Arsenal zdolal Luton a je na čele tabuľky. Hetrikový Foden aj Rodri s kariérnymi maximami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Arsenal zdolal Luton a je na čele tabuľky. Hetrikový Foden aj Rodri s kariérnymi maximami
Aktualizované
Arsenal je priebežne prvým tímom Premier League.
Arsenal je priebežne prvým tímom Premier League.TASR
Futbalisti Arsenalu vyhrali v stredajšom zápase 31. kola anglickej Premier League proti Lutonu a priebežne poskočili na prvé miesto tabuľky. Manchester City zdolal Aston Villu, z tretej priečky stráca na čelo iba jeden bod, rovnako ako druhý Liverpool, ktorý hrá vo štvrtok.

Arsenal - Luton 2:0

Tréner Arteta šetril niekoľko opôr, iba na lavičke začali Rice, Jesus, Martinelli či Kiwior, zatiaľ čo Saka nezasiahol do hry pre zranenie. Krídelník Reiss Nelson nastúpil v základnej zostave Arsenalu v Premier League po dlhých 1358 dňoch, čo sú tri roky a 263 dní.

Naposledy počas ligového stretnutia od úvodu začal v júli 2020 proti Liverpoolu. Iba Mathieu Flamini (5 rokov, 162 dní) a Sol Campbell (3 roky, 296 dní) mali vyšší rozostup medzi štartmi v základe Arsenalu.

O úvodný gól stretnutia sa postaral Martin Ødegaard, ktorý svojimi poslednými tromi zásahmi otvoril zakaždým skóre stretnutí proti nováčikom, keďže predtým sa trafil proti Burnley aj Sheffieldu United. Pre Nóra to bol zároveň jubilejný 30. ligový gól za Arsenal.

Havertz vďaka asistencii prispel v tejto ligovej sezóne už na dvanásty gól (8+4), čo je viac ako v každej z jeho troch sezón za Chelsea. Gunners neprehrali už 39 zápasov po sebe, keď po prvom polčase vyhrávali a poskočili na prvé miesto tabuľky.

Momentálne majú 68 bodov, čo je o jeden viac ako získal Liverpool, ale ten disponuje štvrtkovým stretnutím proti Sheffieldu United k dobru, takže sa môže vrátiť naspäť na prvú priečku. Luton skóroval v každom z ostatných 18 zápasoch Premier League, teraz túto veľmi peknú šnúru pretrhol a ostáva na osemnástom mieste.

Arsenal v roku 2024 v PL odohral desať zápasov, z toho deväť vyhral, raz remizoval, má skvelé skóre 35:4 a šesťkrát udržal čisté konto. 

Brentford - Brighton 0:0

Manchester City - Aston Villa 4:1

Tréner Guardiola nechal na lavičke hráčov ako Haaland, De Bruyne či Stones, ale napriek tomu Manchester City hladko zdolal štvrtý tím tabuľky. Tretí hetrik v Premier League zaznamenal Phil Foden, ktorý zažíva životnú sezónu, na konte má už štrnásť ligových gólov, čo je jeho rekord, celkovo sa presadil 21-krát.

Aj to je najviac. Rovnaký počet trojgólových zápasov v PL ako anglický mladík majú napríklad Lampard, Ronaldo či Drogba. Iba Fowler (7), Owen (7), Kane (6), Haaland (5) dali v PL pred dovŕšením 24. rokov viac hetrikov ako Foden.

Dlhodobo skvele hrajúci záložník Rodri otvoril skóre ôsmym ligovým gólom v sezóne. Tým si stanovil nové kariérne maximum. Španiel pridal aj šiestu asistenciu, čím vyrovnal najvyšší zápis v kariére. Cityzens neprehrali už 59-krát v rade, keď po polčase vyhrávali.

Za Aston Villu sa vo veku 20 rokov a 112 dní presadil útočník Jhon Durán a stal sa najmladším strelcom presného zásahu na Etihade v tíme súpera od marca 2016, kedy mal Marcus Rashford 18 rokov a 141 dní. Hosťujúci kouč Unai Emeryho v dueloch proti Guardiovi prehral všetkých osem vzájomných stretnutí.

Villans sa nestali šiestym tímom, ktorý zdolal Manchester City pod vedením Guardiolu v oboch dueloch sezóny. V minulosti to dokázali len Chelsea (2016/17), Wolverhampton (2019/20), Manchester United (2019/20), Tottenham (2021/22) a Brentford (2022/23).

Tím z Birminghamu ostáva na štvrtej priečke, pričom má náskok dvoch bodov pred piatym Tottenhamom, ale ten má jedno stretnutie k dobru.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore