Tri dni práce a ostrá premiéra. Kozák sa chce oprieť o podporu z tribún

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tri dni práce a ostrá premiéra. Kozák sa chce oprieť o podporu z tribún

Kozák preberá mužstvo v kríze.
Kozák preberá mužstvo v kríze.FC Košice/Šimon Pavlišin
Ján Kozák ml. (43) sa do trénerského kolotoča vrátil s veľkou chuťou. Snaží sa za pochodu meniť veci na svoj obraz, ale zároveň si je vedomý, že zázraky nie sú možné na počkanie. Už v piatok o 17:30 na neho čaká premiéra na lavičke nováčika z Košíc v dueli s Dunajskou Stredou.

Východniari majú za sebou turbulentné obdobie, ktoré asi najviac vystihuje slovné spojenie herná i výsledková kríza. Nový tréner má pred sebou náročnú úlohu - po troch dňoch intenzívnej práce na neho čaká výzva v podobe stretnutia s vicemajstrom.

"Vedel som, do čoho idem a bol som teda pripravený na to, že ten úvod bude náročný zo všetkých hľadísk. Za pochodu spoznávam mužstvo i hráčov, no zároveň chcem v spolupráci s realizačným tímom nastaviť fungovanie tímu tak, ako si predstavujem. Je to obrovské množstvo práce, od začiatku sme na štadióne od rána do neskorého večera, ale to všetko má jediný cieľ - pripraviť hráčov tak, aby sa zlepšili a prinášali viac úspechov a radosti. Za prioritu však považujem nastaviť celý systém fungovania a to si vyžaduje množstvo času. Najmä teraz v začiatkoch," prezradil v rozhovore pre klubový web.

Košice - Dunajská Streda

Kozák sa "ponoril" do nového dobrodružstva a priniesol si aj vlastnú filozofiu. Okrem futbalovej stránky myslí aj na stravovanie, tréningové pomôcky či celkové nastavenie harmonogramu práce a prípravy: "Treba si uvedomiť, že náš štadión je naše pracovisko, chodíme tam ráno a večer odchádzame domov. Nevylučujem, že prídu aj voľnejšie dni, ale momentálne je to dosť nabité a my sa snažíme pracovať na mnohých detailoch. Mojím cieľom je, aby výsledkom našej práce bola radosť na tvárach všetkých - od tých, ktorí to financujú cez tých, ktorí to hrajú, až po tých, ktorí to sledujú."

Tréner naposledy viedol mužstvo v súťažnom zápase 3. septembra 2020, bolo to v stretnutí druhého kola Slovnaft Cupu FK Beluša - Slovan Bratislava (0:2). Odvtedy ubehlo 1156 dní.

"Tá pauza bola dlhá. Ale som oddýchnutý, plný energie pracovať, futbal som sledoval a už sa naň teším. Od hráčov som vždy vyžadoval maximum a to isté možno očakávať odo mňa. Som presvedčený, že ak nastavíme správne systém, tak výsledky sa dostavia. V športe je vždy proti vám aj súper, ktorý má tiež ambíciu zvíťaziť, ale my musíme odviesť viac," nechal sa počuť.

Hoci v aktuálnej sezóne nemá Dunajská Streda najlepšiu formu, v stretnutí bude favoritom. Kozák pred stretnutím pomenoval veci jasne: "Zaoberali sme sa aj týmto súperom, ale najmä sme sa zamerali na organizáciu vlastnej hry, čo, kedy a kde robiť. Veľmi dôležitá je defenzíva a práve na ňu sme sa najviac zamerali. DAC je pre mňa spolu so Slovanom a Trnavou top klub na Slovensku. Je silný po každej stránke a preto nás rozhodne nečaká ľahký súper. Tiež sa tam rieši trénerská otázka, možno je tam neistota či tlak na lepší herný prejav a výsledky. Ani oni nie sú tak nastavení, ako by možno chceli, takže uvidíme. Ale rozhodne je to silný protivník s vysokou hráčskou kvalitou."

Kozák sa po nástupe do funkcie okamžite pustil do práce.
Kozák sa po nástupe do funkcie okamžite pustil do práce.FC Košice/Šimon Pavlišin

Kozák si uvedomuje aj to, že vzťah s priaznivcami je mimoriadne dôležitý. Na záver rozhovoru im preto zaslal jasný odkaz.

"Futbal sa hrá pre fanúšikov a tí očakávajú, že ich mužstvo bude úspešné. Tak to má byť a ja s tým súhlasím. Ale tiež by som rád apeloval smerom k nim, aby si uvedomili, že prvá liga tu v Košiciach nebola osem rokov a že to udomácnenie sa je určitý proces, ktorý potrebuje čas. Na druhej strane im môžem sľúbiť, že uvidia FC Košice, ktorý aj v tejto situácii pôjde na vyše sto percent. Budem rád, ak dostaneme z tribún potrebnú podporu."