TOP 10 letných odchodov z Niké ligy do zahraničia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 letných odchodov z Niké ligy do zahraničia
Kalmár už nebude obliekať dres Dunajskej Stredy.
Kalmár už nebude obliekať dres Dunajskej Stredy.TASR
Prestupové obdobie oficiálne skončilo už aj na Slovensku, a tak je čas pozrieť sa na to, ktorí hráči odišli z Niké ligy. Flashscore Správy vybrali najväčšie mená pokračujúce v zahraničí.

Nikola Krstovič

DAC Dunajská StredaLecce

Najlepší strelec minulej sezóny opustil Niké ligu. V priebehu minulého ročníka odohral za Dunajskú Stredu 27 zápasov, v ktorých strelil osemnásť presných zásahov. Sekundovať mu dokázal iba Polievka (15). V novej sezóne sa reprezentant Čiernej Hory presadil v troch vystúpeniach dvakrát. V oboch prípadoch prekonal košického brankára Kiru. 

Na Žitný ostrov prišiel dvadsaťtriročný kanonier na jeseň 2021 z CZ Belehrad. DAC tak opúšťa po takmer dvoch rokoch. Prestupová suma sa podľa transfermarktu odhaduje cez dva milióny eur. Za Lecce už kanonier strelil dva góly. Apeninský polostrov si vybral napriek záujmu škótskeho Rangers.

Zsolt Kalmár

DAC Dunajská Streda → Fehérvár

Rodák z Győru prišiel na Žitný ostrov v auguste 2017 z Lipska, najskôr na hosťovanie, ktoré sa neskôr zmenilo na trvalý prestup. Dlhoročný kapitán mužstva si dres DAC-u obliekol celkovo v 148 súťažných dueloch, zaznamenal v nich 48 gólov. V lige si pripísal 121 štartov a 43 gólov, vďaka čomu je druhým najlepším strelcom prvoligovej histórie klubu.

"Po mnohých úspešných rokoch som hľadal novú výzvu v mojej kariére a som rád, že mi klub vyšiel v ústrety. Odchádza sa mi nesmierne ťažko, v Dunajskej Strede som sa cítil ako doma, zažil som tu krásne roky. Vždy budem s láskou spomínať na celý tím aj fanúšikov a verím, že sa s nimi budem stretávať na zápasoch reprezentácie," povedal na rozlúčku dlhoročný kapitán mužstva.

Adrián Kaprálik

MŠK ŽilinaGórnik Zabrze (hosť.)

So Žilinou podpísal nový kontrakt do leta 2026. Dvadsaťjedenročný krídelník však dohrá túto sezónu v tíme účastníka poľskej Ekstraklasy Górnik Zabrze, kam putuje na ročné hosťovanie bez následnej opcie. Veľký podiel na príchode Kaprálika do jedného z historicky najúspešnejších poľských tímov má Lukas Podolski, hviezda Górniku i celej Ekstraklasy.

Bývalý nemecký reprezentant a kanonier Bayernu Mníchov či Arsenalu, ktorý má poľské korene, by chcel mladému Slovákovi svojimi skúsenosťami pomôcť aj naďalej napredovať vo futbalovej kariére. Kaprálik sa v Górniku stretol aj s krajanmi Michalom Sipľakom a Borisom Sekuličom. 

Štatistiky mladého Kaprálika.
Štatistiky mladého Kaprálika.Flashscore

Vernon De Marco

Slovan → Hatta Club

Slovenský futbalový reprezentant bude po odchode z bratislavského Slovana pokračovať v kariére v Spojených arabských emirátoch. Pred aktuálnou sezónou sa nedohodol na podmienkach nového kontraktu s majstrom, v drese ktorého pôsobil s prestávkou od sezóny 2016/17.

Podľa prvotných informácií sa mal sťahovať do Kataru, napokon bude pôsobiť v klube Hatta, ktorý vyhral v minulej sezóne druhú ligu v SAE a medzi elitu sa vrátil po dvoch sezónach. S novým zamestnávateľom sa dohodol na spolupráci do 31. mája 2024. Rodák z Argentíny má aj slovenské občianstvo a za reprezentáciu odohral od roku 2021 šesť stretnutí. 

Jurij Medveděv

Slovan → PFC Soči

Pravý obranca sa narodil v Kazachstane, ale ako trojročný sa s rodičmi presťahoval do Česka, takže túto krajinu reprezentoval na mládežníckej úrovni. Vyrastal v Plzni, odkiaľ v roku 2017 zamieril na hosťovanie do Senice a následne ho kúpil Slovan Bratislava. S "belasými" vyhral tri tituly a dvakrát Slovnaft Cup, celkovo v hlavnom meste pôsobil päť rokov.

Prvýkrát v kariére si vyskúša futbal v Rusku, zamieril do Soči, kde žije časť jeho rodiny. Slovan dokázal pravú stranu vyplniť Césarom Blackmanom z Dunajskej Stredy.

