Súboj Wolves a Chelsea: Prvá vianočná klasika v Premier League po 28 rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Súboj Wolves a Chelsea: Prvá vianočná klasika v Premier League po 28 rokoch

Pochettino by prijal iný termín stretnutia s Wolves.
Pochettino by prijal iný termín stretnutia s Wolves.Profimedia
Naposledy sa na Štedrý deň hral duel Premier League v roku 1995, keď bola táto súťaž ešte len v plienkach. O 28 rokov neskôr hostia Wolves počas Vianoc Chelsea. Čo sa však stalo v roku 1995, keď Manchester United čelil úhlavnému rivalovi z Leedsu, a prečo je Mauricio Pochettino (51) proti myšlienke vianočného futbalu?

Je Štedrý večer 1995, Manchester United sa nachádza na druhom mieste tabuľky, na vedúci Newcastle stráca 10 bodov a cestuje na Elland Road, aby sa stretol so svojím nepriateľom z Leedsu, ktorý by rád znížil titulové šance oponenta.

V ohlušujúcej atmosfére trvalo domácim len sedem minút, aby sa ujali vedenia, keď Gary McAllister poslal Petra Schmeichela na druhú stranu štadión vybuchol od radosti. Hostia vyrovnali pred uplynutím polhodiny hry keď vysoký pressing Nickyho Butta prinútil k hostiteľa k chybe a presadil sa Andy Cole. Fanúšikovia Leedsu však boli ticho len 10 minút, pretože Anthony Yeboah sa vydal na útek a prekonal bezmocného Schmeichela.

Brian Deane v druhom polčase hlavičkou spečatil šokujúce víťazstvo domácich a nechal United pred Vianocami stále 10 bodov od Newcastlu. Dalo by sa povedať, že táto porážka bola včasným prebudením a katalyzátorom pre "Red Devils", ktorí na Boxing Day porazili práve Newcastle a v máji oslavovali titul.

Čas sa posunul o 28 rokov dopredu a svet uvidí ďalšiu vianočnú klasiku, v ktorej Wolves hostia bojujúcu trápiacu sa Chelsea. Ako mnoho ďalších klubov, tak aj "The Blues" trápia zranenia. Víťazstvo počas minulého víkendu proti Sheffieldu a pohárový triumf uprostred týždňa nad Newcastlom však dáva Londýnčanom iskierku nádeje. Šance na vianočné víťazstvo tak nevyzerajú úplne márne.

Keď však bol oznámený termín stretnutia, Pochettino mal obavy aj mimo futbalových záležitostí. Vianoce sa v jeho rodnej Argentíne (rovnako ako v mnohých iných krajinách) slávia 24. decembra. Manažér Chelsea teda vyjadril obavy, že on a ďalší argentínski hráči i zamestnanci prídu o Štedrý večer so svojimi blízkymi.

"Je to trochu zvláštne, ale musíme akceptovať pravidlá Premier League, že tam musíme ísť a hrať. V Argentíne oslavujeme v noci z 24. na 25. decembra. O dvanástej v noci začíname oslavovať Vianoce. Je to dôležitejšie ako 25. december, pretože vtedy len spíte takmer celý deň. Tu je to iné, tu oslavujete s rodinou práve 25. decembra," vravel ešte v októbri.

"Potrebujem sa na veci pozerať inak. Určite naši fanúšikovia nie sú spokojní, ale musíme prijať túto novú éru vo futbale. Premier League sa nás na to nepýtala. Ak sa ma opýtajú, vyjadrím svoj názor, ale momentálne sa na rozhodovaní nepodieľame," dodal.

Realita je taká, že futbal sa stáva komerčne riadenou hrou. Wolves a Chelsea budú v nedeľu na ihrisku zdieľať súboj počas špeciálneho dátumu. Otázkou ostáva, kedy bude opäť záležať na blahu hráčov a trénerov.