Liverpool vyhral derby, City na čele. Arsenal je stále nezdolaný, uspel aj United

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Liverpool vyhral derby, City na čele. Arsenal je stále nezdolaný, uspel aj United

Aktualizované
Salah oslavoval dve jubileá.
Salah oslavoval dve jubileá.Profimedia
V úvodnom zápase 9. kola anglickej Premier League vyhrali hráči Liverpoolu proti mestskému rivalovi Evertonu tesne 2:0. Manchester City doma porazil Brighton, Newcastle nedal šancu hráčom Crystal Palace. Arsenal zachránil remízu na pôde Chelsea a stále v tejto sezóne neprehral.

Liverpool - Everton 2:0

V poradí už 243. Merseyside derby prinášalo od úvodu hernú dominanciu Liverpoolu, ktorý sa však nedostával do šancí. Výrazne mu pomohla aj 23. červená karta vo vzájomných stretoch s Evertonom v ére Premier League, ktorú po druhej žltej videl najstarší hráč na ihrisku Ashley Young. Naposledy bol v meraní síl týchto celkov vylúčený Richarlison (2020). V žiadnom inom zápolení nebolo vykartovaných viac hráčov (od začiatku PL). Od októbra 2015 je Young prvým vylúčeným hráčom po dvoch žltých kartách v zápase proti Liverpoolu v PL, vtedy sa to stalo Manému zo Southamptonu. 

Napriek hernej prevahe favorita chýbala v jeho hre kreativita a myšlienka. Preto musel pomôcť pokutový kop po ruke Keanea. Ten s prehľadom premenil Mohamed Salah, ktorý vsietil svoj jubilejný 200. ligový gól v kariére a momentálne ťahá sériu už 13 domácich zápasov Premier League s minimálne jedným zásahom alebo asistenciou, pričom sa presadil v 12 z týchto duelov. 

Dlhšiu sériu mali iba Shearer (18 a 17) a Henry (17). V nadstavení pridal vo svojom 150. domácom zápase za "The Reds" aj druhý gól. Egypťan sa ako prvý v tomto kalendárom roku podieľal aspoň na 30 zásahoch v PL (19+12). Obranca hostí Tarkowski zablokoval tri strely a stal sa prvým futbalistom tohto ročníka s aspoň 15 takýmito zápismi. Alisson proti Evertonu neinkasoval už 412 minút v rade.

Tréner Klopp už po septembrovej reprezentačnej prestávke kritizoval rozpis, pretože jeho tím hral po pauze pre národné tímy úvodný duel kola o 13:30 za posledných päť sezón až sedemkrát, čo je jasne najviac zo všetkých mužstiev PL. Až za ním sú Chelsea a Tottenham s tromi. Navyše, v rovnakom čase začne LFC aj po novembrovej repre pauze. Z toho päťkrát vyhral, raz remizoval a v jednom prípade prehral. Až štyrikrát však hral vonku.

Bournemouth - Wolverhampton 1:2

Hlavnou postavou stretnutia bol tréner hostí O'Neil, ktorý síce v minulej sezóne udržal domácich v Premier League, ale aj tak ho nahradil Iraola. Španiel mohol byť na začiatku spokojnejší, keďže Solanke strelil svoj štvrtý gól sezóny, pričom má aj jednu asistenciu. Bol priamo zapojený až do 83,3 % všetkých zásahov svojho mužstva.

Po zmene strán ale takmer dvojmesačné strelecké suchoty ukončil Cunha, čím vyrovnal. Už svoju šiestu asistenciu zaznamenal Pedro Neto. V tomto ročníku sa podieľal na siedmich góloch Wolves (1+6), pričom za predošlé dve sezóny mal bilanciu iba 2+1. Situácia sa pre Bournemouth skomplikovala ešte viac, keď sa zbytočne nechal vylúčiť Cook.

