Arsenal je na čele, vyhralo aj City. Čisté konto Dúbravku, divočina v Birminghame

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Arsenal je na čele, vyhralo aj City. Čisté konto Dúbravku, divočina v Birminghame
Aktualizované
Manchester City musel otáčať skóre, ale jasne vyhral.
Manchester City musel otáčať skóre, ale jasne vyhral.Profimedia
Futbalisti Arsenalu vyhrali v sobotnom zápase 32. kola anglickej Premier League na ihrisku Brightonu a so 71 bodmi sú priebežne na prvom mieste tabuľky, ale druhý Liverpool má nedeľné stretnutie k dobru. Uspel aj tretí Manchester City, ktorý zdolal Crystal Palace.

Crystal Palace - Manchester City 2:4

Domáci začali výborne, pretože už na úvod ich po chybe v rozohrávke poslal do vedenia svojím desiatym súťažným gólom v tejto sezóne útočník Jean-Philippe Mateta. Ten sa od začiatku februára presadil piaty raz, pričom so siedimimi ligovými zásahmi zažíva najlepší ročník v drese Crystal Palace.

Peknou kolmicou ho za obranu poslal mladý záložník Adam Wharton, ktorý po svojom januárovom príchode z Blackburnu prispel na prvý gól v Premier League. Zakrátko však nádhernou strelou do rohu brány vyrovnal Kevin De Bruyne.

Belgičan vsietil 100. gól za City, v tomto stretnutí strelil hneď dva a na jeden prihrával. Od návratu po zranení (13. január) sa v 14 dueloch podieľal na 16 góloch (3+13). Iba Cole Palmer (17) z hráčov tímov PL v roku 2024 viackrát prispel na presný zásah.

Krátko po zmene strán sa o víťazný gól postaral mladý obranca Rico Lewis. Skóroval druhý raz v PL a opäť to bolo do siete Crystal Palace. Stal sa iba druhým tínedžerom Citizens, ktorý sa trafil proti jednému súperovi v rovnakej sezóne doma aj vonku. Počas ročníka 2015/16 to proti Swansea dokázal Kelechi Iheanacho.

V 67. minúte strelil devätnásty gól v tejto sezóne PL útočník Erling Haaland a presadil sa presne po mesiaci, keďže naposledy napol sieť Kodane v Lige majstrov, hralo sa 6. marca. Nór skóroval proti tímom domáceho trénera Glasnera aj v Bundeslige a rakúskej najvyššej súťaži.

Manchester City neprehral už šiesty zápas po sebe, v ktorom prehrával 0:1. Piaty raz vyhral a v jednom prípade remizoval. Phil Foden síce bol premiérovo od začiatku novembra iba na lavičke, ale tréner Guardiola musel brať do úvahy utorkový zápas Ligy majstrov proti Realu Madrid.

Orli ešte nikdy nevyhrali domáci zápas proti Citizens pod vedením španielskeho lodivoda Guardiolu. V závere už len upravil konečný výsledok Odsonne Edouard, presadil sa premiérovo od 3. decembra. So siedmimi ligovými zásahmi zažíva najlepší ročník v drese Crystal Palace.

Aston Villa - Brentford 3:3

Ollie Watkins pokračuje vo výbornej sezóne, zaznamenal už 17. a 18. ligový gól, pričom viac ich za Aston Villu v jednom ročníku medzi anglickou elitou strelil iba Christian Benteke (19, 2012/13). K tomu pridal aj desať asistencií, no bol to jeho prvý ligový zásah do 2. marca.

Hneď na úvod druhého dejstva vsietil svoj prvý gól za Villans mladík Morgan Rogers, ktorý do klubu prišiel počas januára. Brentford ale znížil, nakoľko sa v stom zápase v Premier League presadil skúsený obranca Zanka. Bol to jeho druhý gól za súčasného zamestnávateľa.

Zakrátko vyrovnal Bryan Mbeumo a prelomil strelecký pôst, ten trval od začiatku decembra. Väčšinu času vynechal pre zranenie. Skvelý obrat počas deviatich minút dokonal Yoane Wissa, presadil sa ôsmy raz v tejto ligovej sezóne, čo je jeho najlepší počin v drese Brentfordu.

