Slovan je jeden zápas od titulu, Zlaté Moravce delí 90 minút od vypadnutia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovan je jeden zápas od titulu, Zlaté Moravce delí 90 minút od vypadnutia
O majstrovi aj postupujúcom sa môže rozhodnúť už o týždeň.
O majstrovi aj postupujúcom sa môže rozhodnúť už o týždeň.TASR
O týždeň vstúpi nadstavbová časť Niké ligy do svojej polovice. V poriadnom predstihu sa môže rozhodnúť o dvoch v podstate najdôležitejších otázkach a síce o tom, kto bude majstrom a kto vypadne do 2. ligy.

Slovanu stačí jeden bod

Slovan Bratislava zdolal Žilinu a keďže Trnava prehrala v Ružomberku, tak belasí potrebujú už iba jeden bod na to, aby si definitívne zabezpečili šiesty titul po sebe. Druhý Spartak momentálne stráca na prvú priečku až osemnásť bodov, pričom sa už bude hrať iba o rovnaký počet.

Tím z hlavného mesta by stále teoreticky mohol mať aj horšie vzájomné zápasy s Trnavou, preto sa ešte nemôže tešiť z majstrovskej definitívy. Bez ohľadu na ostatné výsledky potrebuje Slovan aspoň remizovať v sobotnom zápase proti Dunajskej Strede.

Pre belasých to môže byť ešte zaujímavejšie pre to, že ostatných päť titulov si jeho hráči zakaždým zabezpečili na ihriskách súperov. Od sezóny 2018/19 dvakrát oslavoval v Žiline, následne v Zlatých Moravciach, Ružomberku a Banskej Bystrici.

"Chceme potvrdiť titul už o týždeň doma, no už myslíme aj na budúcu sezónu. Plánujem dať priestor hráčom na lavičke či tým, ktorí sa vracajú po zraneniach a aj tým, ktorým sa končia zmluvy, aby sa ukázali, že chcú zostať a zabojovať svojou kvalitou o miesto v Slovane," povedal tréner Vladimír Weiss.

Bratislavčania počas uplynulých piatich majstrovských sezón nazbierali najviac 80 bodov počas ročníka 2018/19. Teraz ich majú 66, takže potrebujú získať štrnásť, aby tento počin vyrovnali a pätnásť alebo viac, aby zápis prekonali. Pri zostávajúcich šiestich duelov je to stále možné.

V spomínanej sezóne strelil Slovan celkom 84 gólov, na tento zápis teraz stráca devätnásť. Belasí však nezískajú double, ktoré bolo ich cieľom, naposledy sa im to podarilo v sezóne 2020/21. V polovici marca zverenci trénera Weissa vypadli vo štvrťfinále pohárovej súťaže proti Podbrezovej.

Pád ViOn-u je len otázkou času

Zlaté Moravce môžu vypadnúť z Niké ligy už v najbližšom kole. Momentálne strácajú na predposledné Michalovce až trinásť bodov. Zemplínčania by však museli vyhrať v Banskej Bystrici a ViOn nebodovať na pôde Trenčína, čiže stále je tu viac premenných. Tak či onak, strata tímu od Žitavy je už veľká a definitíva je len otázkou času.

Momentálne hrajú Zlaté Moravce v najvyššej súťaži svoju šestnástu sezónu, z toho štrnástu v rade. Do 2. ligy vypadli doposiaľ len raz. Počas ročníka 2008/09 skončili na poslednej dvanástej priečke a získali 23 bodov. Od toho má mužstvo veľmi ďaleko, keďže stále nevyhralo a nazbieralo len päť bodov.

Prekonalo už rekord v počte duelov bez výhry (25) a ak vynecháme baráž minulého ročníka, tak je to neskutočných 29 duelov. Reálne sa môže stať, že ViOn sa stane mužstvom s najnižším počtom bodov v histórii, momentálne je najhorší Bardejov (7) a takisto prvým celkom bez víťazstva v celej sezóne. Aby to tím tréner Uhrina zlomil, potrebuje uspieť aspoň raz v zostávajúcich šiestich dueloch.