Čaro Trenčína postupne vyprcháva. Košice v kríze a Slovan si robí pôdu pre ďalší titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Čaro Trenčína postupne vyprcháva. Košice v kríze a Slovan si robí pôdu pre ďalší titul
Čaro Trenčína postupne vyprcháva. Košice v kríze a Slovan si robí pôdu pre ďalší titul
Čaro Trenčína postupne vyprcháva. Košice v kríze a Slovan si robí pôdu pre ďalší titulTASR/Flashscore
Druhá polovica základnej časti sa začala a v najvyššej súťaži na Slovensku sa prakticky nič nezmenilo. Čo je pozitívne, opäť priniesla množstvo gólových momentov. V dvoch nedeľných dohrávkach deväť. Celkovo devätnáť. A, samozrejme, viacero zaujímavých udalostí. Tie najhlavnejšie prinášajú tradične Flashscore Správy.

Tabuľka Niké ligy nie je stále úplná. Bude po strede, keď Slovan doma privíta Michalovce a dohrajú 4. kolo. S najväčšou pravdepodobnosťou, aj keď futbal často nemá logiku, pôjde do prvého trháku. Z čela tabuľky postupne odpadávajú zverenci Iliju Stolicu. Naopak, držia sa ho Žilinčania a najmä hladní hráči z Horehronia. 

Výsledkový sumár 12. kola Niké ligy.
Výsledkový sumár 12. kola Niké ligy.Flashscore

Tým uniklo horehronské derby. Síce vyhrávali, ale v závere prvého polčasu zaúradoval Róbert Polievka a Bystrica mala všetko vo svojich rukách. Po zmene strán sa ukázal ako skvelý žolík Galčík, ktorého sólo nezastavil nikto. Ani brankár Hruška. Skončilo v našej rubrike "Gól kola". Posúďte nižšie sami, či zaslúžene. Mimochodom, otvárací zásah Assinora, jeho šiesty v deviatom kole a piaty v ostatných piatich stretnutiach, bol celkovo 240. podbrezovský v najvyššej súťaži. Pred vlastnými fanúšikmi ešte neprehrali.

Neúplná tabuľka po 12. kole Niké ligy.
Neúplná tabuľka po 12. kole Niké ligy.Flashscore

Na opačnej strane barikády premiérovo viedol mužstvo spod Urpína bývalý asistent Michala Ščasného (dohodol sa s cyperským Othellos Athienou, pozn.) Mário Auxt. Úlohu zvládol. Tím doviedol k ďalšiemu bodu. Ba čo viac, vonku prehrala Bystrica iba v Trenčíne. Ťažko by sme hľadali mužstvo s lepšou formou na pôde súpera. Mimo Trnavy, samozrejme. Spartakovci vonku stále neprehrali. Premiéru má za sebou na ružomberskej lavičke Ondřej Smetana. Neúspešnú. Žilinčania, naprieč všetkými súťažami, uspeli v šiestom súboji po sebe. V lige vo štvrtom.

Slovan si robí pôdu pre ďalší titul

"Belasí" boli hlavne na začiatku sezóny, vzhľadom na nabitý program v predkolách európskych pohárových súťaží, nútení častejšie rotovať zostavou a to sa ukázalo aj na výsledkoch. Dvakrát remizovali, následne dvakrát vyhrali a podľahli Dunajskej Strede. K tomu sa im odložilo stretnutie s Michalovcami, takže bodíky nenabiehali tak, ako by si možno fanúšikovia priali, ale s postupom do skupinovej fázy Konferenčnej ligy ako keby ťarcha opadla. A v Bratislave sa začal tradičný "stereotyp". Nielen programový, ale najmä bodový v Niké lige. 

