Zaujímavosti z Tradičného derby. Slovan strelil takmer o 100 gólov viac, Trnava preťala sériu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zaujímavosti z Tradičného derby. Slovan strelil takmer o 100 gólov viac, Trnava preťala sériu
Zápasy Slovana a Trnavy sú vždy vyhrotené.
Zápasy Slovana a Trnavy sú vždy vyhrotené.Profimedia
V slovenskom futbale niet väčšieho zápasu. Derby Trnavy so Slovanom Bratislava má bohatú históriu, ktorá priniesla viacero pozoruhodných momentov. Flashscore Správy si posvietili na niektoré z nich.

Dávna rivalita

Prvý vzájomný súboj sa odohral 21. marca 1926 v Trnave. Spartak vtedy ešte nebol Spartakom, ale Rapidom, zatiaľ čo Slovan hrával pod názvom (Čs)ŠK Bratislava. Rapid zvíťazil 3:1 a išlo o pokojný zápas medzi dvoma susediacimi mestami. Hoci sa volali inak, už v tom čase nastupovali vo farbách, ktoré sú pre ne typické dodnes. Trnava v červeno-čiernej, Bratislava v bielo-modrej kombinácii. Vzniku legendárnej rivality sme sa venovali v samostatnom článku.

Veľmi milou kapitolou v inak vyhrotenom súperení oboch táborov bol rok 1960. Mužstvá v tom čase patrili k európskej špičke a do Trnavy mal v rámci Stredoeurópskeho pohára pricestovať slávny AS Rím. O vstupenky s protivníkom zvučného mena bol taký záujem, že sa stretnutie muselo presunúť na bratislavské Tehelné pole. Kto by čakal potýčky znepriatelených fanúšikov či policajné manévre, bol by na omyle. 50-tisíc futbalových nadšencov sa spojilo a fanúšikovia Trnavy a Slovana fandili andelom spoločne. Možno aj preto slovenský celok v nezabudnuteľnej atmosfére zvíťazil 2:0...

O osem rokov neskôr vzájomné vzťahy značne ochladli. V marci 1968 sa počas stretnutia v Trnave zrútila betónová bariéra na štadióne a mnoho fanúšikov sa zranilo. Zápas bol predčasne ukončený, Spartak apeloval na opakovanie stretnutia, komisia však duel skontumovala v prospech Slovana. Ak berieme do úvahy medzivojnové obdobie a časy československej ligy, najvyššie víťazstvo sa zrodilo 3. júna 1961, keď belasí doma zvíťazili 6:1.

Duel Trnavy a AS Rím na zaplnenom Tehelnom poli.
Duel Trnavy a AS Rím na zaplnenom Tehelnom poli.Profimedia

Ústup zo slávy

Po rozdelení Československa nastal postupný futbalový úpadok, dokonca aj ľudí na štadiónoch bolo menej. Za zmienku stojí úplne prvé derby po rozdelení republiky 11. septembra 1993, ktoré sa skončilo triumfom belasých 3:1. Trnava získala zo Slovana na hosťovanie Borisa Kitku, podmienkou však bolo, že na zápas nenastúpi. O tejto situácii hovoril aj v rozhovore pre náš portál.

"Stretnutie bolo na Tehelnom poli a vtedajšie vedenie dalo do kontraktu podmienku, že nebudem môcť hrať. Bolo to vtedy aj trochu rozoberané v médiách. Bral som to ako menšiu krivdu, tužil som nastúpiť, nie preto, aby som si niečo dokazoval, ale chcel som si zmerať sily v tom čase s najlepším mužstvom na Slovensku, aj keď to boli moji spoluhráči. Ale ako niečo dramatické v mojej kariére to nevnímam," prezradil muž, ktorý je dnes asistentom trénera Vladimíra Weissa st.

Tehelné pole zažilo v novembri 1996 najvyššiu návštevnosť v slovenskej lige - 22 354 divákov. Tento rekord bol prekonaný až v marci 2019, keď sa derby odohralo ako otvárací zápas nového futbalového štadióna, na ktorý meralo cestu 22 500 ľudí. 16. november 2003 priniesol najvyššiu výhru Spartaka v Bratislave (4:0), ale aj najnižšiu návštevnosť 2 232 fanúšikov.

V derby má lepšiu bilanciu Slovan.
V derby má lepšiu bilanciu Slovan.Profimedia

Prvé Tradičné derby bez divákov sa odohralo 16. mája 2009. Trnava si odpykávala trojzápasový trest za hodenie pyrotechniky na ihrisko v dueli s Nitrou.

Osobitnou kapitolou sú výtržnosti. Slovanistickí fanúšikovia napadli v máji 1999 hráčov Spartaka po výhre 1:0 na Tehelnom poli a nefutbalové momenty poškvrnili derby aj v októbri 2021 - došlo k stretu priaznivcov oboch táborov na hracej ploche, na štadióne v Trnave boli prítomní podporovatelia českého Baníka Ostrava a poľského GKS Katowice, zápas sa skončil kontumáciou 3:0 v prospech Slovana.

V nedeľu na nás čaká už 172. vzájomné meranie síl oboch celkov, pričom pozitívnejšiu bilanciu majú belasí - 82 výhier. Spartakovci sa tešili 49-krát, remízu sme videli v 40 prípadoch. Celkové skóre v derby taktiež hovorí v prospech Bratislavčanov - 263:170.

Trnava - Slovan Bratislava (nedeľa, 17:30)

Spokojnejší môže byť Slovan, ktorý si v predstihu zaistil majstrovský titul. Trnava sa sústredí na uhájenie druhého miesta a ďalšie víťazstvo v Slovenskom pohári. Zaujímavý moment nastal v zatiaľ poslednom meraní síl. V 2. kole nikéligovej nadstavby vyhrala Trnava vonku 2:0 a získala prvé víťazstvo od mája 2021. Išlo o prvú domácu prehru Slovana v aktuálnej sezóne, kouč Michal Gašparík navyše vyzrel na skúsenejšieho náprotivka Vladimíra Weissa st. až na jedenásty pokus.