Reguilon zaknihoval dve asistencie, pričom pred januárovým príchodom do londýnskeho klubu nemal žiadnu viac ako dva roky. Birminghamský tím každopádne zbrane nezložil a vyrovnal na 3:3. Zachránil tak aspoň bod. Na štvrtom mieste má trojbodový náskok pred Tottenhamom, ale ten má dva zápasy k dobru.

Everton - Burnley 1:0

Domáci útočník Dominic Calvert-Lewin neskóroval v 23 zápasoch v rade, ale presným zásahom do siete Burnley sa trafil v druhom stretnutí po sebe. Burnley síce prehralo iba tesne, ale šancu na body stratilo hlavne po červenej karte, ktorú v 67. minúte videl obranca O'Shea. Toffees ukončili ligovú trinásťzápasovú sériu prehier, ktorá bola najdlhšia v histórii klubu.

Fulham - Newcastle 0:1

Slovenský brankár Martin Dúbravka znova nechýbal v základnej zostave a udržal čisté konto. Aj vďaka nemu Newcastle vyhral, o jediný gól stretnutia sa postaral Bruno Guimares, krátko predtým pre faul neplatil zásah Schära. Domáci gólman Marek Rodák bol opäť iba na lavičke Fulhamu.

Luton - Bournemouth 2:1

Prvý polčas nepriniesol ani jednu strelu na bránu. Po zmene strán skóre otvoril Marcus Tavernier, premiérovou asistenciou v Premier League ho našiel Kluivert. Bournemouth ale stretnutie nedoviedol do víťazného konca, pretože Luton otočil skóre.

Premiérovým gólom v PL vyrovnal skúsený záložník Jordan Clark. Prvú asistenciu si pri ňom pripísal Berry. Hrdinom sa potom stal už deväťgólový útočník Carlton Morris. Luton poskočil zo zóny zostupu na sedemnáste miesto, kde má o bod viac ako Nottingham, no ten disponuje jedným stretnutím k dobru.

Wolverhampton - West Ham 1:2

Veľmi zaujímavý priebeh stretnutia započal premenou penaltou Pablo Sarabia. V druhom polčase gól Emersona pre faul neplatil, ale Lucas Paqueta takisto z pokutového kopu vyrovnal. West Ham otočil skóre vďaka tomu, že James Ward-Prowse skóroval priamo z rohového kopu a teší sa z troch bodov. Hammers však prišli o zraneného Bowena.

Brighton - Arsenal 0:3

Bukayo Saka otvoril skóre stretnutia piatou premenenou penaltou v tejto sezóne, pričom sa ani raz nepomýlil a zároveň sa podieľal už na 30. góle v rámci všetkých súťaží počas tejto sezóny (17+13), čo sa mu podarilo prvý raz v kariére. Až štrnásť z jeho gólov prišlo v PL, to je vyrovnanie osobného rekordu.

Kai Havertz skóroval deviaty raz za Arsenal v Premier League, čím prekonal svoju najlepšiu sezónu v drese Chelsea. Neskôr aj asistoval, takže sa pričinil už o trinásť zásahov (8+3). Gunners neprehrali ani jeden z posledných 40 ligových duelov, keď po polčase viedli (37-3-0).

Arsenal udržal čisté konto na pôde súpera v aktuálnom ročníku Premier League už deviaty raz, dokázal to piatykrát v rade. Jeho hráči mali v prvom polčase až 33 dotykov s loptou v šestnástke Brightonu, žiadny iný tím od štartu sezóny nedosiahol proti čajkám na takéto vysoké číslo.

Leandro Trossard ôsmym zásahom vyrovnal svoj najlepší počin v PL, skóroval do siete bývalého zamestnávateľa. Zverenci trénera Artetu priebežne poskočili na prvé miesto tabuľky, majú 71 bodov, teda o jeden viac ako Liverpool, ktorý však má nedeľný duel k dobru.