Udalosti 1. kola Niké ligy: Košice sú späť, každý hrá vo svojom a favoriti sa trápia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti 1. kola Niké ligy: Košice sú späť, každý hrá vo svojom a favoriti sa trápia
Košice zo Slovana na zadok nespadli. Boli mu viac ako vyrovnaným súperom.
Košice zo Slovana na zadok nespadli. Boli mu viac ako vyrovnaným súperom.TASR
Najvyššia slovenská futbalová súťaž vstúpila do 31. kapitoly v samostatnej existencii. Hneď úvodné kolo prinieslo množstvo zaujímavostí. Celkovo si na šesť zápasov našlo cestu 17 306 fanúšikov. Najviac pútal pozornosť šláger Košíc so Slovanom. Nováčik Niké ligy vypredal v priebehu niekoľkých minút svoju arénu.

Otváracie kolo bolo už tradične rozdelené do troch dní. Dokopy prinieslo štrnásť presných zásahov. Najviac na Štiavničkách, najmenej na východe. Do Košickej futbalovej arény prišlo 5 836 fanúšikov. Najmenej si ich cestu našlo na skalický "Letňák" - 1 133. Pozitívne je, že na každom zo šiestich štadiónov prišlo nad tisíc ľudí. Arbitri neudelili žiadnu červenú kartu a dokonca neodpískali ani pokutový kop. 

Výsledky 1. kola Niké ligy
Výsledky 1. kola Niké ligyFlashscore

Azda lepšie sa súťaž, premiérovo pod názvom Niké liga, nemohla začať. Horehronským derby. Na premiérového strelca v novom ročníku sme nečakali ani polhodinu. Stal sa ním Róbert Polievka. Lenže od Banskej Bystice to bolo všetko a príliš málo zároveň. Železiari predviedli následne herný i gólový valec. Dukla navýšila rozpočet zhruba na dva milióny, ale kým nedokáže nahradiť stratu v podobe kvality Faška, Baliča či Slávika, bude to mať v tejto sezóne ťažké. Otázne je zotrvanie Polievku. 

V týždni pred výkopom zlomila pod Urpínom na mítingu P-T-S slovenská atlétka Forsterová dva slovenské rekordy. Bystričania si povedali, že nebudú zaostávať, a tak jeden pripravili sebe - výsledkový. Od Podbrezovej ešte štyri góly v najvyššej súťaži nedostali. Hetrikom sa blysol Peter Kováčik. Ortodoxný pravý obranca s množstvom ofenzívnych úloh.

Hodnotenie hráčov podľa Flashscore známok
Hodnotenie hráčov podľa Flashscore známokFlashscore

Michal Ščasný mal pred súbojom akési mrazenie. Po ňom, keď sledoval výkon svojich hráčov, ho muselo zmraziť úplne. Napriek všetkému sú veci, ktoré sa nemenia. Brankár Hruška si pripísal v minulej sezóne najviac zákrokov (128). V prvom kole nazbieral šesť. Len vďaka nemu Banskobystričania nezažili úplnú blamáž. 

A pokojne môžeme v nemenných veciach pokračovať. Ďalšia sa udiala na Záhorí. Ľavý obranca Matúš Čonka by prvé kolá mal vynechať. V minulej sezóne sa zranil a vrátil sa po deviatich kolách. Teraz opäť nedohral. Z trávnika musel zísť krátko po polhodine hry. Zlatomoravčania v priebehu letnej prípravy zapracovali na svojom hernom prejave. Vedia podržať loptu, zakombinovať, ale ofenzíva stále trpí. S ňou aj ich fanúšik. Jedna strela do priestoru troch žrdí je veľmi málo. 

Na druhej strane, klub od Žitavy vyslal do Žiliny jasný signál hráčom, ktorí sa tam nepresadia. Ak by im to nevyšlo, pokojne môžu prísť do Zlatých Moraviec. V súboji so Skalicou sa predstavilo hneď šesť bývalých "šošonov" - Slávik, Majdan, Moško, Nagy, Suľa a Gono. ViOn nenadviazal na vzájomné súboje z ostatného ročníka. V štyroch zápasoch ani raz so Skaličanmi neprehral. Tentoraz sa o slovo prihlásil ako prvý Haša. Vlani čakal na gól šestnásť kôl, teraz čakaciu dobu skrátil na 57 minút. 

Program 2. kola Niké ligy
Program 2. kola Niké ligyFlashscore

S očakávaniami sa v piatok večer po debakli od Gentu vracali domov z Belgicka hráči Žiliny. Čakal ich nevyspytateľný Ružomberok. Akékoľvek pochybnosti odložil žlto-zelený celok stranou a prakticky to bola jednostranná záležitosť. Po nezvládnutom rohu síce inkasovali vyrovnávajúci zásah, ale ani ten ich nezastavil od prvého víťazstva a dodania si impulzu pred štvrtkovou odvetou. Na svojom umelom trávniku dokážu zverenci Jaroslava Hyneka divy.

Úspešný návrat Košíc

Košice hrali najvyššiu slovenskú súťaž naposledy v sezóne 2014/15 pod názvom MFK, v ktorej síce skončili na slušnom šiestom mieste, ale nesplnili licenčné podmienky a boli vylúčené. Nasledovalo osem rokov bez účasti druhého najväčšieho mesta krajiny medzi elitou. Chvíľu bol klub pod hlavičkou VSS, neskôr sa po fúzii menších klubov premenoval na súčasné FC Košice.

