Udalosti Niké ligy: Bezkonkurenčný Slovan, lúčiaci sa ViOn a Košice v problémoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Niké ligy: Bezkonkurenčný Slovan, lúčiaci sa ViOn a Košice v problémoch
Krátko po záverečnom hvizde vypukli na Tehelnom poli majstrovské oslavy po 10 rokoch.
Krátko po záverečnom hvizde vypukli na Tehelnom poli majstrovské oslavy po 10 rokoch.TASR/Flashscore
Nadstavbová časť Niké ligy má za sebou päť kôl a teda svoju polovicu. S veľkým predstihom fanúšikovia poznajú novopečeného majstra, ktorý nikoho neprekvapil. Spoznali tiež priameho zostupujúceho a zmeny sa diali na barážovej priečke. O tom všetkom sú najnovšie udalosti z dielne Flashscore Správ.

Slovan je majstrom

Slovan si zabezpečil titul v rekordne rýchlom čase, pretože 13. apríla alebo skôr ho ešte nikto nikdy nezískal. Belasí mali k šiestym oslavám po sebe našliapnuté už nejaký čas, no teraz si úspech zabezpečili oficiálne. Bratislavský tím sa teší rekordný šiesty raz po sebe a celkovo štrnásty v ére samostatnosti, čo sú takisto najlepšie čísla.

Tréner Vladimír Weiss a aj generálny riaditeľ Ivan Kmotrík ml. cez víkend ale hovorili hlavne o tom, že Slovan sa musí posilniť, aby bol silnejší hlavne v pohárovej Európe. Niektorí futbalisti však mužstvo opustia, viacerým sa končia zmluvy.

Lodivod belasých priznal, že jarná časť nebola pre jeho tím až taká ťažká ako čakal a ako zlomový zápas označil ten septembrový doma s Podbrezovou. Obranca Lukáš Pauschek bude dvíhať trofej nad hlavu siedmy raz, čím vytvoril nový rekord. Doposiaľ sa oň delil, keďže šesťkrát sa majstrom stal Ibrahim Rabiu.

ViOn vypadáva

Rovnako ako titul pre Slovan, tak aj vypadnutie Zlatých Moraviec bolo dlhodobo iba otázkou času. Päť kôl pred koncom majú na jedenáste Košice už šestnásťbodovú stratu. ViOn zažíva katastrofálnu sezónu, ktorá stále môže byť historicky najhoršou v najvyššej slovenskej súťaži.

Aktuálna tabuľka spodnej šestky.
Aktuálna tabuľka spodnej šestky.Flashscore

Momentálne má tím od Žitavy iba päť bodov, pričom negatívny rekord je sedem v podaní Bardejova. Okrem toho Zlatomoravčania stále nezvíťazili, nemohli sa tešiť ani raz z doterajších 27 duelov tohto ročníka. Ak k tomu pripočítame aj záver predošlej sezóny, s vynechaním baráže, tak sa dostaneme na číslo 30.

Ešte nikdy sa nestalo, aby niektorý tím ukončil ročník bez jediného víťazstva. ViOn sa trápi ako v zakončení, tak aj v defenzíve, o čom jasne hovorí najhoršie skóre 16:60. Nie je preto prekvapením, že sa s najvyššou súťažou rozlúči premiérovo od ročníka 10/11, keď sa do neho vrátil.

Podbrezová sa ďalej trápi

Železiari sú po prehre proti Trnave naďalej jediným tímom, ktorý v nadstavbe ešte nebodoval. Navyše ťahá sériu šiestich ligových prehier po sebe, čo sa klubu stalo v histórii najvyššej súťaže len raz počas ročníka 2018/19, kedy vypadol, no to teraz nehrozí. Zároveň Podbrezová nevyhrala už osemkrát v rade.

Zverenci trénera Romana Skuhravého naposledy vyhrali v úvodnom jarnom kole na domácej pôde proti Zemplínu. Prehra v Zelpo Aréne nenechala chladným ani českého trénera, ktorý nešetril kritikou. Na druhej strane, v stredu má tím z Horehronia šancu postúpiť do finále Slovenského pohára, čím by sa situácia mužstva určite otočila.

Aktuálna tabuľka prvej šestky.
Aktuálna tabuľka prvej šestky.Flashscore

Moment kola: Košice na barážovej priečke

Zverenci Jána Kozáka ml. sa dostávajú každým kolom pod čoraz vyšší tlak. Záchranársky tlak. Kým popri trápiacich sa Zemplínčanov boli v pokojných vodách na desiatej priečke, v uplynulých siedmich kolách sa niečo zmenilo. Michalovce neprehrali ani raz (4-3-0). Pripísali si pätnásť bodov. A Košice v rovnakom období? Osem bodov. Zákonite sa to niekde muselo odzrkadliť, a tak sa aj stalo - v tabuľke. Strakovci o skóre posunuli mužstvo z metropoly východu na barážovú priečku. Košičania sa výrazne trápia.

Stále nenašli svoju hernú tvár a striedajú lepšie série s horšími. Doma vyhrali iba trikrát a naposledy So Skalicou v závere februára. So Záhorákmi prišli o priamu záchranu v aktuálnom piatom nadstavbovom kole, keď im podľahli 1:2. Razom na nich strácajú dvanásť bodov. Pozitívom môže byť akurát to, že pred svojimi fanúšikmi skórovali prvýkrát od spomínaného stretu z 23. februára. Druhú časť skupiny o záchranu otvoria pod hradom Matúša Čáka.

Gól kola: Njegoš Kupusovič

Na jeseň sa dostal do prekvapivej formy. So šiestimi zásahmi sa pohyboval medzi najlepšími strelcami. Prišlo zranenie slabín a strelecká muška odišla. V pokutovom území sa trápil a zahadzoval nemožné. V novom roku čakal až do uplynulého víkendu, v ktorom sa opäť Njegoš Kupusovič presadil proti Zlatých Moravciam. V prebiehajúcej sezóne zo siedmich gólov vsietil tri vypadávajúcemu klubu od Žitavy.

Celkovo odohral proti ViOn-u sedem stretnutí a presadil sa päťkrát. Zdá sa, že Zlatomoravčania sú pre Kupusoviča obľúbeným súperom. Proti žiadnemu inému celku nemá v kariére také štatistiky. Potvrdil ich naozaj exportnou trefou. Kmeťov dlhý pas odhlavičkoval Suľa pred pokutové územie, odkiaľ zľava napriahol 23-ročný Srb a lopta ponad Richatera zapadla krížne za jeho chrbát do ľavého horného rohu. (Vo videu od 03:09).