Kto sa udrží v Premier League? Everton je najbližšie, Leicester potrebuje jeho zaváhanie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto sa udrží v Premier League? Everton je najbližšie, Leicester potrebuje jeho zaváhanie

Everton, Leicester či Leeds? Iba jedna slávna značka sa môže udržať v Premier League.
Everton, Leicester či Leeds? Iba jedna slávna značka sa môže udržať v Premier League.Profimedia
Southampton skončí na poslednom mieste Premier League, ale o ďalších dvoch vypadávajúcich tímoch ešte nie je rozhodnuté. Po uplynulom víkende je jasné, že iba jeden z trojice Everton, Leicester a Leeds si udrží prvoligovú príslušnosť.

Šestnásty Nottingham Forest si definitívu zotrvania zabezpečil prekvapivou výhrou nad Arsenalom, ktorá zároveň rozhodla, že majstrom bude Manchester City. Víťaz baráže The Championshop spred roka tak zvládol úlohu, aj keď to dlho týmto smerom nevyzeralo, no vysoké investície a množstvo nákupov vyšli.

To, že medzi elitou ostávajú všetci traja nováčikovia, deklaroval fantastickou sezónou Fulham. "Chalupári" nejaký čas dokonca atakovali pohárové priečky, nakoniec končia na skvelom desiatom mieste.

Pätnásty je momentálne Bournemouth. Ten má ešte o dva body viac ako Nottingham. Prehral síce posledné tri stretnutia, ale predtým vyhral až štyri z piatich duelov a získané body mu stačili na predčasné upokojenie sa.

Takto to vyzerá na spodku tabuľky Premier League pred posledným kolom.
Takto to vyzerá na spodku tabuľky Premier League pred posledným kolom.Flashscore

V akom prípade sa zachráni Everton?

"Čerešne" už nebudú bojovať o nič a to výrazne hrá do kariet Evertonu, ktorý tohto súpera v poslednom kole privíta na domácej pôde. Výhra je istotou záchrany, ale remíza nie úplne. Ak by totiž liverpoolský tím uhral bod a Leicester vyhral, tak by mali zhodný počet 34.

V tomto prípade je rozhodujúce skóre a to majú aktuálne lepšie "líšky" 49:67, teda rozdiel -18, zatiaľ čo evertonské je 33:57 (-24). Leeds je na bilancii 47:74 (-27), čiže z tria vyznieva najhoršie. Ak teda Everton remizuje, musí dúfať, že Leicester nevyhrá, inak by majster Anglicka z roku 2016 poskočil na sedemnáste miesto a zachránil sa.

Remíza by Evertonu stačila iba v prípade, že Leicester nevyhrá a Leeds neuspeje troj alebo viacgólovým rozdielom. Everton teda má najlepšie výhliadky smerom k záchrane. Veľmi si pomohol poriadne prekvapivou výhrou na pôde Brightonu 5:1. V konečnom dôsledku však môže byť zlatý bod ten, ktorý počas desiatej minúty nadstavenia proti Wolves v sobotu vystrelil obranca Mina.

Everton - Bournemouth

Everton vyhral v roku 2023 iba štyri z 22 ligových zápasov.
Everton vyhral v roku 2023 iba štyri z 22 ligových zápasov.Flashscore

V akom prípade sa zachráni Leicester?

Leicester doma musí poraziť West Ham a zároveň dúfať, že Everton nevyhrá. Ak by sme brali do úvahy takúto situáciu, v ktorej je Leeds vďaka oveľa lepšiemu skóre "líšok" nepodstatný, vyzeralo by to nasledovne.

Buď by mal Leicester o bod viac a preskočil by "Toffees", alebo by pri zhodnom počte 34 bodov posunulo zverencov trénera Smitha na sedemnástu priečku lepšie skóre. O tom sme písali vyššie. Ak však Everton vyhrá, tak nepomôžu ani tri body.

Leicester - West Ham

Posledné zápasy Leicesteru.
Posledné zápasy Leicesteru.Flashscore

V akom prípade sa zachráni Leeds?

Leeds má najhoršiu pozíciu a zdá sa, že prakticky neriešiteľnú. Zachráni sa vtedy, ak porazí Tottenham, pričom Everton nemôže získať ani bod a Leicester najviac jeden (problémom tu je oveľa horšie skóre Leedsu). V podstate stačí výhra aspoň jedného z dvojice súperov a celok z Yorkshire je späť v druhej lige.

Potom sú tu aj ďalšie teórie, ale málo pravdepodobné. Jedna z nich hovorí o remíze Evertonu aj Leicesteru, pričom by ale Leeds potreboval poraziť Spurs aspoň o tri góly. To sú malé šance, preto je Leeds z trojice najvážnejším kandidátom na vypadnutie.

Leeds - Tottenham

Posledné zápasy Leedsu.
Posledné zápasy Leedsu.Flashscore

Koľko bodov stačilo na záchranu?

Počas posledných desiatich rokov bola hranica bodov, ktorá stačila na záchranu, takmer vždy medzi 34 a 36. Len raz sa stalo, že išlo o nižšie číslo - v sezóne 2020/21. Vtedy mal prvý zostupujúci celok iba 28 bodov, takže Burnley si vypracovalo v podstate luxusný náskok. V aktuálnom ročníku by hranica teoreticky mohla byť na úrovni 32 bodov.

Prinášame prehľad, v ktorom uvádzame sedemnásty tím tabuľky ostatných desiatich sezón, čiže prvý nezostupujúci, jeho počet bodov a v zátvorke prvý vypadávajúci celok a jeho počet bodov. 

Prehľad tímov na sedemnástom mieste tabuľky na konci ročníka:

2021/22 - Leeds United 38 bodov (Burnley - 35)

2020/21 - Burnley 39 bodov (Fulham - 28)

2019/20 - Aston Villa 35 bodov (Bournemouth - 34)

2018/19 - Brighton 36 bodov (Cardiff - 34)

2017/18 - Southampton 36 bodov (Swansea - 33)

2016/17 - Watford 40 bodov (Hull - 34)

2015/16 - Sunderland 39 bodov (Newcastle - 37)

2014/15 - Aston Villa 38 bodov (Hull - 35)

2013/14 - WBA 36 bodov (Norwich - 33)

2012/13 - Sunderland 39 bodov (Wigan - 36)