Adrián Chovan

Slovan → Panserraikos

Brankár sa počas leta dohodol na ukončení kontraktu so Slovanom, ktorý mal platnosť ešte rok a okamžite podpísal zmluvu s gréckym tímom Panserraikos FC - ten je nováčikom tamojšej najvyššej súťaže. Dvadsaťsedemročný brankár prišiel do Bratislavy v lete 2021. Za Slovan odchytal celkom 79 súťažných zápasov, z toho 39 v lige, 29 v európskych pohároch a 11 v domácom pohári.

V 27 prípadoch si udržal čisté konto. Chovan bol súčasťou mužstva, ktoré získalo dva majstrovské tituly (2021/22, 2022/23) a dvakrát hralo skupinovú fázu Európskej konferenčnej ligy UEFA, z toho raz aj jarnú vyraďovaciu fázu. V skupinovej fáze EKL a v jej vyraďovacej časti si pripísal 14 štartov.

Chovan síce bol jednotkou Slovana, ale dlhodobo sa klub snažil nájsť náhradu.
Chovan síce bol jednotkou Slovana, ale dlhodobo sa klub snažil nájsť náhradu.Flashscore

Andre Green

Slovan → Rotherham

Green po odchode zo Slovana nastupuje za za Rotherham United v druhej najvyššej anglickej súťaži The Championship. V auguste 2021 sa stal prvým Angličanom v histórii "belasých" a odohral za nich celkovo 51 ligových stretnutí, v ktorých strelil jedenásť gólov. Tešil sa z dvoch majstrovských titulov. Slovan mal záujem, aby Green pokračoval v jeho drese, lenže po skončení zmluvy sa rozhodol pre návrat na Britské ostrovy.

Bývalý hráč a odchovanec Aston Villy bude nastupovať za devätnásty tím predošlého ročníka The Championship. S "Villans" sa v roku 2019 tešil z postupu do Premier League. Obliekal aj dresy Portsmouthu, Prestonu, Charltonu a Sheffieldu Wednesday. Anglicko reprezentoval na takmer všetkých mládežníkych úrovniach.

Tomáš Bobček

MFK RužomberokLechia Gdaňsk

Predstavitelia Ružomberka sa s poľským klubom dohodli na trvalom prestupe ofenzívneho hráča. Pod Čebrať zamieril už pred 11 rokmi v skorom mládežníckom veku. Cez žiacke a dorastenecké tímy prešiel až k seniorskému futbalu a sa stal súčasťou tamojšieho "áčka". Vo farbách mužstva z dolného Liptova nastúpil do 75 ligových stretnutí, individuálne sa presadil 12-krát.

Bobček zbieral cenné skúsenosti aj v mladežníckych výberoch reprezentácie Slovenska. Bodku za doterajšou ružomberskou kapitolou dal gólovou ranou v sobotnom dueli 6. kola Niké ligy proti Banskej Bystrici. 

Bobček bude ďalšie góly strieľať v Poľsku.
Bobček bude ďalšie góly strieľať v Poľsku.Flashscore

Filip Blažek

MFK SkalicaBaník Ostrava

Baník kúpil 25-ročného slovenského futbalistu zo Skalice a podpísal s ním trojročný kontrakt. Medzičasom sa už stal aj kapitánom tímu. O Blažekovom pokračovaní na Záhorí sa viedli debaty už na konci uplynulej sezóny, v ktorej patril k neodmysliteľným pilierom defenzívy Skalice. V 31 zápasoch sa strelecky nepresadil, ale viac ako 75 % úspešnosťou v súbojoch mužstvu pomohol k pokojnej záchrane.

Ďalšie odchody

Ružomberok prišiel počas leta aj o ďalších hráčov, ktorí si v jeho drese urobili dobré meno. Hosťovať do Baníku odišiel Matej Madleňák a v maďarskom Debrecíne bude pôsobiť obranca Alexander Mojžiš. Sebastián Nebyla si trochu prekvapivo vybral chorvátsku Istriu, zatiaľ čo Skalica sa výrazne oslabila v defenzíve po odchode Haidersona Hurtada, ofenzíve určite nepomôže strata Andreja Fábryho.

Andrija Balič bude v sezóne 2023/24 nastupovať za Zrinjski Mostar v najvyššej súťaži v Bosne a Hercegovine. Na Slovensku veľmi dobre známy hráč bol od roku 2020 súčasťou DAC 1904 Dunajská Streda. Za tím zo Žitného ostrova odohral dokopy 74 zápasov a strelil sedemnásť gólov. Vyšla mu jarná časť predošlého ročníka na hosťovaní v Banskej Bystrici.

Stopér Dominik Kružliak síce z DAC odišiel do gréckeho Volosu, no tam už aj skončil a bude hrať za Košice. Obranca Michal Pintér si prvý raz vyskúša legionársky chlebíček v macedónskom tímu Škupi.