Démon Haaland. Prekonal gólový rekord Premier League a stratil slová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Démon Haaland. Prekonal gólový rekord Premier League a stratil slová

Haaland oslavuje prekonanie rekordu Premier League.
Haaland oslavuje prekonanie rekordu Premier League.Reuters
Ďalší rekord je prekonaný. Tentoraz ide o počet gólov v anglickej Premier League. Erling Haaland (22) z Manchestru City pokračuje vo svojom neuveriteľnom ťažení a po krásnom lobe do siete West Hamu United má na konte už 35 zásahov vo svojej prvej sezóne v Anglicku.

Nórsky gólový démon Haaland skóroval v 70. minúte zápasu Manchestru City proti West Hamu po prihrávke Jacka Grealisha, čím odsunul na druhé miesto Alana Shearera a Andyho Colea, ktorí dokázali v jednej sezóne streliť 34 gólov.

"Je to výnimočný večer a moment. Som naozaj šťastný a hrdý. Neviem, čo viac povedať," rozplýval sa Haaland v pozápasovom rozhovore pre Sky Sports. "Samozrejme, že sme o rekorde vedeli, ale nebolo to ľahké. Snažili sme sa vytvoriť si šance, no oni chceli len brániť. V prvom polčase sme sa trápili, ale nakoniec prišli naše chvíle," dodal.

Manchester City - West Ham 3:0

Po stretnutí vytvorili hráči Manchestru City pre svojho kanoniera špalier. Otec Alfie, bývalý hráč a kapitán tímu, sledoval zápas v jednej z lóží so širokým úsmevom a prijímal gratulácie. "Špalier si od spoluhráčov zaslúžil, ale zaslúži si ho celé mužstvo, pretože ani on by to nedokázal bez nich. Je to výnimočný útočník," uznal manažér Pep Guardiola.

"Sme za neho veľmi šťastní. Nielen ja, že s ním môžem pracovať ako tréner. Myslím si, že všetci sú šťastní, že ho tu máme. Keď sa naskytne takáto príležitosť, musíme ukázať, aký je výnimočný. Dnes sa to stalo, prekonal Andyho Colea a Alana Shearera, dvoch neuveriteľných a výnimočných útočníkov."

Treba spomenúť, že Shearer aj Cole potrebovali na dosiahnutie rekordu 42 zápasov, zatiaľ čo Haaland zvládol 35 gólov v 33 dueloch.

Má na konte viac gólov ako niektoré tímy

Samotný Nór strelil v prebiehajúcej sezóne zatiaľ viac gólov ako Chelsea (31), Nottingham (30), Wolves (29), Southampton (28) či Everton (27).

Haaland si vzal slovo aj v šatni a prehovoril k spoluhráčom. "Neviem, čo iné mám povedať, len že vám veľmi pekne ďakujem," povedal. Pochválil aj spoluhráča Grealisha za jeho prihrávky.

"S Jackom sme sa pred výkopom rozprávali a vravel mi, že by bol rád, keby pri tom rekordnom góle asistoval. Bola to perfektná prihrávka. Aj keď mi trochu odskočila a už som si myslel, že ju príliš podkopnem," opísal brilantné zakončenie, pri ktorom efektným lobom prekonal brankára Lukasza Fabianského.

Stále má len 22 rokov a hrá svoju debutovú sezónu v Premier League. Do konca ročníka zostáva päť kôl, v priebehu ktorých môže svoj rekord vylepšiť. 

Rekord drží aj v Lige majstrov, kde mu na dosiahnutie 35 presných zásahov stačilo 27 duelov. Tridsiatku gólov nastrieľal ako najmladší, keď o 116 dní predbehol Francúza Kyliana Mbappého.

Haaland je tiež len tretím hráčom v histórii, ktorý strelil päť gólov v jednom zápase Champions League. Podarilo sa mu to 14. marca, keď Manchester City zdolal RB Lipsko 7:0 v osemfinále súťaže.

Minulý týždeň sa stal prvým hráčom anglickej najvyššej súťaže od roku 1931, ktorý strelil 50 gólov vo všetkých súťažiach. Vtedy sa to podarilo Tomovi Waringovi z Aston Villy.

Na Haalanda možno čaká ešte jeden historický rekord. Dixie Dean z Evertonu strelil v sezóne 1927-28 celkovo 63 gólov, z toho 60 vo vtedajšej First Division.