skóre pred ďalšími štyrmi klubmi s tromi bodmi. Lepší štart do sezóny mal iba raz a to na začiatku ročníka 2015/16, ktorý sa skončil titulom. Vtedy Trenčania za osem kôl nazbierali až 22 bodov, teraz ich majú 19.

Moment kola: Prehra znamenajúca zmenu trénera?

Michalovce síce v prvom kole uhrali cennú remízu s Dunajskou Stredou, ale odvtedy ťahajú sériu šiestich prehier po sebe a prežívajú najhorší začiatok súťaže vo svojej histórii. Tréner Marek Petruš chcel do Niké ligy dostať Prešov, a keď sa mu to nepodarilo, prijal ponuku zo Zemplína. Toto pôsobenie by sa však mohlo celkom rýchlo skončiť. Vyzerá to tak, že prvá trénerská výmena je na spadnutie. Podľa špekulácií chce klub dosadiť na lavičku Petra Struhára, naposledy lodivoda Ružomberka.

V ostatných vystúpeniach vyhralo mužstvo len raz - Slovnaft Cup proti Rožňave
V ostatných vystúpeniach vyhralo mužstvo len raz - Slovnaft Cup proti RožňaveFlashscore

Zemplínčania ťahali sériu 397 minút, počas ktorých nestrelili žiadny gól. Tú síce pretrhli a presadili sa v každom z ostatných troch zápolení, lenže na viac ako jediný získaný bod to nestačilo. Zlepšená hra neznamená nič, keď neprídu výsledky.

Darmo budú Michalovce lamentovať, že proti Trnave aj v úvode stretnutia s Podbrezovou to herne nebolo zlé. "Železiari" sa rýchlo oklepali z inkasovaného zásahu a cestu naspäť si krátili spomienkami na päť gólov. Toľko naposledy Michalovce inkasovali v auguste 2020 od Slovana.

Gól kola: Hilary Gong

Šikovný krídelník napol sieť už v úvode, keď sprava obišiel Mizeráka a pravačkou perfektne namieril k vzdialenejšej žrdi. Radosť mu nakoniec pokazil VAR pre ruku. Zakrátko obdržal umný pas za obranu na roh šestnástky, volejom iba tesne minul priestor troch žrdí. To by bol ešte krajší gól ako ten, ktorý nakoniec platil.

Gong si po rohovom kope zľava potiahol loptu okolo dvoch protihráčov na opačnú stranu šestnástky a spred pokutového územia prudko vystrelil. Kira ostal bez šance. Defenzíva Košíc však v tejto situácii pôsobila veľmi odovzdane, futbalistovi Trenčína v podstate otvorila diaľnicu. Gong cez ňu prešiel bez zaplatenej známky a radoval sa z druhého zásahu v sezóne.