Čas de Geu nastal, rozlúčku si zaslúži. Na Greenwooda som názor povedal, vraví ten Hag

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Čas de Geu nastal, rozlúčku si zaslúži. Na Greenwooda som názor povedal, vraví ten Hag
De Gea odchytal svoj posledný zápas za United vo finále FA Cupu proti Manchestru City.
De Gea odchytal svoj posledný zápas za United vo finále FA Cupu proti Manchestru City.Profimedia
Manažér Manchestru United Erik ten Hag (54) pred prvým zápasom amerického turné v rámci prípravy na novú sezónu odpovedal novinárom na otázky týkajúce sa zmeny kapitána, odchodu dlhoročnej brankárskej jednotky, ale i prípadu okolo Masona Greenwooda (21).

Keď pri neúčasti Harryho Maguirea v zápasoch United prevzal kapitánsku pásku na svoj rukáv Bruno Fernandes, z jeho výkonov a reakcií na ihrisku sa zdalo, akoby bol stálym kapitánom on. Anglický reprezentant bol pod paľbou kritiky v ostatných dvoch rokoch, herne sa mu nedarilo, čo vyústilo v rozhodnutie ten Haga odobrať Maguireovi oficiálny post lídra tímu.

"Myslím, že každý chápe, že pre hráča je to sklamanie, ale pre tím a Harryho to môže byť prospešné. Už nie je viac kapitán, z tohto pohľadu má menej zodpovednosti, ale potrebujeme viac ako 11 hráčov, potrebujeme konkurenciu."

"Harry je dôležitý hráč. Môže sa v tíme prebojovať, má potenciál, to som hovoril často. Je na ňom, aby získal svoju pozíciu, teraz sa môže viac sústrediť na svoju úlohu," vysvetľoval holandský manažér svoj krok.

"Rozhodol som sa v lete. V našom tíme máme viac lídrov. Pre mňa je to vždy o tíme, mužstve, lídroch. Potrebujete hráčov, špecialistov, motivátorov, individualistov. Všetky tieto oblasti musíte v tíme pokryť a som rád, že máme viac ako jedného lídra. Bruno bude nosiť pásku na ruke, ale bude mať podporu od ostatných," dodal na margo nového kapitána.

Viacerí fanúšikovia sa cítili ukrivdení, keď David de Gea, ktorý bol jednotkou v klube dlhých 12 rokov, nepodpísal nový kontrakt. Šíria sa špekulácie, že Manchester mu zmluvu na začiatku júna ponúkol, hoci s výrazne nižším platom, Španiel ju akceptoval, ale klub ju už následne nepotvrdil.

Aj to je znakom toho, že ten Hag si mení mužstvo na svoj obraz. Z Interu Miláno totiž priviedol svojho bývalého zverenca Andrého Onanu. "Myslím si, že David mal obrovský podiel na našej minuloročnej výkonnosti a výsledkoch. Chcem spomenúť všetky jeho čisté kontá, ale vždy to bol aj tímový výkon, pretože sme bránili v jedenástich, nielen s brankárom. Je však úplne zrejmé, že David v tom zohral obrovskú úlohu a mal na tom obrovský podiel." 

"Pre každého hráča však nastane čas, keď sa klub odhodlá robiť zmeny. Z nášho pohľadu nastal správny moment teraz," poznamenal 54-ročný lodivod z Old Trafford.

Horšie vyznieva to, že de Gea odišiel prakticky bez rozlúčky, keďže rokovania s vedením prebiehali, ale k finálnemu podpisu nikdy neprišlo.

"Áno, odišiel bez rozlúčky, ale dostane ju. Mal veľký prínos, zaslúži si to, ak by to bolo na mne. Do konca života je legendou Manchestru United. Musíme sa s ním rozlúčiť pred všetkými našimi fanúšikmi na Old Trafford, to je jasné," poznamenal manažér ešte raz na adresu rekordmana v počte odchytaných zápasov za United.

"Červení diabli" od januára 2022 nemôžu počítať so službami Masona Greenwooda. Odchovanec tímu bol obvinený z ublíženia na zdraví svojej priateľky. Súdy sa vliekli, aby 21-ročného útočníka vo februári 2023 zbavili obvinení. Za uplynulý polrok vedie klub vlastné interné vyšetrovanie, k celej situácii sa vyjadruje minimálne. Aj na túto tému sa novinári v Amerike šéfa lavičky pýtali.

"Je to rozhodnutie klubu. Podelil som sa o svoje myšlienky a názory, ale bude to rozhodnutie klubu, ktoré budeme musieť akceptovať. Nemôžem o tom veľa hovoriť, ale svoj názor som vedeniu povedal," reagoval ten Hag.

V ostatných týždňoch sa vravelo o záujme talianskej Atalanty, ktorá by Greenwooda prijala na hosťovanie. Z údajného záujmu vzišlo, a tak zostáva čakať, či sa mladík, ktorý strelil v drese Manchestru 35 gólov, vráti do futbalového kolotoča už toto leto. Okrem zápasovej praxe by na to pripravený byť mal, keďže so súhlasom klubu trénuje už niekoľko mesiacov individuálne.

United tak bez Greenwooda absolvujú americkú Tour, počas ktorej si zmerajú sily s Arsenalom, Wrexhamom, Realom Madrid a Dortmundom. Prvý duel je na programe v sobotu večer proti londýnskemu celku.

Arsenal - Manchester United, sobota 23:00