ViOn skúšal aj psychológa, mužstvo vytvorilo negatívny rekord. Mondek: To som ešte nezažil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
ViOn skúšal aj psychológa, mužstvo vytvorilo negatívny rekord. Mondek: To som ešte nezažil
Karol Mondek nastúpil počas jesene viackrát s kapitánskou páskou.
Karol Mondek nastúpil počas jesene viackrát s kapitánskou páskou.Jozef Bedej
Niečo také si novodobá najvyššia slovenská súťaž nepamätá. Zlaté Moravce nevyhrali počas jesennej časti ani jeden zápas. Futbalisti od Žitavy sú poslední so štyrmi bodmi. Štyrikrát remizovali. V priebehu polsezóny vymenili trénera, ale ani to im neprinieslo želaný efekt. Nielen o tom sa Flashscore Správy rozprávali s jedným z kapitánov tímu KAROLOM MONDEKOM (32).

Snáď nie podobný osud ako v Ostrave

Ako jesennú časť odštartovali, tak ju aj zakončili - prehrou. Zlatomoravčania na záver kapitulovali pod hradom Matúša Čáka. Na tamojšej umelej tráve prehrali 1:4. Jediný ich zásah strelil Roman Čerepkai

"Osemnásť kôl to nešlo. Asi je niekde nejaká iná chyba. Nechcem sa vyhovárať na zranenia či úzky káder, ale aj to nás ovplyvnilo. V poslednom kole sme taktiež nastúpili v oklieštenej zostave. Citeľné straty boli najmä vzadu, keďže nám dlhodobo chýbajú stopéri," obzrel sa za záverečným 18. kolom Karol Mondek. Štyri body sú historicky najmenším ziskom Zlatých Moraviec v najvyššej súťaži.

Jeden z najlepších zápasov odohral ViOn na jeseň doma proti Trnave.
Jeden z najlepších zápasov odohral ViOn na jeseň doma proti Trnave.Jozef Bedej

V 32 rokoch patrí k najskúsenejším v kádri. V kariére si preskákal nielen Slovenskom, ale aj Českom či Poľskom. Zaujímalo nás, či sa s niečim podobným už stretol. "Hm... Musím povedať, že štyri body som už zažil a nakoniec sme vypadli. Bolo to v Baníku Ostrava. Lenže aj tam sme aspoň raz vyhrali a potom remizovali. Teraz sme zostali bez víťazstva. Verím, že nezažijeme rovnaký osud," zamyslel sa.

Situácia v klube je natoľko vážna, že už pred koncom jesennej časti začalo vedenie oznamovať predčasné ukončenia kontraktov. Ako prvý si to odniesol brankár Matej Slávik. Nasledoval ho taktiež jeho kolega spomedzi troch žrdí Milan Knobloch. Z poľa James Weir, Patrik Mijič, Johnson Nsumoh. Hosťovanie sa skončilo Romanovi Čerepkaiovi. 

Kto nechce hrať za ViOn, nech sa zbalí a ide preč

S akými pocitmi sa kabína lúčila s takouto jeseňou? 

"S veľmi negatívnymi. Do zápasu s Trenčínom sme išli s tým, že chceme niečo uhrať. Prinavrátiť si trochu pozitívny pocit. Naopak, výkon bol z našej strany veľmi zlý. Zrazil nás na kolená rýchly gól. Mohli sme ich dostať aj viac ako štyri. Možno sme už boli aj radi, že môžeme ísť domov... Musíme vydržať počas zimy a naladiť sa na druhú časť sezóny."

Ako sa s vami rozlúčil tréner Michal Hipp?

"Po zápase nepovedal nič. V Moravciach sme mali spoločnú večeru. Bolo tam dusno. Nebola tam príjemná atmosféra."

Pohľad do tabuľky hráčov Moraviec po jeseni neteší.
Pohľad do tabuľky hráčov Moraviec po jeseni neteší.Flashscore

Navzájom ste si povedali veci na rovinu? 

