Číselné údaje majú jasno. Zoznam najkreatívnejších hráčov na svete ovládol Dembélé

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Číselné údaje majú jasno. Zoznam najkreatívnejších hráčov na svete ovládol Dembélé

Dembélé sa dostal na čelo štúdie CIES Football Observatory.
Dembélé sa dostal na čelo štúdie CIES Football Observatory.Profimedia
Kto je najkreatívnejší futbalista na svete? Na túto otázku je ťažké objektívne odpovedať, ale švajčiarske futbalové observatórium CIES na ňu našlo riešenie pomocou analytických údajov spoločnosti Wyscout.

V nedávnej správe CIES Football Observatory uviedlo zoznam 100 najlepších hráčov na svete s ohľadom na štatistiky vytvárania šancí počas prebiehajúcej sezóny. Index bol vytvorený na základe údajov spoločnosti Wyscout. Bol vypočítaný sčítaním počtu kľúčových prihrávok a očakávaných asistencií za 90 minút a následným zvážením výsledkov podľa športovej úrovne odohraných zápasov.

Vo výskume boli zohľadnení len futbalisti, ktorí v aktuálnej sezóne odohrali aspoň 630 minút v domácej lige za ten istý tím. Na čele rebríčka je krídelník Pariíža Saint-Germain Ousmane Dembélé, na druhom mieste je Leroy Sané (Bayern Mníchov) a na treťom Nico Williams (Athletic Bilbao). 

Zaujímavé je, že do prvej desiatky sa dostal aj brat Nica Williamsa Iňaki - zdá sa, že ide o kreatívne gény. Prvú päťku uzatvárajú Kylian Mbappé (PSG) a Moussa Diaby (Aston Villa), čo znamená, že sú v nej traja francúzski futbalisti.

Federico Dimarco (Inter) a Kieran Trippier (Newcastle) sú najlepšie hodnotenými obrancami na svete. Trojicu najlepších hráčov do 23 rokov tvoria spomínaný Williams, za ktorým nasledujú Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) a Johan Bakayoko (PSV Eindhoven). Päticu kategórie U23 uzatvárajú Alex Baena (Villarreal) a Georginio Rutter (Leeds United).

V prvej stovke sa objavuje celkovo 33 líg, pričom najviac hráčov pochádza z anglickej Premier League (16), kde Diaby je pred Mohamedom Salahom (Liverpool) a Brunom Fernandesom (Manchester United). Ďalšou najviac zastúpenou ligou je talianska Serie A. V nej sú na prvých troch miestach Dimarco, Domenico Berardi (Sassuolo) a Felipe Anderson (Lazio).