Kompany víta míľnik prvej rozhodkyne v Premier League: Veľký okamih, nech je ich viac

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kompany víta míľnik prvej rozhodkyne v Premier League: Veľký okamih, nech je ich viac
Kompany sa tešil z historickej chvíle v Anglicku.
Kompany sa tešil z historickej chvíle v Anglicku.Profimedia
Manažér Burnley Vincent Kompany (37) zablahoželal Rebecce Welchovej (40) k míľnikovému úspechu po tom, čo sa stala prvou ženou, ktorá rozhodovala futbalový zápas anglickej Premier League. V sobotu viedla duel "Clarets" na ihrisku Fulhamu.

Rodáčka z Washingtonu v severovýchodnom Anglicku pracovala v Národnej zdravotnej službe, keď v roku 2010 začala svoju rozhodcovskú kariéru. Postupne sa vypracovala a v roku 2021 sa stala prvou ženou, ktorá bola vymenovaná za arbiterku súboja v English Football League, keď viedla zápas štvrtej ligy medzi Harrogate a Port Vale. Welchová bola tiež prvou ženou, ktorá rozhodovala stretnutia v Championship a v treťom kole FA Cupu.

Po prečítaní jej mena hlásateľom bola privítaná potleskom. Kompany sa s rozhodkyňou rozprával po skončení duelu na Craven Cottage. Médiám následne uviedol: "Chcel som jej zablahoželať, pretože je to veľký okamih. Po zápase je fér povedať, že je to míľnik a nech je ich viac. Vždy je najlepšie, keď je niekto posudzovaný podľa zásluh. Som šťastný, že môžem byť súčasťou tohto momentu."

Angličanka nemala v sobotu v Londýne veľa práce, kým jej rozhodnutie o nepriznaní Vitinhovej ruky frustrovalo Fulham. Rozhodkyňa zostala po svojich verdiktoch bez väčších reakcií zo strany hráčov. Ďalekonosné zásahy Wilsona Oderta a Sandra Bergeho priniesli tímu Burnley len tretie ligové víťazstvo v sezóne.

Po 25 minútach potrestala Calvina Basseyho za úder do Josha Brownhilla. Obranca Fulhamu odmietol ísť k Welchovej, keď mu tp trikrát naznačila, nakoniec však prišiel a videl žltú kartu. Fanúšikovia "Cottagers" však boli čoraz viac podráždení, keď Welchová urobila niekoľko rozhodnutí v prospech hostí a sarkasticky jasali, keď domácim odpískala faul v strede ihriska.

Počas svojho debutu v Premier League si ale zachovala pokoj a autoritu. Minulý mesiac sa stala prvou ženou, ktorá pôsobila ako štvrtý rozhodca v zápase Premier League, keď bola súčasťou merania síl Fulhamu s Manchestrom United. Welchová viedla aj niekoľko významných ženských stretnutí vrátane predstavení na MS žien 2023.