Žalostný Trenčín v koncovke a ViOn je jednou nohou i rukou druholigový

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Žalostný Trenčín v koncovke a ViOn je jednou nohou i rukou druholigový
Kapitán Damián Bariš mal sám obrovskú príležitosť, ale zvnútra šestnástky prestrelil.
Kapitán Damián Bariš mal sám obrovskú príležitosť, ale zvnútra šestnástky prestrelil.fckosice.sk/Šimon Pavlišin/Flashscore
Malé finále v podobe základnej časti majú tímy Niké ligy za sebou. To najväčšie sa, aspoň v prípade niektorých celkov, začalo v priebehu uplynulého víkendu. Najvyššia slovenská futbalová súťaž vstúpila do nadstavbovej časti. Tímy majú pred sebou desať kôl pravdy, resp. už iba deväť. Prvé mapujú Flashscore Správy v tradičných udalostiach.

Mimo hlavných tém sa zaujímavý stret odohral v malom Ríme. Domáca Trnava po troch týždňoch znova privítala Dunajskú Stredu. Tentoraz bola maximálne efektívna, pomohli jej i hostia vlastným zásahom. Hráči Michala Gašparíka sa opäť priblížili k druhej Žilina na dva body. Štvrtému DAC-u odskočili na päť. 

Výsledkový sumár 1. nadstavbového kola.
Výsledkový sumár 1. nadstavbového kola.Flashscore

Žlto-zelení sa dočkali prvého jarného trojbodového zápisu. Podbrezovú vybavili už v polčase, keď na prestávku odchádzali s rozdielom triedy. Po zmene strán hostia zabrali, dostali sa na kontakt jedného gólu, ale spod Dubňa odchádzali bez bodu. Hynekovci po prehre a troch remízach v rade uspeli a do nadstavby vstúpili ideálnym spôsobom.

Tabuľka majstrovskej vetvy.
Tabuľka majstrovskej vetvy.Flashscore

Naopak, o svoju neporaziteľnosť prišiel Ružomberok. Po deviatich kolách spoznal príchuť prehry. Šnúru mu prekazil obhajca majstrovskej trofeje na jeho trávniku. Stačil mu na to zásah Marcelliho z konca prvého dejstva. Belasí si udržali 16-bodový odstup od druhých šošonov a sériu bez prehry natiahli na osemnásť stretnutí.

Po troch stretnutiach sa dočkali výhry aj hráči Banskej Bystrice, ktorí zdolali trápiacu sa a nevýraznú Skalicu. Záhoráci nevyhrali päť duelov v rade. 

Program 2. kola nadstavby.
Program 2. kola nadstavby.Flashscore

Zúfalá koncovka Trenčína

O preklenutí tvrdej rany z pohľadu Trenčína a jeho zlyhaniu v záverečnom kole základnej časti, keď nedokázal postúpiť do skupiny o titul, sme už toho popísali dosť. Čo je horšie, Trenčania sa musia zbaviť ešte jedného zlozvyku. Takého, ktorý ich stál majstrovskú nadstavbu - neefektivita.

Rozmeňme si ich nepremieňanie šancí na drobné... Podľa vypracovaných streleckých príležitostí na základe dát mali dať futbalisti spod hradu Matúša Čáka v lige o takmer sedem gólov viac, ako majú na konte (xG 37,95 verzus reálnych 31). Inkasovali v 23 prípadoch, zatiaľ čo štatistika xCG (očakávaných inkasovaných gólov) ukazuje číslo 19,32.

Zverenci Iliju Stolicu v ostatnom kole remizovali bez gólov na pôde Košíc. Ich posledný triumf mimo vlastný trávnik sa datuje k 22. septembru. Paradoxne, na rovnakom štadióne - v novej Košickej futbalovej aréne (3:0).

Od toho momentu nevyhrali na cestách sedem duelov (0-5-2). V šiestich z nich nedokázali streliť ani gól, prekonali iba brankára Hrušku. Asi sa niet čo čudovať, že súperi radi privítajú trenčianskych hráčov na svojom území - ako im zvykne srbský šéf lavičky takmer už tradične po každom kole ďakovať za starostlivosť...

