Arteta prvýkrát porazil Guardiolu. Arsenal zlomil negatívne rekordy, škvrnou rozhodcovia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Arteta prvýkrát porazil Guardiolu. Arsenal zlomil negatívne rekordy, škvrnou rozhodcovia

Aktualizované
Arsenal oslavuje veľkú výhru.
Arsenal oslavuje veľkú výhru.Profimedia
Futbalisti Liverpoolu remizovali v zápase 8. kola anglickej Premier League na pôde Brightonu 2:2. Rovnakým skóre skončilo aj stretnutie medzi West Hamom a Newcastle. V šlágri Arsenal porazil Manchester City prvýkrát od roku 2015.

Brighton - Liverpool 2:2

Brighton vytiahol ďalšieho mladíka. Svoj debut v základnej zostave na úrovni Premier League absolvoval Carlos Baleba, ktorý prišiel v lete z Lille. Kamerunčan sa stal už piatym tínedžerom "čajok" v aktuálnom ročníku PL (Ferguson, Enciso, Buonanotte, Hinshelwood), pričom dokopy ich vo všetkých dvadsiatich tímoch hralo dvanásť. Brazílsky obranca Igor nastúpil v anglickej lige premiérovo, zatiaľ hral iba v EL a Ligovom pohári.

Skóre otvoril svojim druhým gólom v PL mladý útočník Simon Adingra, ktorý vystihol rozohrávku hostí a využil vyššie postavenie Alissona. Predtým sa presadil proti Manchestru United. Odpovedal však Mohamed Salah, do prestávky skóre otočil. Egypťan sa v trinástom stretnutí proti Brightonu už osemkrát zapísal na streleckú listinu, k tomu pridal šesť asistencií. Iba proti "Red Devils" bol zapojený do rovnakého počtu gólov (14).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Na úvodný zásah mu asistoval Núñez, pre ktorého išlo o piatu asistenciu v PL a zakaždým to bolo pre Salaha. Do druhého polčasu naskočil záložník Gravenberch. Holanďan v doterajšom priebehu odohral iba 26 ligových minút, pričom v troch pohárových súťažiach bol zakaždým v základe. Na 2:2 vyrovnal prvým gólom v sezóne obranca Lewis Dunk, asistoval mu premiérovou asistenciou počas aktuálneho ročníka Solly March.

Ten bol priamo zapojený do štyroch z posledných piatich zásahov Brightonu do siete Liverpoolu (2+2). Len Bournemouth a Burnley (9) inkasovali v tejto ligovej sezóne viac prvopolčasových gólov ako Liverpool (7). LFC však neprehral až 126 zápasov PL v rade, keď po polčase viedol (116 výhier, 11 remíz). Roberto De Zerbi je prvým trénerom, ktorého Jürgen Klopp nikdy nezdolal a nastúpil proti nemu aspoň štyrikrát.

West Ham - Newcastle 2:2

West Ham začal výborne, skóre otvoril svojim štvrtým gólom v posledných šiestich zápasoch Tomáš Souček. Newcastle inkasoval v Premier League prvýkrát po 306 minútach. Emerson zaznamenal prvú asistenciu v PL a celkovo len tretiu od 13. okóbra minulého roka. Po zmene strán však Alexander Isak v rozmedzí štyroch minút otočil výsledok.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Švéd má na konte šesť ligových gólov, presadil sa piaty raz z posledných piatich súťažných duelov, dokopy má v nich bilanciu 5+1. Na druhý zásah mu svojou piatou asistenciou v uplynulých štyroch dueloch prispel obranca Trippier. Rovnako päť prihrávok má na konte v aktuálnom ročníku PL. Remízu pre "Hammers" zachránil premiérovým gólom v PL Mohammed Kudus.

Našiel ho Vladimír Coufal, pre ktorého išlo o asistenciu v štvrtom stretnutí v rade. Newcastle ukončil sériu štyroch výhier, ale neprehral už sedemkrát po sebe. Slovenský brankár hostí Martin Dúbravka bol znova iba na lavičke náhradníkov.

Wolverhampton - Aston Villa 1:1

Výborný formu potvrdil útočník Hee-Chan Hwang, skóroval v každom z posledných troch súťažných zápasov, pričom z uplynulých piatich duelov má na konte štyri góly. V tejto sezóne PL má na konte päť presných zásahov, celkovo šesť. Za predošlý rok a pol, odkedy je členom Wolves, sa presadil deväťkrát. Na päť z doterajších deviatich ligových gólov "vlkov" asistoval Pedro Neto.

Už o dve minúty neskôr ale premiérovým zásahom za Aston Villu vyrovnal španielsky stopér Pau Torres. V závere videl Lemina červenú kartu. Domáci boli vylúčení už tretí raz v sezóne (Nunes, Bellegarde).

Arsenal - Manchester City 1:0

Bukayo Saka vyrovnal rekord Arsenalu v počte ligových zápasov, do ktorých nastúpil po sebe (87) a v nedeľu ho mohol prekonať, ale nenachádzal sa v zápasovej nominácii. Medzi tri žrde domácich sa znova postavil Raya. Hosťom okrem zraneného De Bruyneho chýbal aj vykartovaný Rodri. "Gunners" neporazili Manchester City v Premier League od roku 2015. Podarilo sa im to až teraz. V predošlých pätnástich zápasoch iba dvakrát remizovali a v trinástich prípadoch prehrali.

Po stretnutí sa bohužiaľ bude najviac rozprávať opäť o rozhodcoch, pretože Kovačič predviedol v prvom polčase dva škaredé sklzy. Najskôr jednoznačne kolíkmi kopačky zasiahol do členku Odegaarda a následne v ešte zbytočnejšej situácii poslal na trávnik Ricea. Najsmutnejšie na tom je, že hlavný arbiter Oliver za prvý moment udelil iba žltú kartu a nad druhým sa vôbec nepozastavil, dokonca nezasiahol ani VAR. Pritom išlo o situácie zaváňajúce vylúčením.

Za úvodných 45 minút hráči Arsenalu nevystrelili ani raz na bránu, čo sa im nestalo od marca 2022. Veľký paradox priniesla ďalšia štatistika, keďže v úvodnom dejstve mal obranca Gvardiol dva dotyky s loptou v súperovej šestnástke, Haaland jeden jediný. Naposledy Arsenal neprehral s Manchestrom City v apríli 2017 a bezgólový prvý polčas zažili tieto dva tímy v apríli 2012. To stretnutie následne rozhodol Mikel Arteta, súčasný tréner londýnskeho tímu.

Teraz sa to podarilo Gabrielovi Martinellimu, ktorého pokus z hranice šestnástky tečoval do protipohybu Edersona obranca Nathan Aké. "Cityzens" naposledy prehrali v lige dvakrát po sebe ešte v roku 2018, od príchodu trénera Guardiolu sa im to stalo len tretí raz. Z ostatných štyroch duelov Manchester City trikrát prehral. Nestačil v lige na Wolverhampton a v Ligovom pohári vypadol s hráčmi Newcastle.

Arsenal porazil Manchester City v Premier League po 2848 dňoch. Hostia ani raz nevystrelili na bránu.

Tabuľka Premier League po kompletnom 8. kole.
Tabuľka Premier League po kompletnom 8. kole.Flashscore