Po úvodnom dueli hlavnej časti EKL s Klaksvíkom zatiaľ Slovan vyhral všetky zo šiestich odohraných zápasov v domácej súťaži. Postupne porazil Žilinu, Ružomberok, Zlaté Moravce, Trenčín, Trnavu a naposledy Košice. Všetko s celkovým skóre 15:2 a štyrmi čistými kontami. Razom má na čele tabuľky 26 bodov, o jeden viac ako druhí "šošoni". Ak zverenci trénera Weissa zvládnu v stedu dohrávku so Zemplínčanmi, náskok sa zvýši na štyri body. Prvý trhák je na svete... Skvelú formu má dvojica Čavrič a Barseghjan. Prvý menovaný sa presadil v šiestom dueli, do ktorého naskočil. Séria odštartovala ešte 27. septembra v Ružomberku. Armén nazbieral v jedenástich súbojoch päť gólov a štyri asistencie.

Čaro Trenčína postupne vyprcháva

Bolože to klepkania po čele, keď vedenie Trenčína v lete oznámilo meno nového trénera. Ilija Stolica. Po prvých kolách ľudia okolo stíchli. Futbalisti trenčianskeho AS pripomínali stroj zo sezóny, v ktorej získali posledné double. A to sa písal ročník 2015/2016. Nastali roky futbalovej biedy. Tzv. vzduchoprázdna. Až priebeh tejto sezóny ukazoval zmenu. Nie nadarmo v siedmom kole zasadol do čela ligového pelotónu a vydržal tam až štyri kolá, kým ho nezosadil z trónu obhajca Slovan. 

Pod Stolicom dostali krídla krajní obrancovia Kozlovský s Kmeťom. Na trávniku majú dôležité úlohy. Pravý krajný obranca sa objavil už aj v reprezentačnej nominácii Francesca Calzonu. V strede poľa ich dopĺňa oživený Rahim Ibrahim či talentovaný Artur Gajdoš. Aj keď v jeho prípade to bodovo nie je také, ako vlani, keď svoje mužstvo dotiahol šiestimi gólmi a štyrmi asistenciami k záchrane. V neposlednom rade sa rozstrieľal Kupusovič - dal päť zásahov. 

Sekunduje mu z krídla Soares (4+2). Káder sa doplnil o skúsených bývalých hráčov ako Skovajsa či Bariš, ktorý s kapitánskou páskou riadi spoluhráčov zo stredu poľa. Problém prišiel pri prvej vážnejšej skúške na Tehelnom poli. Stolica nevymyslel na "belasých" účinnú zbraň. Premiérovo v ročníku jeho hráči neskórovali. Impotenciu si preniesli aj na domáci umelý trávnik so Skalicou. Hrali s ňou bez gólov a dopriali jej prvý bod na ihrisku súpera.

Trenčianske výsledky v uplynulom období.
Trenčianske výsledky v uplynulom období.Flashscore

Aby toho nebolo málo, kríza sa prehĺbila v Slovnaft Cupe. Prišlo prekvapivé vypadnutie na pokutové kopy s Devínskou Novou Vsou. V nedeľu po dvoch ligových kolách skórovali, dokonca viedli, ale v prestrelke Trnavu nezdolali. Zvyšok klubov nespí, na Trenčín sa vedia pripraviť. Na rad tak prichádza Ilija Stolica. Šéf lavičky musí vymyslieť alebo priniesť impulz, ktorým znova prekvapí svojich súperov. Ak sa mu to podarí, mužstvo udrží na horných priečkach. V opačnom prípade to bude iba ďalšia spomienka na časy minulé. Rovnako na jeho trénerskú anabázu. V predchádzajúcich troch pôsobiskách, okrem srbskej U21, nevydržal v troch kluboch dlhšie ako polrok. Náhoda? Uvidíme.