Tím trénera Šoltisa si v predošlej sezóne 2. ligy zabezpečil postup z prvého miesta napriek tomu, že jeseň mal lepšiu Prešov a dlho to vyzeralo, že vyššie pôjdu práve Šarišania. Košičania však na jar neprehrali ani raz a z trinástich duelov vyhrali až desať. Aj keď štadión stále nie je dostavaný, tak takmer šesťtisíc divákov videlo šláger proti Slovanu. Vo vynikajúcej atmosfére.

Úradujúci slovenský majster síce mal jasne viac z hry, nedokázal však streliť gól. Aj vďaka pevnej domácej defenzíve. Tá postupom času robila chyby, no pozorný brankár Kira všetko, čo smerovalo medzi tri žrde, vyriešil. Košice sú z historického hľadiska tradičným účastníkom a tímom, ktorý je lákadlom. Preto návrat na nikéligovú mapu bude výhrou nielen pre klub, ale aj pre celú súťaž.

Ich hráči sa môžu tešiť na zaujímavý úvod sezóny. Okrem "belasých" ich čaká výjazd na Žitný ostrov a do Trnavy. Okrem atmosféry potešil tiež výkon vekom ešte dorastenca a odchovanca Slovana Nina Marcelliho. Skvelý, sebavedomý. Verme, že dostane postupom času viac šancí.

Trápenie favoritov

Na Zemplíne sa už necítia osamelo. Východ má dva futbalové celky. Akoby tlak na výsledky Michaloviec opadol a MFK si hneď vychutnalo duel proti Dunajskej Strede. Tá ani v jednom z dvoch stretnutí 1. predkola Európskej konferenčnej ligy proti Dila Gori nepodala výkon, aký by si tréner Guľa predstavoval a inak tomu nebolo na Zemplíne. Michalovce síce neboli tímom, ktorý by robil veľké starosti defenzíve DAC, ale jeho obranná hra v spojitosti s pozorným Szárazom privádzali hráčov hostí do šialenstva. 

Ktovie, kde by Dunajskostredčania boli, keby sa do štatistík ráta konštrukcia brány. Zsolt Kalmár trafil brvno proti Dila Gori doma i vonku, v sobotu pálil do pravej žrde. Dunajskostredčania pôsobili veľmi roztržito, ich hre chýbala ľahkosť a skutočná myšlienka. Tréner Petruš svojich zverencov nabádal k jedinečnej príležitosti vybojovať si miesto v zostave. Po takomto oduševnenom výkone by sme nechceli robiť zostavu pre budúce kolo.

Štatistika duelu na Zemplíne
Štatistika duelu na ZemplíneFlashscore

Ani Trnava neohúrila a doma dokonca podľahla Trenčínu. Zlý výkon korunoval nešťastným vlastným gólom brankár Vantruba, ktorému vypadol center z rohového kopu v nadstavenom čase. Pred odvetou 2. predkola Európskej konferenčnej ligy to nie je pre trénera Gašparíka ideálna správa. Spartak nepodal dobrý výkon, málo hral s loptou a nevytváral si nebezpečné príležitosti.

V polčase urobil trnavský lodivod, nezvyčajne, štyri zmeny. Rozhodol sa vytiahnuť trenčianske zbrane - Azanga s Bainovičom. Síce hru oživili, ale želaný efekt nepriniesli. AS ukázalo, že táto sezóna môže byť oveľa úspešnejšia ako predošlá, hoci jedna lastovička leto nerobí. Uvedomoval si to tiež tréner Stolica, ktorý na pozápasovej tlačovej konferencii ďakoval celej Trnave za privítanie a neulietaval si po "šťastnom" víťazstve. Futbalisti spod Hradu Matúša Čáka uspeli v "malom Ríme" prvýkrát od augusta 2019. 

Štatistika zo Štadiónu Antona Malatinského
Štatistika zo Štadiónu Antona MalatinskéhoFlashscore

Moment kola: Každý vo svojom, marketing ligy rastie

Jednou z najpozitívnejších vecí na sezóne Niké ligy 2023/2024 je fakt, že každý z dvanástich účastníkov spĺňa prísne infraštruktúrne kritériá a pôsobí na svojom štadióne. Stalo sa tak premiérovo od ročníka 2017/2018. Už žiadna Sereď na Myjave či v Nitre. Už žiadny Liptovský Mikuláš v Poprade. 

Príchodom Košíc sa dvihne aj marketing celej ligy. Samozrejme, nemáme nič zlé proti Seredi, Liptovskému Mikulášu, Senici či Pohroniu, ktorí ešte nedávno fungovali medzi elitou. Fakt však je, že to budú Košice, ktoré sa po kompletnom dostavaní KFA (12 658 miest) stanú jedným z hlavných lákadiel ligy. Žiaľ, u vyššie spomínaných protagonistov také niečo možné nikdy nebolo. 

Jedenástka 1. kola Niké ligy podľa známok Flashscore

Gól kola: Peter Kováčik

Z troch gólov podbrezovskej opory stál za to najmä posledný. Bartoš potiahol loptu sprava na hranicu šestnástky, kde sa odrazila na voľného Kováčika a ten už nemyslel na nič iné, iba na strelu pravačkou, ktorá sa od brvna odrazila za čiaru a nádherný gólový moment bol na svete (vo videu v čase od 1:08). Samotný hráč sa okamžite rozbehol na tribúnu, kde mal najbližšiu rodinu a priateľku. Po komplikovanom minulom roku vypustil zaslúžene všetky emócie.