Koľko rekordov prekonal a čo všetko dokázal Erling Haaland v sezóne 2022/23?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koľko rekordov prekonal a čo všetko dokázal Erling Haaland v sezóne 2022/23?

Haaland má po neuveriteľnej sezóne veľkú šancu vyhrať Zlatú loptu.
Haaland má po neuveriteľnej sezóne veľkú šancu vyhrať Zlatú loptu.Profimedia
Erling Haaland (22) si prvú sezónu v Manchestri City nemohol predstaviť lepšie. Vyhral treble a žiaril počas celého ročníka. Góly strieľal na počkanie, lámal jeden rekord za druhým a práve na jeho zápisy do histórie sme sa pozreli v článku.

Počas prvých piatich stretnutí Premier League sa postaral až o deväť gólov, pričom zaknihoval hneď dva hetriky. Zároveň to všetko bolo v auguste, čo pred ním nedokázal žiadny hráč. Na desať presných zásahov potreboval iba šesť duelov. Najrýchlejšie sa teda dostal aj na dvojciferné číslo.

Trafil sa do siete Sevilly a stal sa prvým protagonistom "Citizens", ktorý strelil gól pri debute v lige aj v Lige majstrov, ktorej nový rekord stanovil 25. zásahom v súťaži, čo sa mu podarilo ako najmladšiemu v histórii. Stačilo mu na to iba 20 zápasov. Predtým si LM zahral za Salzburg a Dortmund.

Haaland sa takisto ako prvý dokázal presadiť vo svojich úvodných štyroch "vonkajších" dueloch Premier League a po siedmom kole už mal na konte jedenásť zásahov, ďalší rekord.

Štatistiky Haalanda v tejto sezóne Premier League.
Štatistiky Haalanda v tejto sezóne Premier League.Flashscore

Na Etihade súkal hetrik za hetrikom, boli tri po sebe, takže napísal nový míľnik - doma zaznamenal tri trojgólové vystúpenia v rade. Dokopy na to potreboval len osem kôl. Celkovo nebol nik rýchejší.

Ďalší hetrik poslal do siete Manchestru United, pridal aj dve asistencie a priamo bol zapojený do piatich gólov. Na to si mestské derby nepamätá, rovnako ako si Premier League nepamätá na hráča so 14 gólmi v ôsmich dueloch a v drese Manchestru City sa nikto pred Nórom netrafil sedemkrát v rade.

Po štrnástich odohraných stretnutiach mal na konte už 20 gólových rán, znova bol v tomto smere najrýchlejší. Pod vedením trénera Guardiolu strelil najskôr 25 gólov Messi, potreboval na to 28 stretnutí, pričom Haaland iba 20 súťažných súbojov. Rovnako tak španielsky kouč ešte nikdy nemal v tíme City lepšieho ligového kanoniera (35).

Na štyri hetriky potreboval len 19 duelov. Dovtedy bol najlepší Ruud van Nistelrooy (65 zápasov). V spomenutnom 19. zápase zároveň navýšil strelecké štatistiky už na 25 gólov v najvyššej anglickej súťaži. Doma sa celkovo presadil 22-krát.

Štatistiky Haalanda v tejto sezóne Ligy majstrov.
Štatistiky Haalanda v tejto sezóne Ligy majstrov.Flashscore

Ako najmladší sa v Lige majstrov dostal tiež na métu 30 zásahov a teraz ich má 35, je pred ním iba 20 hráčov. Prvý Cristiano Ronaldo sa presadil 140-krát.

Žiadny iný futbalista Premier League nenastrieľal vo všetkých súťažiach za jednu sezónu toľko gólov ako Haaland, ten sa zastavil na čísle 52. Historicky je lepší iba Dixie Dean (63, 1927/1928). Z počtu 52 bolo 36 ligových, čím prekonal zápis Alana Shearera (34). Ten navyše mal k dispozícii 42 duelov. Počas skončeného ročníka sa toľkokrát nepresadili ani Wolves (31) a Everton (34).

Od roku 1931 sa žiadny futbalista z anglického klubu nedostal vo všetkých súťažiach cez 50-gólovú métu a rovnako tak nikto z tejto skupiny nezaknihoval v jednom ročníku Ligy majstrov dvanásť zásahov.

Ligových 36 gólov Haalanda pramenilo zo 129 pokusov, čo činí úspešnosť až 29 %. Pri dvoch hetrikoch po sebe do sietí Crystal Palace a Nottinghamu mal dokopy iba 32 dotykov s loptou. Nór odohral pod Guardiolom iba jednu sezónu, no viac zásahov počas pôsobenia so španielskym koučom dalo len dvanásť futbalistov.

Ešte dodáme, že Haaland sa už 21-krát presadil za národný tím Nórska, pričom rekord drží Jørgen Juve s počtom 33. Mladý Severan pridal aj treble a zažil doslova šialenú sezónu, počas ktorej dosiahol prakticky všetko, čo mohol. Je jednoznačne najväčším ašpirantom na Zlatú loptu. Veď kto iný by ju mal za ročník 2022/23 dostať?