Súboj trénerov: Gašparík na Weissa v lige ešte nevyzrel. Podarí sa mu to na 10. pokus?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Súboj trénerov: Gašparík na Weissa v lige ešte nevyzrel. Podarí sa mu to na 10. pokus?

Pretaví Michal Gašparík jubilejný 10. ligový stret na prvú výhru?
Pretaví Michal Gašparík jubilejný 10. ligový stret na prvú výhru?TASR
Tréner Trnavy Michal Gašparík (42) sa v najvyššej slovenskej súťaži obáva z dlhodobého hľadiska dvoch klubov - Ružomberka a Slovana Bratislava pod vedením Vladimíra Weissa st. (59). Ako nad Liptákmi, tak ani s belasými nezvíťazil v lige od momentu, keď na Tehelné pole prišiel niekdajší tréner slovenskej reprezentácie.

Bilancia proti Ružomberčanom nie je prívetivá - žiadna výhra, štyri remízy i zhodný počet prehier. Proti celku z hlavného mesta je to ešte horšie - trikrát nastala deľba bodov, šesťkrát sa duel skončil porážkou.

Do štatistík nepočítame kontumačnú prehru zo 17. októbra 2021, keď bol zápas v Trnave prerušený, následne predčasne ukončený a potom 20. októbra vyhodnotený ako výhra Slovana

Posledné vzájomné súboje Slovana a Spartaka vo všetkých súťažiach.
Posledné vzájomné súboje Slovana a Spartaka vo všetkých súťažiach.Flashscore

Michala Gašparíka môže tešiť fakt, že Spartaku sa proti Slovanu darí v dôležitejších súbojoch. V tých pohárových. Trnavčania v nich pod vedením 42-ročného kouča dvakrát triumfovali, hoci to bolo "iba" po predĺžení. Najdôležitejšie však je, že to znamenalo dvakrát celkové víťazstvo v Slovnaft Cupe. 

Vráťme sa späť k najvyššej súťaži. Bilanciu 0-3-6 dopĺňa hrôzostrašné skóre 2:11. Trnavčania sa presadili len pri prehrách, všetky remízy boli bezgólové. Strelcami boli hráči z defenzívy - stopér Sebastián Kóša a stredový štít Adrian Zeljkovič.

Bilancia Michala Gašparíka proti Vladimírovi Weissovi st. v najvyššej slovenskej súťaži.
Bilancia Michala Gašparíka proti Vladimírovi Weissovi st. v najvyššej slovenskej súťaži.TASR/Flashscore

Pri porovnaní detailnejších dát, ktorá hovoria o očakávaných góloch na základe vypracovaných streleckých príležitostí, mali dať Trnavčania v týchto súbojoch 5,74 gólu a inkasovať pri zaokrúhlení 11-krát (xCG 10,94). To hovorí o efektivite slovanistov, respektíve nemohúcnosti trnavskej ofenzívnej sily. Tá vyšla naprázdno aj pri poslednom meraní síl. 

Zápas z 2. marca 2024 bol v poradí 170. pokračovaním derby medzi obomi klubmi a zároveň uzatváral základnú časť Niké ligy. Krátko po štarte sa aktéri dočkali prerušenia, dôvodom bol hustý dym po angažovaní sa fanúšikov a odpálení pyrotechniky. Po opätovnom začiatku sa v 16. minúte gólovo presadil domáci kapitán Vladimír Weiss ml. Lepší herný prejav hostiteľa a zisk ďalších dôležitých bodov pečatil v 90. minúte druhým zásahom Čech Zmrhal.

Gašparík však Slovan v lige predsa len porazil - a to hneď dvakrát. Bolo to v rámci nadstavbovej časti sezóny 2020/2021, keď na lavičke najväčšieho rivala sedel Slovinec Darko Milanič. Zrodili sa vtedy triumfy 3:0 na Štadióne Antona Malatinského a 2:1 na Tehelnom poli. Písali sa dátumy 17. apríl, respektíve 2. máj 2021... A to už je dosť dávno.

A aký príbeh napíše 171. kapitola tradičného derby medzi Slovanom a Trnavou, respektíve 10. stret Vladimíra Weissa st. a Michala Gašparíka? 

Slovan - Spartak (nedeľa, 17:30)