Guardiola dosiahol na ďalší rekord. Ovládol Premier League tak, ako nikto iný

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Guardiola dosiahol na ďalší rekord. Ovládol Premier League tak, ako nikto iný

Pep Guardiola získal ďalší individuálny rekord. Žiadny iný manažér pred ním nedosiahol rýchlejšie na métu 200 víťazstiev ako on.
Pep Guardiola získal ďalší individuálny rekord. Žiadny iný manažér pred ním nedosiahol rýchlejšie na métu 200 víťazstiev ako on.AFP
Aj keď sa Pep Guardiola (52) zotavuje po operácii chrbta, stále je hlavným kormidelníkom Manchestru City. Jeho zverenci si cez víkend poradili v lige so Sheffieldom United 2:1 na jeho pôde. Na diaľku potešili svojho manažéra, ktorému dopriali jubilejné víťazstvo v Premier League. Španielsky lodivod sa stal trénerom, ktorému sa podarilo najrýchlejšie dosiahnuť 200 výhier v Premier League.

Prekonal legendy

Pep Guardiola maródi, ale jeho stroj sa na trávniku nezasekol. Síce s menšími problémami, no tri body dokázal z vonkajšej pôdy vydolovať. Na lavičke bude chýbať do reprezentačnej prestávky. V dôsledku toho prevzal vedenie Manchestru City asistent Juanma Lillo, ktorý sa ku Guardiolovi vrátil v priebehu leta.

Španielova absencia však nebráni tomu, aby ho Premier League naďalej považovala za vodcu úspechov manchesterského klubu. Preto mu pripísali nedeľný triumf 2:1 so Sheffieldom United, pri ktorom skórovali Erling Haaland a Rodri. Týmto výsledkom sa rodák zo Santpedoru stal najrýchlejším manažérom, ktorý dosiahol 200 víťazstiev v anglickej najvyššej súťaži.

V prípade 52-ročného kormidelníka ide o ďalší historický míľnik, ktorý si môže pridať na svoj dlhý zoznam úspechov. Nielen, že sa zaradil medzi legendy, ale rovno ich aj prekonal - Alexa Fergusona či Josého Mourinha s Arsénom Wengerom. Guardiolova dominancia je nespochybniteľná, keďže na dosiahnutie rekordu potreboval o 53 zápasov menej ako druhý v poradí.

Bývalý kouč Barcelony, v ktorej zanechal nezabudnuteľný odkaz, sa v Anglicku dočkal prvého triumfu 13. augusta 2016 proti Sunderlandu (2:1). Od toho momentu získal s "Citizens" 15 trofejí, vrátane piatich ligových. Jeho 200 víťazstiev v 269 zápasoch zanecháva v domácej súťaži percentuálnu úspešnosť 74,35 %.

Nedosiahnuteľné

Guardiola vytvoril rekord, ktorý sa zdá byť nedosiahnuteľný. Najmä vzhľadom na to, ako dlho trvalo iným trénerom, kým nazbierali rovnaký počet trojbodových zápisov. Napríklad legende Manchestru United a druhému v poradí Sirovi Alexovi Fergusonovi trvalo 322 stretnutí, kým siahol na hranicu dvoch stoviek.

Za ním sú dvaja manažérski géniovia z krajín mimo Britských ostrovov. Portugalčan José Mourinho je s 326 zápasmi tretí, na štvrtom mieste je s 332 Francúz Arséne Wenger, ktorý získal titul v roku 2004 bez jedinej prehry. Prvú päťku uzatvára ďalší slávny muž Premier League David Moyes. Ďaleko za ostatnými sa súčasný vodca West Hamu dočkal spomínanej méty až vo svojom 511. vystúpení.