Emery zlomil rekord, Salah sa pri obrate stal nesmrteľným a mizéria United

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Emery zlomil rekord, Salah sa pri obrate stal nesmrteľným a mizéria United
Aktualizované
Salah s Elliottom, ktorí sa postarali o tri body Liverpoolu.
Salah s Elliottom, ktorí sa postarali o tri body Liverpoolu.Profimedia
Otvárací duel sobotného programu 16. kola Premier League priniesol na trávniku Selhurst Parku zaujímavú zápletku. Po bezgólovom prvom dejstve sa všetko podstatné udialo po zmene strán, kde "The Reds" museli otáčať nepriaznivý vývoj. Vďaka trom bodom sa dostali do čela tabuľky. Majú o bod viac ako Arsenal, ktorý zaváhal s Aston Villou.

Crystal Palace - Liverpool 1:2

Úvodný polčas góly nepriniesol. Domáci futbalisti skompletizovali iba 53 prihrávok, čo je doteraz ich najmenší počet od ročníka 03/04 v rámci prvej štyridsaťpäťminútovky, ale aj pri takomto čísle sa ako jediní postarali o jeden pokus do priestoru troch žrdí.

Oveľa väčší vzruch prinieslo druhé dejstvo. V 57. minúte premenil pokutový kop Mateta, lenže Liverpool má vo svojom mužstve Mohameda Salaha a po sobote najlepšieho Afričana v histórii Premier League. V 76. minúte vyrovnal a zároveň sa radoval zo 150. zásahu. Aby toho nebolo málo, tak to bol jubilejný 200. gól v drese "The Reds". 

Iba päť futbalistov v drese Liverpoolu má na konte viac: Billy Liddell (228), Gordon Hodgson (241), Roger Hunt (285) a Ian Rush (346). Hostia chceli vyhrať a natiahnuť svoju osemzápasovú sériu bez prehry. Tesne pred vyrovnaním Salaha videl druhú žltú kartu Ayew, mieril predčasne pod sprchy a dal súperovi darček v podobe presilovky.

Tú zverenci Jürgena Kloppa zužitkovali v prvej nadstavenej minúte. S defenzívou sa pohral Elliott a nechytateľnou ranou k ľavej žrdi posunul svoj celok do čela tabuľky. Odkedy nemecký manažér zasadol na lavičku Liverpoolu, v Selhurst Parku neprehral (8-1-0). Proti žiadnemu inému tímu nevyhral viac duelov ako s Crystal Palace (13). Bol to osemnásty bod v prebiehajúcom ročníku, ktorý "The Reds" získali po tom, čo v stretnutí prehrávali.

Brighton - Burnley 1:1

Body sa delili na juhu Anglicka, kde Seagulls museli reagovať na gól nováčika z konca prvého dejstva. Burnley bodovalo v 17 zápasoch iba po štvrtý raz, zatiaľ čo Brighton druhýkrát v rade odvrátil prehru, keďže v súboji znovu inkasoval ako prvý.

Manchester United - Bournemouth 0:3

Prvýkrát v histórii Premier League sa stalo, že Manchester United prehral aspoň trojgólovým rozdielom proti tímu, ktorý začínal deň v spodnej polovici tabuľky. Len Sheffield inkasoval v aktuálnom ročníku súťaže doma prvý gól súboja častejšie (7) ako Red Devils (6).   

Partia okolo kapitána Bruna Fernandesa prehrávala od piatej minúty po góle Dominika Solankeho. Striedania manažéra Erika ten Haga prišli neskoro, diváci začali opúštať Old Trafford vo veľkých počtoch od 73. minúty, keď hostia viedli 3:0.

Bournemouth má v súčasnosti výbornú formu, keď z ostatných štyroch meraní síl v súťaži vyhral tri a raz remizoval s Aston Villou.

Sheffield United - Brentford 1:0

James McAtee sa postaral o jediný zásah stretnutia. Z hráčov Sheffieldu United má v roku 2023 najväčší podiel na strelených gólov tímu, keď sa sedemkrát trafil do siete a v piatich prípadoch nabíjal spoluhráčom. Bol to zároveň jeho premiérový gól medzi anglickou elitou.

Domáci zaknihovali len druhú výhru v sezóne Premier League, čím sa s ôsmimi bodmi dotiahli na predposledné Burnley. Brentford, naopak, prehral za posledných päť duelov štvrtý raz, porazil iba nováčika z Lutonu.

Wolves - Nottingham 1:1

Už nový manažér na lavičke Nottinghamu Steven Cooper zlomil sériu piatich prehier a hostia remizovali na pôde Wolves 1:1. Skóre otváral Harry Toffolo, vyrovnávajúci a zároveň posledný gól zápasu padol v 32. minúte po snahe Matheusa Cunhu.  

Aston Villa - Arsenal 1:0

O jediný presný zásah sa postaral hneď v úvode McGinn. Bol to jeho štvrtý gól v ročníku. Nabíjal mu naň Bailey, ktorý si gól či asistenciu pripísal v ostatných siedmich vystúpeniach v rámci Premier League. Zaujímavosťou je, že len v troch prípadoch sa objavil v základnej zostave. Bol to pätnásty triumf na domácom trávniku v rade pre Aston Villu Unaia Emeryho. V 149-ročnej histórii premiérový míľnik.

V drese Arsenalu naskočil Bukayo Saka, pre ktorého to bol 150. súboj v Premier League. Stal sa zároveň piatym najmladším, ktorému sa podarilo nazbierať takýto počet duelov. Emery sa pridal na zoznam manažérov, ktorým sa podarilo 15-krát v rade uspieť doma. Pred ním to dokázali Ferguson, Mancini, Klopp a Guardiola. Všetci menovaní získali titul.