"Padli tam tvrdšie slová typu: "Kto nechce hrať za ViOn, nech sa zbalí a ide preč." Ako som spomenul, každý je asi rád, že to máme za sebou. Z našej strany nám to iba pomôže. Bolo to trápenie kolo čo kolo. Nevyhrali sme osemnásť kôl. Cez prestávku príde k obmene kádra, čo pridá ďalší impulz, z ktorého by sme mohli ťažiť na jar."

Majiteľ klubu Viliam Ondrejka je známy tým, že nešije horúcou ihlou. Ako sa s tým celým vyrovnal? 

"Taktiež to neberie vôbec dobre. Situácia nie je ružová. Veľmi ho škrie, čo sa deje. Povedal nám, že urobil chyby, ale my sme ich podľa mňa na trávniku určite spravili viac. Rovnako doplnil, že kto nechce byť na ViOn-e, nech tu nie je. Chce hráčov, ktorí budú bojovať za jeho klub."

Mondek s majiteľom Ondrejkom pred výkopom jubilejného 500. zápasu ViOn-u v Niké lige.
Mondek s majiteľom Ondrejkom pred výkopom jubilejného 500. zápasu ViOn-u v Niké lige.Jozef Bedej

Postupom času sme si prestali veriť

Pritom úvod pod trénerom Cifraničom vyzeral veľmi sľubne. Herne išiel od Žitavy chýr o znovuzrodení a prípadne zaujímavej jeseni. Na čom to stroskotalo? 

"Trénera Cifraniča mi bolo ľúto. Do sezóny sme vstúpili dobre. Vypracovávali sme si šance, lenže sme ich nepremieňali. Začal nám tak unikať vlak. Stále sme si hovorili, že je to začiatok. Prišiel nový tréner, má svoju filozofiu a potrebuje trochu čas. Víťazstvá neprichádzali, čo nám nepridávalo na pohode. Kto hral futbal, vie, aké ťažké je nevyhrávať. Postupom času to skĺzlo do toho, že sme si prestávali veriť. Aj tomu, že má účel, čo robíme. Dostali sme sa pod deku a tréner skončil."

Zlomilo sa to po prvej polovici základnej časti. Súperov ste už zrazu nemali čím prekvapiť. Bolo to vtedy najmä o hlave? 

"Určite hlava robí veľa. Na jednej strane to mal tréner ťažké. Prakticky začal s novým kádrom. Herne nás dal dokopy. Chválili nás ľudia, že to vyzerá dobre. Následne prišiel zlom, keď sme si hovorili, že to zvládneme a odrazíme sa k výhram. Nezvládli sme to. Dostali sme sa ešte hlbšie pod deku. Bolo to z našej strany chabé. Skúšali sme kadečo. Do toho sa kopili zranenia. Dlho sme hrali bez stopérov, ktorých zaskakovali krajní obrancovia, čo som asi ešte nezažil. Je to forma smoly, ktorá sa nás držala počas tejto jeseni, ale na to sa, samozrejme, nejdem vyhovárať."

Posledné jesenné výsledky ViOn-u.
Posledné jesenné výsledky ViOn-u.Flashscore

Čo všetko ste počas jesene vyskúšali, aby ste si povestné športové šťastie naklonili na svoju stranu?

"Keď sa vám takto nedarí, skúšate absolútne všetko. Zmenili sme aj systém. Prešli sme na troch obrancov. Niektoré zápasy s tým boli herne vydarenejšie, iné menej. Na tréningu sa trochu uvoľnila atmosféra, chceli sme navodiť pozitívnu náladu. Bohužiaľ, neprinieslo to hlavné."

Prinieslo to azda jedine výmenu trénera. Cifraniča nahradil Hipp. Čo priniesol? 

"Hráme pod ním úplne inak. Snažíme sa o poctivejší futbal. Všetci sa zápajeme do defenzívy i ofenzívy. Samozrejme, vpredu nie sme také mužstvo, že budeme neustále napádať. Každopádne, sme zodpovednejší. Priniesol bojovnosť. Dal si za cieľ, aby sme dostávali menej gólov. Vinou zranení v zadných radoch sa to zatiaľ nepodarilo naplniť."

Nepomohol ani športový psychológ

Skúšali ste dokonca aj športového psychológa. Pomáhal vám bývalý futbalista Zlatých Moraviec Peter Kuračka. To už bolo posledné štádium? 

"Veru, ako som hovoril, skúšalo sa kadečo. Z môjho pohľadu je športový psychológ dobrá vec, ale skôr si myslím, že na individuálnej báze s jednotlivými hráčmi a nie tímovo v skupine. Mali sme práve tímové sedenia. Nefunguje to úplne tak, že nedarí sa, zavolám psychológovi a začne sa. Je to o dlhodobej práci, komunikácii, vyhodnocovaní. V danom momente nám to nepomohlo tak, ako niektorí čakali."

Karol Mondek a jeho čísla na základe ostatných sezón.
Karol Mondek a jeho čísla na základe ostatných sezón.Flashscore

Nepomohli ste si ani vo výborne rozohratých zápasoch, ktoré ste nedotiahli k výhre. Napadajú mi domáci s Trnavou či v Žiline. Mrzia najmä tie?

"Proti Spartaku to bol super zápas. Dobre rozohratý. Veľké šance a nakoniec 1:1. S Trnavou to, samozrejme, nie je zlý výsledok, ale nie po takom priebehu. Veľmi nás mrzel aj duel s Dunajskou Stredou. Mohli sme s ňou získať oveľa viac, ale opäť sme stratili po prehre 0:2. Čerešnička na torte prišla v Žiline. Vyhrávame po polčase 2:0 a odchádzame s prehrou 2:3. Strašne to zamrzí. Mali by sme o tri body viac na začiatku a hneď by sa to inak prejavilo aj na psychike. Určite sa dalo viac urobiť tiež v Bystrici, s ktorou sme remizovali 1:1."

Mužstvo strelilo iba 10 gólov, čo je najhoršia ofenzíva v súťaži. Na opačnej strane inkasovalo 34 (tretia najhoršia defenzíva). Je to odzrkadlenie jesennej časti?

"V jej prvej polovici nie. Keď sme sa už viezli na vlne negatívnych výsledkov i výkonov, nezískavali body, musím otvorene povedať, že je to odzrkadlenie."

Štyri góly z celkovo desiatich ste strelili vy. V dvoch zápasoch po dva. Ako hodnotíte jeseň z individuálneho hľadiska? 

"Určite nemôžem byť spokojný. Nie som žiadny vychýrený strelec, no mužstvu som mohol pomôcť oveľa viac. Na druhej strane, kto nie? Každý mohol hrať ešte lepšie. Štyri body sú žalostne málo."

Program zimnej prípravy Zlatomoravčanov.
Program zimnej prípravy Zlatomoravčanov.Flashscore

Z celého tohto negatívneho marazmu môžeme do pozitívna otočiť fakt, že Košice, ale hlavne Michalovce vám neodskočili a stále bojujete o baráž?

"Presne. Ak chceme hľadať niečo pozitívne, tak jedine to, že sme nadostrel Michalovciam. Košice sú trochu ďalej. V úvode jari sa budeme biť medzi sebou. Stále je v hre dostatok bodov, len musíme začať vyhrávať, aby sme v tabuľke stúpali. Horšie ako na jeseň to už byť nemôže."

Čo sa musí v Zlatých Moravciach počas zimnej prestávky zmeniť, aby ste začali zbierať body?

"Asi sa musí okysličiť káder, ale to je v rukách vedenia. Je potrebné, aby sme začali od nuly. Príde viac nových hráčov, viacerí odídu. Prakticky sa môžeme baviť aj o polovici kádra. Snáď si na seba rýchlo zvykneme a zohráme sa. Verím, že to bude iba lepšie."