ViOn je jednou nohou i rukou druholigový

Zlaté Moravce sa síce cez zimnú prestávku zaujímavo posilnili, lenže všetko zostalo iba na papieri. Na trávniku mužstvo nedokáže vyjsť z negatívneho tieňa. Otázkou zostáva, kde je problém. Jedným z nich môže byť aj fakt, že v priebehu roka a desiatich mesiacov sedelo na lavičke dokopy sedem trénerov. V kádri sa vymenilo cez 20 hráčov.

Ostatné jarné výsledky Zlatých Moraviec.
Ostatné jarné výsledky Zlatých Moraviec.Flashscore

Obrovská fluktuácia, ktorá sa niekde musí prejaviť. Prejavila sa aj tá zimná, keď celok od Žitavy nezvládol ani jeden z dvoch kľúčových zápasov proti Michalovciam. Vo futbale je možné všetko, lenže pri deväťbodovom manku na barážových Zemplínčanov, ktorí majú ako bonus aj lepšie vzájomné zápasy a skóre, sa zdá, že záchrana je v rovine utópie.

V každom prípade zverenci Dušana Uhrina mladšieho nemôžu nič zabaliť. V opačnom prípade sa ViOn zapíše do histórie Niké ligy ako tím, ktorý so štyrmi bodmi prekonal neprekonateľné - tridsaťročný rekord Bardejova z ročníka 98/99 (sedem bodov).

Tabuľka skupiny o záchranu.
Tabuľka skupiny o záchranu.Flashscore

Ba čo viac, ako jediný klub v najvyššej súťaži stále čaká na prvé víťazstvo v sezóne. V súčte s tou minulou sa v Zlatých Moravciach neradovali 26 zápasov. Horšie bol na tom iba Senec od marca do októbra roku 2007, keď neuspel v 27-krát v rade (štatistiky priniesli MY Nitrianske noviny). 

Moment kola: Rekord Igora Žofčáka

Skúsený stredopoliar Igor Žofčák odohral v sobotu 462. zápas v najvyššej slovenskej súťaži. Stal sa novým rekordérom, keď prekonal zápis Tomáša Ďubeka so 461 stretnutiami. V súvislosti s rekordom sa viedli polemiky. Primát dlho patril spomínanému Ďubekovi.

Pohľad na posledné sezóny Igora Žofčáka cez čísla.
Pohľad na posledné sezóny Igora Žofčáka cez čísla.Flashscore

Niektoré zdroje pred víkendovým stretom uvádzali bilanciu 461:459 v prospech Žofčáka. Oficiálne kanály najvyššej súťaže však počítajú aj baráž, pred sobotným duelom to bola remíza 461:461. Teraz to michalovský kapitán otočil vo svoj prospech, no ešte nekončí.

Nedávno sa ako prvý hráč v histórii Niké ligy presadil po dovŕšení 40. narodenín, trafiť sa chce aj po tom, ako 10. apríla sfúkne 41 sviečok. "Ešte nie je koniec sezóny. Uvidíme, ako dopadneme. Verím, že to všetko bude v poriadku. Nejaké konkrétne číslo si nedávam. Čo sa týka gólov, chcel by som skórovať ako 41-ročný," prezradil smelé plány pre TV Markíza.

Gól kola: Ridwan Sanusi

Nigérijský futbalista Podbrezovej strelil v tejto sezóne už päť gólov, a keď sa trafí, tak to takmer vždy stojí za to. Nedávno proti Michalovciam rozhodol o výhre 2:1. Dôležitý zásah zaznamenal v zasneženom Trenčíne, s týmto súperom vystrelil bod aj na domácom ihrisku a v Dunajskej Strede vymietol všetky pavučiny v bráne Popoviča.

Africký legionár si podľa všetkého nejaké všimol aj v ľavom hornom rohu žilinskej svätyne Belka, kam nasmeroval svoju strelu. Na body to síce pre Podbrezovú nestačilo, ale išlo vydarený moment.