Skalica bez kanoniera, no s najdlhšou nepriestrelnosťou. Majerník: Mrzia najmä duely vonku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Skalica bez kanoniera, no s najdlhšou nepriestrelnosťou. Majerník: Mrzia najmä duely vonku

Pavol Majerník počas súboja v Trenčíne.
Pavol Majerník počas súboja v Trenčíne.TASR
Po odchode kľúčových hráčov ako Fábry, Blažek či Hurtado čakalo futbalovú Skalicu pred sezónou 23/24 viacero zásahov do základnej zostavy. Ako sám vraví tréner Záhorákov PAVOL MAJERNÍK (44), úvodná fáza ligy bola pre tím náročná, pričom z prvých deviatich zápasov získali jeho zverenci len sedem bodov. Čo stálo za zlepšením, ako vníma pomer strelených i inkasovaných gólov a či príde cez zimu k mohutnému posilneniu, prezradil v rozhovore pre Flashscore Správy.

Deviata Skalica môže zimovať úplne spokojne. Na jedenáste Michalovce má k dobru 15 bodov, na posledné Zlaté Moravce dokonca 17. Naopak, ak sa jej vydarí finiš základnej časti, môže teoreticky prehovoriť aj do boja o prvú šestku. Ako však naznačil Pavol Majerník, žiadne konkrétne ciele si v Niké lige MFK nedáva.

Štart ligy? Polovica jedenástky bola nová

Vráťme sa šesť mesiacov späť do letnej prípravy. Z opôr ostatnej sezóny ste prišli o ofenzívneho lídra Andreja Fábryho a stopérov Filipa Blažeka s Haidersonom Hurtadom. Odchod ktorého z nich najviac zabolel?

"Asi všetkých troch. Obaja strední obrancovia boli veľké opory, Aďo Fábry mal na jar výborné čísla, ktoré nám pomohli k dobrým výsledkom. Nehádzal by som to preto iba na jedného, ale myslím si, že nám chýbali všetci traja. Na to sme však tam, aby sme nových hráčov vyhľadali a zapracovali do mužstva."

Podarilo sa vám ich dostatočne nahradiť?

"Z pohľadu nahradenia takýchto kvalitných hráčov to bolo určite náročné. Podarilo sa nám to azda sčasti. Prišli dvaja noví strední obrancovia – jeden "polonový", pretože Oliver Podhorin kryl chrbát tejto dvojici celú jarnú časť. K nemu sme sa snažili zapracovať Michala Ranka, ktorý prišiel z Michaloviec. Samozrejme, vedeli sme, že to potrvá istý čas, aby sa títo dvaja chalani zohrali a zvykli si na seba, pretože Oliver veľa na jar nenahral, zatiaľ čo Mišo nedostával mnoho šancí už posledný polrok v na Zemplíne."

Štart ligy vás zachytil výhrou proti Zlatým Moravciam, no potom ste z ďalších ôsmich zápasov bodovali len dvakrát, z toho vyhrali raz. Ako by ste zhodnotili úvod súťaže?

"Vypálilo to presne tak, nie ako sme očakávali, ale skôr ako sme si mysleli. Vedeli sme, že to bude chcieť čas, aby si noví chalani na seba zvykli. Bolo to spôsobené odchodom spomínaných troch hráčov, no pre zranenie nám tiež vypadol Adam Morong, ktorý hral na jar pravidelne. Na začiatku ligy nám rovnako pre zranenie chýbal Mário Hollý. Prakticky päť hráčov, respektíve polovica základnej zostavy, ktorú sme museli skladať nanovo. Áno, prvé kolo sme zvládli, ale potom nám stále chýbal krôčik k pozitívnym výsledkom. Tieto duely sme všetky prehrali o gól. Bola to škoda, že sa mužstvo nevedelo naštartovať k lepším výsledkom. Mrzia najmä zápasy vonku, keď sme dvakrát viedli – či už v Ružomberku, alebo v Banskej Bystrici. Zmien v zostave na začiatku ročníka bolo naozaj veľa."

Tabuľkové postavenie Skalice po 18 kolách.
Tabuľkové postavenie Skalice po 18 kolách.Flashscore

Na druhej strane, ideálny bol október a úvod novembra, keď ste získali 10 z 12 možných bodov. Môžeme hľadať príčiny úspechu práve v zohratosti? 

"Ako som už povedal, chalani potrebovali, aby si mužstvo sadlo a zvyklo si na seba. Myslím si, že v strede jesene sa to prejavilo asi najviac. Potom prišli zase bodové straty, ale veľmi dôležité počas jesene bolo, že mužstvo nemalo dlhšiu horšiu sériu. Vždy sme sa po takýchto zápasoch dokázali herne i výsledkovo zdvihnúť."

Musíme podotknúť, že ste zvládli duely s tímami, ktoré sú v hre o záchranu, respektíve s Ružomberkom, s ktorým bojujete o 8. priečku (jedna výhra, jedna prehra). Po 18 kolách Skalici patrí deviata priečka s 21 bodmi. Panuje v klube s týmto výsledkom spokojnosť?

"Z tohto pohľadu určite áno, vzhľadom na posledné dva tímy, ktoré bodov nemajú veľa. My ako tréneri, mužstvo či celý klub MFK Skalica však chceme vždy viac, chceme sa zlepšovať. Ako som už avizoval pred začiatkom ligy, konečné ôsme miesto z minulej sezóny chceme vylepšiť. Chalanom stále hovorím, aby sa pozerali skôr nad seba ako pod seba – aj preto nám z tohto pohľadu ešte pár bodov k spokojnosti chýba."

