Fatálne následky opakovaných nárazov. Varane bije na poplach pri téme otrasov mozgu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fatálne následky opakovaných nárazov. Varane bije na poplach pri téme otrasov mozgu
Varane už viackrát utrpel tvrdý náraz hlavou.
Varane už viackrát utrpel tvrdý náraz hlavou.AFP
Obranca Manchestru United Raphaël Varane (30) vyzval kompetentných k lepšej starostlivosť o hráčov. Narážal tým aj na vlastné skúsenosti, keďže počas kariéry utrpel niekoľko otrasov mozgu, ktoré ho následne vyradili z hry.

Varane pre športový denník L'Equipe povedal: "Keď sa pozrieme na tri najhoršie zápasy mojej kariéry, sú tam minimálne dva, pred ktorými som mal niekoľko dní otras mozgu."

Francúzsky bek tým myslel štvrťfinálové vypadnutie reprezentácie s Nemeckom na majstrovstvách sveta 2014 a prehru v druhom osemfinálovom zápase Ligy majstrov v roku 2020, keď hral za Real Madrid proti Manchestru City. Niekoľko dní pred duelom s Nemcami uviedol, že počas osemfinálového duelu MS proti Nigérii dostal zboku loptou do hlavy:

"Na začiatku druhého polčasu prišiel center, pri ktorom ma lopta trafila do jedného zo spánkov a vbehol som do siete súperovej brány. Zápas som dohral, ale bol som v režime autopilota. Bol som oslabený, ale nakoniec som dohral a pomerne dobre. Nikdy sa však nedozvieme, čo by sa stalo, keby som do hlavy dostal ďalší úder."

"Keď viete, že opakované otrasy mozgu majú potenciálne fatálne následky, poviete si, že by to mohlo dopadnúť veľmi zle. Ako futbalisti na najvyššej úrovni sme zvyknutí na bolesť. Sme trochu ako vojaci, tvrdí chlapi, symboly fyzickej sily, ale otrasy mozgu majú príznaky, ktoré sú celkom neviditeľné," pokračoval Varane a dodal:

"Musíme hovoriť o nebezpečenstvách spojených so syndrómom druhého nárazu a s opakovanými údermi lopty spôsobenými hrou hlavou." Francúz vyzval na obmedzenie hlavičkovania počas tréningov, aby sa znížili riziká.

K syndrómu druhého nárazu dochádza vtedy, keď mozog po druhom otrase opuchne skôr, než ustúpia príznaky predchádzajúceho otrasu mozgu. 

V Anglicku 10 bývalých profesionálnych hráčov a rodiny siedmich ďalších, ktorí zomreli, žalujú riadiace orgány. Tie si podľa nich "boli vždy dokonale vedomé" rizík otrasov a poranení mozgu u futbalistov bez toho, aby prijali potrebné preventívne opatrenia.