Mizéria trojlístka zo spodku tabuľky pokračuje

Zmar. Bieda. Bezradnosť... Pokojne pokračujte v podobných synonymách. Ďaleko od pravdy nebudete. Už asi nikto nepochybuje o tom, kto sa bude pohybovať na dolných poschodiach tabuľky. K dvojici Zlaté Moravce a Michalovce sa pridávajú Košice. Tie síce v úvodných kolách nazbierali sedem bodov, lenže odkedy 2. septembra zdolali práve ViOn, prehrali sedemkrát po sebe. Nad ich sily bol Ružomberok, Trenčín, Trnava, Podbrezová, Skalica, Banská Bystrica a naposledy Slovan. Nováčik má na desiatom mieste ešte horšiu formu ako posledné dva celky, inkasoval až 29 gólov. Suverénne najviac v celej súťaži. 

Košice vyhrávajú jedine v Slovnaft Cupe.
Košice vyhrávajú jedine v Slovnaft Cupe.Flashscore

Dá sa povedať, že jediným šťastím Košíc je bezmocnosť Zlatých Moraviec a Michaloviec. Tieto dva tímy sú jednoducho vo veľkej kríze, prežívajú dva najhoršie úvody do sezóny v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Nie a nie sa z toho vyhrabať. Zemplínčania síce trápili Dunajskú Stredu a prehrali "len" 1:2, ale znova nevyhrali, prvýkrát pod trénerom Struhárom ani nebodovali.

Zemplínčania a ich posledné výsledky.
Zemplínčania a ich posledné výsledky.Flashscore

Zlatomoravčania sú na tom v ofenzíve ešte slabšie a kostrbatejšie. Nemajú hráčov, ktorí by to vedeli rozhýbať a dať hre myšlienku, čo sa naplno ukázalo v sobotu proti Skalici. Tá vyťažila z minima maximum, zatiaľ čo ViOn si nevypracoval ani to minimum. Keď už sa dostali do zakončenia, Filip Balaj nemal v koncovke šťastie. Hráči Vladimíra Cifraniča majú aspoň štvorgólového Karola Mondeka. Bez neho by boli na troch góloch.

ViOn sa z krízy taktiež nevie dostať.
ViOn sa z krízy taktiež nevie dostať.Flashscore

Podobne sú na tom Michalovce, nakoľko Matúš Marcin sa postaral o polovicu z ôsmich zásahov a na dva k tomu prihral. Prvé dva celky trénera vymenili, resp. celok z metropoly východu tak robí aktuálne. A čo tím od Žitavy? Nechajme sa prekvapiť. Lodivod Cifranič naznačil, že to necháva na vedení.

Moment kola: Trenčín zostrelili jeho bývalí hráči

Viacero fanúšikov si v nedeľu večer kládlo otázku, aká je pravdepodobnosť, že dvaja hráči, ktorí v lete spod hradu Matúša Čáka odídu zadarmo, sa vrátia v drese súpera a zostrelia bývalý klub? Pred výkopom v rovine teórie. Po záverečnom hvizde prax ukázala niečo iné. Futbal prináša aj takéto paradoxy. Na čele prekvital Azango. Bol pri chuti.

Azango a jeho doterajšie čísla v trnavskom Spartaku.
Azango a jeho doterajšie čísla v trnavskom Spartaku.Flashscore

Odohral skvelý zápas. Práve po jeho sóle cez pravé krídlo si môže spytovať Vozinha pri treťom zásahu svedomie. Predtým Nigérijčan nastrelil svojím zakončením Bondarenka, ktorý si dal vlastný gól. Striedajúcemu Bainovičovi nabil na vyrovnávajúci gól. Víťazný založil Šulek, ktorý v trenčianskom drese vyrastal. 

Gól kola: Roland Galčík

Famózne sólo vytiahol zo svojho repertoáru v horehronskom derby podbrezovský krídelník Roland Galčík. Prebral si loptu takmer na polovici ihriska a viac-menej priamočiaro si to nasmeroval až do pokutového územia.

Cestou obišiel šiestich protihráčov, dvoch už v zárodku akcie a následne sa štyroch zbavil v podstate naraz. Loptu si v pokutovom území pripravil na ľavačku a prestrelil bezmocného Hrušku. Tento krásny gól tak zachránil "železiarom" bod a drží ich na veľmi peknom treťom mieste tabuľky.