Úspešný vstup Arsenalu, Luton dostal štyri góly, tešil sa Rodák. Skvelé debuty posíl

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úspešný vstup Arsenalu, Luton dostal štyri góly, tešil sa Rodák. Skvelé debuty posíl

Aktualizované
Luton prehral na pôde Brightonu.
Luton prehral na pôde Brightonu.Profimedia
Futbalisti Arsenalu potvrdili pozíciu favorita a v 1. kole anglickej Premier League porazili Nottingham. Ostro sledované bolo stretnutie Lutonu proti Brightonu, v ktorom sa tešili hostia. Veľké množstvo šancí doma zahodil Everton, preto podľahol Fulhamu.

Hneď prvý zápas sobotného programu bol posunutý o 30 minút z dôvodu, že Arsenal mal problém s turniketmi a fanúšikovia sa nestihli dostať včas na štadión Emirates. Do hlavného mesta pricestoval Nottingham aj s Mattom Turnerom v bráne, ktorý do tohto tímu zamieril pred niekoľkými dňami práve od "Gunners".

Prvýkrát po 73 stretnutiach nenastúpil v základnej zostave Arsenalu na úrovni Premier League obranca Gabriel Magalhães. Druhý duel nového ročníka Arsenal doviedol do víťazného konca, pričom sa krásnym víťazným gólom blysol Bukayo Saka.

Arsenal - Nottingham 2:1

Luton Town vstúpil do svojej nováčikovskej sezóny ako obrovský outsider celého ročníka a od začiatku bránil ofenzívne výpady Brightonu. V zostave mal pritom len dvoch futbalistov, ktorí si predtým zahrali Premier League (Chong, Nakamba).

Záložník Pelly-Ruddock Mpanzu sa oficiálne stal prvým hráčom, ktorý postúpil s jedným klubom z piatej ligy do najvyššej. Teraz už platí aj to, že si v každej zahral. Prvý gól Lutonu v ére Premier League strelil počas 81. minúty z pokutového kopu útočník Carlton Morris, v minulej sezóne najlepší strelec tímu.

Išlo o prvý presný zásah klubu medzi anglickou elitou od 2. mája 1992, keď klubová ikona Julian James upravovala prehru 1:2 s Notts County v poslednom kole sezóny 1991/92. "Klobúčníci" v nej skončili poslední, vypadli a tesne im ušiel prvý ročník pod hlavičkou PL 1992/93.

Z troch bodov sa však tešili "čajky". Výborne hral hlavne útočník João Pedro, ktorý sa v lete stal za 30 miliónov eur rekordným nákupom klubu. Strelil jeden gól. Svoj premiérový vsietil po sérii hrôzostrašných chýb defenzívy mladík Sion Adingra a po príchode z Belgicka si otvoril strelecký účet v súťaži.

Brighton - Luton Town 4:1

V 60. minúte stretnutia Bournemouth - West Ham prišiel na ihrisko útočník Justin Kluivert. Holanďan naskočil po pôsobeniach v AS Rím, Lipsku, Nice a Valencii do zápasu aj v piatej z TOP 5 najlepších líg sveta. O krásne góly pritom nebola núdza, po Sakovi nádherne vymietol pavučiny v rohu i Bowen.

Slovenský brankár Marek Rodák sedel na lavičke náhradníkov, odkiaľ sledoval výhru Fulhamu na pôde Evertonu. Krátko pred víťazným zásahom Decordovu-Reida netrafil vo vyloženej šanci prázdnu bránu domáci obranca Patterson. Škótsky bek pritom od začiatku svojej profesionálnej kariéry v roku 2020 ešte súťažný presný zásah nikdy nevsietil.

Počas úvodného kola prehrali všetci traja nováčikovia, keďže Sheffield United doma podľahol Crystal Palace.

Už po šiestich minútach večerného stretnutia sa do streleckej listiny pri svojom súťažnom debute za Newcastle zapísal taliansky záložník Sandro Tonali. Na druhej strane si Moussa Diaby ako keby povedal, že ho v tom nenechá samého, a tak pri premiére za Aston Villu vyrovnal.

Doplnil ich Harvey Barnes. "Straky" vyhrali, aj keď Martin Dúbravka bol iba na lavičke náhradníkov. Škvrnou na stretnutí sa stalo vážne zranenia Tyronea Mingsa, ten si poranil koleno a ihrisko opustil na nosidlách.

Newcastle - Aston Villa 5:1