Málo skórujú, málo inkasujú

Zaujímavo vyzerajú štatistiky pri pohľade na góly. Strelili ste ich 17, čo je rovnako deviate miesto v rámci ligy, zároveň to nie je ani priemer gólu na zápas. Iba Daniel Smékal, ktorý je na hosťovaní, dal viac ako dva góly (tri). Vnímate absenciu gólov, respektíve typického strelca ako veľký problém?

"Keď to otočíme, tréner chce mať vždy na zakončenie viacerých hráčov. Avšak jasné, typický strelec nám určite chýba, to sme si vedomí a stále ho hľadáme. Vravel som už o stredných obrancoch, ale rovnako sme hľadali aj ideálne zloženie útočnej dvojice. Začínali tam Alex Sobczyk s Romanom Hašom, potom sa tam rotovalo viacero hráčov. Bol tam Jany Vlasko, následne Dany Smékal. Po zranení Sobczyka a Hašu prišiel Dino Špehar. Hľadali sme ideálne zloženie, no nie vždy sa nám to darilo. Na tom budeme musieť na jar určite popracovať."

Možný problém menej strelených gólov som načrtol pre to, že na druhej strane máte piatu najlepšiu defenzívu súťaže (21 inkasovaných gólov). Z tohto pohľadu je to v pomyselnej rovnováhe?

"V rovnováhe... Každé mužstvo chce zápasy vyhrávať. Dobrá defenzíva nie je dielom len obrany, ale celého tímu. V niektorých stretnutiach to bolo lepšie, v niektorých horšie, ale mužstvo sa formovalo od začiatku. Dúfam, že čo sa týka defenzívy, sme našli ideálne zloženie zadnej štvorice. Pre nás je podstatné, aby mužstvo bránilo ako celok, potom sa od toho odvíja útočná fáza. Všetko však závisí od výsledkov a gólov. Góly, ktorých na jeseň nebolo veľa, vždy nasmerujú zápas. Nemám urobenú štatistiku, že keď sme dali gól ako prví, či sme zápas zvládli, ale asi to bude 50 na 50. Spomínal som súboje v Ružomberku a Bystrici, kde sme viedli i po polčase, ale nakoniec sme ich nezvládli..."

Martin Junas mal v lige najdlhšiu sériu bez inkasovaného gólu, celkovo 443 minút. Inkasoval 16-krát, podľa pokročilých štatistík zabránil navyše 3,42 gólu (štatistika xCG). Súhlasíte s tým, že po menšej vyťaženosti v jarnej časti spôsobenej zraneniami zobral pozíciu opory späť do vlastných rúk?

"Juny je výborný gólman. Limitovalo ho zranenie, ktoré sa s ním viezlo už na jar, pokračovalo to aj v lete a na jeseň. Akonáhle si ho doliečil, bol veľkou oporou a určite prispel aj k dobrým výsledkom."

Váš tím je najčastejšie faulujúcim spoločne s Trnavou (252 faulov) a má druhý najvyšší počet žltých kariet – 38. Pozitívna nie je ani štatistika úspešnosti prihrávok na úrovni 72 % (tretia najhoršia, všetky štatistiky podľa oficiálnej stránky Niké ligy). Ako sa na to pozeráte? 

"Nehovorím, že sa mužstvo skladalo úplne od piky, ale bolo tam mnoho zásahov, keď si porovnáme jar a jeseň. Možno aj z dôvodu súhry celého mužstva vyplývali častejšie fauly a kartové tresty. Osobne to však nevnímam ako veľkú chybu či negatívum."

Nižšie ciele by boli alibistické

Mnohí by povedali, že o záchranu sa báť nemusíte. Vo štvrťfinále pohára vás čakajú treťoligové Lipany. Aké ciele si dávate pred druhou časťou sezóny?

"Čo sa týka pohára, tak len najvyššie. V minulej sezóne sme v dvojzápase so Slovanom siahali na finále. Dávať si tam nižšie ciele, by bolo z našej strany alibistické. Ako som už naznačil, konkrétne ciele v lige určite nemáme. Ako mužstvo sa chceme zlepšovať. Potom prídu lepšie výsledky i posun v tabuľke."

Na ktorých postoch by ste sa pred jarou chceli posilniť? 

"Neplánujeme veľké zásahy do kádra, pretože si myslím, že sa mužstvo stabilizovalo. Samozrejme, nejaké zmeny prídu, ale to budeme riešiť až v priebehu prípravy, pretože ich nebude veľa."

Na záver trochu odľahčene. Zachytili sme vás na dovolenke v Tatrách. Ak by sme to povedali s nadhľadom, sondujete možné podmienky pre prípravu zverencov počas zimy?

"(Smiech). Klasická príprava, ako keď sa chodilo prvé týždne čisto za kondičnou stránkou, je určite pasé. Budeme sa pripravovať v domácich podmienkach, máme ich solídne vytvorené. Máme novú umelú trávu i kvalitných súperov v Tipsport lige. Nechávame to na domáce podmienky, kde sme sa tiež pripravovali, keď som ako tréner začínal pred jarnou časťou. To nám vyhovovalo."

Kedy štartujete zimnú prípravu?

"Začíname 4. januára."

Pri skalickom kormidle pôsobíte bez pár dní celý rok. Ako ho hodnotíte z vlastného pohľadu?

"Dal mi určite veľké skúsenosti, pretože som začínal ako nový hlavný tréner. Dovtedy som pôsobil ako asistent, teraz je robota hlavného trénera pri kormidle úplne iná. Je tam vyššia zodpovednosť za výsledky, mužstvo, za celkové fungovanie klubu. Hodnotil by som to len pozitívne."