Hetrikový deň v Premier League: Trojgólový Haaland, Son i Ferguson

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hetrikový deň v Premier League: Trojgólový Haaland, Son i Ferguson

Aktualizované
Piaty hetrik Erlinga Haalanda v Premier League.
Piaty hetrik Erlinga Haalanda v Premier League.Profimedia
Anglická Premier League má cez víkend na programe 4. kolo. Odštartovala ho piatková predohrávka nováčika z Lutonu proti West Hamu. V sobotu bolo na programe ďalších šesť zápasov. Fanúšikovia videli v akcii Chelsea, Manchester City či Tottenham.

Brighton - Newcastle 3:1

Zverenci Eddieho Howea chceli zastaviť sériu dvoch prehier. Naopak, po zaváhaní s West Hamom sa na víťaznú vlnu chcel vrátiť Brighton. A domáci boli úspešnejší. Postaral sa o to jeden muž. Osemnásťročný zjav Evan Ferguson. Po Michaelovi Owenovi, Robbiem Fowlerovi a Chrisovi Bartovi-Williamsovi ešte len štvrtý hráč, ktorému sa v tomto veku podarilo streliť tri góly v Premier League. Vôbec prvý v kariére pre írskeho rodáka. Newcastle prehral od apríla 2022 po prvý raz tri stretnutia v rade. Pritom v minulom ročníku ťahal za kratší koniec dokopy päťkrát.

Luton - West Ham 1:2

Kenilworth Road sa dočkal. Po rekonštrukcii a splnení podmienok privítal premiérovo po návrate duel Premier League, avšak domáci priaznivci na tri body svojho tímu stále čakajú. Po prehrách s Brightonom a Chelsea nestačil Luton ani na rozbehnutých "kladivárov". Tí v štyroch dueloch ešte neprehrali a pripísali si tretie víťazstvo v rade. Vo forme je najmä útočník Jarrod Bowen. Krátko po polhodine hry poslal West Ham do vedenia, bol to prvý pokus smerujúci medzi tri žrde. Bowen sa presadil vo všetkých troch doterajších vonkajších dueloch. Od sezóny 1930/31 sa mu to podarilo ako prvému hráčovi po Vicovi Watsonovi. 

A v prepisovaní historických štatistík klubu pokračoval aj James Ward-Prowse, keď nabil na víťazný gól Zoumovi v 85. minúte. S gólom a tromi asistenciami sa stal prvým futbalistom, ktorý bodoval vo svojich úvodných troch vystúpeniach v Premier League za West Ham. Celkovo klub dosahuje po štyroch kolách najvyšší počet bodov (10) od ročníka 1999/2000. 

Sheffield Utd - Everton 2:2

Dlhých 316 minút čakali na gólovú radosť futbalisti Evertonu. Z ich streleckej nemohúcnosti ich vykúpil v 14. minúte Doucouré. Zaujímavosťou je, že ten istý hráč sa postaral aj o predchádzajúci "posledný" gól do siete Bournemouthu v záverečnom kole minulej sezóny.

Radosť však trvala iba do konca prvého dejstva. Vo svojom 202. dueli medzi elitou Sheffield dokázal premiérovo otočiť prvé dejstvo z 0:1 na 2:1. Nešťastníkom sa stal v nadstavenom čase Jordan Pickford, od ktorého hlavy sa Archerova strela do ľavej žrde odrazila do siete. Rovnaký strelec vyrovnával v 33. minúte. Svojím debutovým zásahom v Premier League zariadil prvý bod nováčika v sezóne. 

Burnley - Tottenham 1:5 

Zverenci Vincenta Kompanyho síce od štvrtej minúty viedli, ale z ich strany to bolo v ďalšom priebehu všetko. Na konto si pripísali tretiu prehru v ročníku, v troch dueloch inkasovali jedenásť gólov. Mimochodom, Foster sa stal ôsmym Juhoafričanom (po McCarthym, Bartlettovi, Pienaarovi, Fortunovi, Masingovi, Fishovi a Tinklerovi, pozn.), ktorý v Premier League skóroval viac ako raz. Dokonca sa presadil v dvoch po sebe idúcich kolách. 

Tottenham prebral zo spánku Son Heung-Min. Strelil svoj 104. presný zásah, ktorým sa dostal pred Cristiana Ronalda (103) v rámci anglickej najvyššej súťaže. V ďalšom priebehu skompletizoval hetrik, čím sa výrazne podpísal na vysokom víťazstve. Bol jeho štvrtým počas pôsobenia na Britských ostrovov. Predchádzajúci zaznamenal pred rokom v septembri doma do siete Leicesteru. V poradí 105. zásahom prekonal v historických tabuľkách aj ďalšieho velikána - Didiera Drogbu (104).

S chuťou pokračuje James Maddison. Fanúšikov potešil krátko po zmene strán. Od svojho nástupu do Premier League nestrelil žiadny iný hráč viac zásahov spoza pokutového územia ako práve 26-ročný futbalista (na konte ich má 18, podobne ako Ward-Prowse). Na Turf Moore mu to páli ostrými. Vo svojom štvrtom vystúpení oslávil tretí gól.

Chelsea - Nottingham 0:1 

Ostatných deväť zápasov proti Nottinghamu Chelsea neprehrala, sedemkrát vyhrala a dvakrát remizovala. Štatistika neplatí po sobote, pretože Forest dokázali "The Blues" zdolať prvýkrát od januára 1997. Hosťom na to stačil jeden gól, ktorý strelil v 48. minúte Elanga. "Lesníci" v minulom ročníku z 19 duelov na ihriskách súperov vyhrali jeden, rovnaký počet zvládli v priebehu troch kôl prebiehajúcej sezóny.

Manchester City - Fulham 5:1 

V posledných štrnástich vystúpeniach City proti Fulhamu nezaváhalo. Platí to aj po pätnástom dueli (naprieč všetkými súťažami, pozn.). Lepšiu, resp. dlhšiu sériu má obhajca titulu len proti Watfordu (15). Slovenský reprezentačný brankár Marek Rodák presedel zápas na lavičke, odkiaľ sledoval demoláciu svojho mužstva i hetrik Erlinga Haalanda.

V 39. stretnutí v Premier League nastrieľal Nór už 41 gólov, ku ktorým pridal deväť asistencií. Prekonal tak rekord Andrewa Colea, ktorý bol do päťdesiatky zásahov zapojený v 43 súbojoch. Najlepší hráč anglickej najvyššej súťaže z minulého ročníka zaknihoval piaty trojgólový zápis v súťaži.