Tradičné derby napíše 171. kapitolu. Ako vyzerali posledné ligové bitky Slovana s Trnavou?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tradičné derby napíše 171. kapitolu. Ako vyzerali posledné ligové bitky Slovana s Trnavou?

Nedávna história súbojov favorizuje bratislavský Slovan.
Nedávna história súbojov favorizuje bratislavský Slovan.TASR
Štvrťfinálové vypadnutie Slovana zo Slovenského pohára rozhodlo okrem iného aj o tom, že aktuálna sezóna napíše už len dva diely tradičného derby. Oba budú mať prívlastok ligové a uskutočnia sa rámci skupiny o titul. Najbližší stret úradujúceho majstra s trnavským Spartakom sa odohrá 17. marca na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave. Ako dopadli posledné tri vzájomné duely odvekých rivalov v najvyššej slovenskej súťaži?

Slovan - Trnava 2:0

Zápas odohraný 2. marca 2024 bol v poradí 170. pokračovaním derby súbojov medzi obomi klubmi. Belasí aj červeno-čierni týmto meraním síl v Bratislave uzavreli svoje kapitoly v základnej časti aktuálneho ročníka Niké ligy.

Krátko po štarte stretnutia sa aktéri dočkali prerušenia, dôvodom bol hustý dym z dymovníc fanúšikov. Po opätovnom začiatku sa v 16. minúte gólovo presadil domáci kapitán Vladimír Weiss ml., ktorý už však do druhej polovice nezasiahol. Lepší herný prejav hostiteľa a zisk ďalších dôležitých bodov pečatil v 90. minúte druhým zásahom mužstva český legionár Zmrhal.

Po úspechu v regionálnej bitke vyhral Slovan základnú časť so 16-bodovým náskokom pred druhými Žilinčanmi. "Náskok máme veľký, stratil by ho len hlupák, no som vždy opatrný," komentoval situáciu kormidelník Weiss a pridal aj krátke zhodnotenie predvedenej hry: "Zápas bol náročný ako vždy, keď sa však Trnave vyrovnáme v nasadení, sme lepší. Musím pochváliť celé mužstvo vrátane Vlada, ktorý priniesol rozhodujúci moment."

Svoje pohľad ponúkol aj hosťujúci kouč Michal Gašparík. "Jar nie je ideálna, niektoré zápasy sme mohli zvládnuť lepšie. Ideme bojovať o Európu, bude to zaujímavé, je tam veľa hladných tímov. Sme tretí a stále je pre nás reálne aj druhé miesto," burcoval pred štartom skupiny o titul.

Trnava - Slovan 1:2

Prvý stret Spartaka so Slovanom v sezóne 2023/24 sa odohral 22. októbra na Štadióne Antona Malatinského. Úvodných 45 minút svojou kvalitou mierne zaostalo za očakávaniami, vyššie tempo zaradili protagonisti až po prestávke.

Šláger 11. kola Niké ligy ponúkol tri gólové akcie a víťazstvo obhajcu titulu. Všetky presné zásahy padli v rozmedzí 64. až 76. minúty, postupne sa o to postarali Čavrič, trnavský Zeljkovič a výstavným kúskom Lovat. Celok z hlavného mesta sa vtedy po zisku troch bodov vyšvihol na čelo tabuľky pred AS Trenčín. 

"Mali sme vo svojom strede Čavriča, ktorý vyčnieva o triedu nad všetkými. Klobúk dole pred ním. Bol to jeho zápas, hoci v týždni mal problémy s kolenom. Je nielen výborný futbalista, ale aj človek," vyzdvihol Weiss st. srbského útočníka.

Domáci kapitán začal svoj pohľad na súboj zhodnotením prvej polovice. "Bol to asi najškaredší polčas v derby. Veľa súbojov, nakopávané lopty a minimum šancí. Takto sme si to nepredstavovali my a zrejme ani Slovan," vravel Mikovič a dodal:

"Potom sme zmenili rozostavenie, išli sme na dvoch útočníkov. Slovan dal gól, vyrovnali sme, ale životná strela Lovata rozhodla inak remízový zápas. Sme smutní, že sme prehrali derby. Veľmi sme si verili, ale súper ukázal kvalitu a skúsenosti."

Slovan - Trnava 1:0

Na konci apríla 2023 si bratislavský a trnavský celok zmerali sily v rámci 7. kola nadstavbovej časti Niké ligy. Úvod 168. derby bol opatrný z oboch strán. V 12. minúte domáci predviedli rýchlu akciu na jeden dotyk. Zmrhal vysunul do šestnástky Medveděva, ktorého v pokutovom území nedovolene zastavil Paur a nasledovala penalta.

Zodpovednosť na svoje plecia zobral Čavrič, gólmana Takáča poslal do opačnej strany a tešil sa z 13. presného zásahu v ročníku. Srb zároveň stanovil aj konečné skóre nie veľmi výraznej bitky.

Už o pár dní si obaja rivali dali repete vo finále Slovenského pohára. Práve k tomu smerovali po ligovom strete slová trénera Trnavy: "S výsledkom určite spokojní nie sme. Na druhej strane, odnášame si veľa informácií, ktoré sú potrebné pre finále. Hráči nadobudli novú skúsenosť. Vyskúšali si, proti komu a akej kvalite sa opäť stretnú v dôležitejšom dueli."

Jeho náprotivok Weiss st. bol s rezultátom spokojný a taktiež sústredil svoju pozornosť na boj o pohárovú trofej. "Finále bude vynikajúce pred výborným publikom. Chceme Michalovi (Gašparíkovi) vrátiť minulý rok. Bude to ťažké. Určité zmeny v tíme nastanú, pretože nás čaká súboj na ostrie noža. Tomu prispôsobíme taktiku i zostavu. Je to duel o život. Jeden zápas, finále. Skvelý náboj, atmosféra. Musíme byť rozumní a dobre brániť," vravel vtedy lodivod Slovana. Z obhajoby Slovenského pohára sa však 1. mája 2023 tešil Spartak.