Skóre otočil druhým gólom v sezóne dvojmetrový útočník Kalajdžič. Bournemouth tak ostáva v kríze, ako jeden z dvojice mužstiev ešte ani raz nevyhral.

Brentford - Burnley 3:0

Brentford v tejto sezóne vyhral iba jeden zápas a neprežíva dobrý úvod, ale chuť si napravil proti nováčikovi. Prvý gól od 2. septembra, ale celkovo piaty, strelil útočník Mbeumo, okrem toho prihrával na zásah Wissu. Znížiť mohol mladý Koleosho, ale pred prázdnou bránou netrafil loptu. Prihrával mu Foster, ktorý tak nenatiahol svoju skvelú sériu, keďže skóroval alebo asistoval v uplynulých šiestich ligových dueloch (3+3), do ktorých nastúpil. 

Hneď na to navyše videl červenú kartu Roberts a šance Burnley na body prakticky vyhasli. Poistku pridal krásnou strelou z diaľky Ghoddos. Burnley prehralo siedmy z deviatich duelov, čo je najhorší štart do najvyššej súťaže v ére klubu. Navyše má najhoršiu defenzívu (23).

Manchester City - Brighton 2:1

Erling Haaland sa síce nepresadil v posledných dvoch ligových zápasoch, ale ešte nikdy nie v troch, čo sa nezmení, keďže sa trafil aj do siete Brightonu. Ten prehrou potvrdil, že to na úradujúcich majstrov nevie, nikdy s nimi nevyhral. Na pôde Manchestru City má v lige hrozné skóre 4:26. Spomínaný Nór je s deviatimi gólmi na čele tabuľky strelcov. Domácim sa po treste za červenú kartu vrátil Rodri.

"Citizens" strelili aspoň jeden gól už v 37 dueloch PL po sebe. Prvýkrát po ďalšom dobrom výkone v PL asistoval Doku. Našiel Juliana Álvareza a ten potvrdil skvelú formu, nakoľko v aktuálnom ročníku strelil siedmy gól, k tomu pridal celkovo štyri asistencie. Manchester City prekonal rekord, ktorý držal zhodne on a mestský rival Manchester United. Zvíťazil v 21. domácom zápase po sebe v rámci ligy a FA Cupu. Doposiaľ to bolo 20 stretnutí. City odvrátili tretiu ligovú prehru po sebe, to sa Guardiolovi ešte nikdy nestalo a nateraz ani nestane.

Iskierku nádeje pre Brighton vykresal druhým gólom za Brighton z Barcelony hosťujúci Ansu Fati, čím znižoval na 2:1. "Čajky" skórovali na ihrisku súperov už osemnásty raz v rade. V nadstavení videl červenú kartu Akanji. Hosťom sa okrem prehry zranili Welbeck a March.

Newcastle - Crystal Palace 4:0

Posledné tri zápasy týchto súperov sa skončili nerozhodne 0:0 a počas uplynulých štrnástich v nich padlo dokopy iba pätnásť gólov, ale Newcastle takéto nízke cifry tentoraz rázne odmietol. Jacob Murphy strelil svoj prvý gól v sezóne, na ktorý mu asistoval vo fantastickej forme hrajúci Kieran Trippier. Bola to jeho šiesta prihrávka aktuálneho ročníka Premier League, čím sa osamostatnil na čele. 

Anglický krajný bek pritom aspoň raz asistoval v ostatných piatich klubových dueloch, celkovo má za tento čas až sedem prihrávok. Ako prvý hráč histórie "strák" asistoval v PL štyri razy v rade. Tretí raz v sezóne sa presadil Gordon, ten však okrem toho aj spred prázdnej brány trafil brvno. Callum Wilson vynechal tri súťažné zápasy a proti West Hamu naposledy naskočil len na záver, ale v sobotu sa postaral o štvrtý ligový gól. Newcastle má po novom najlepšiu ofenzívu súťaže (24). "Straky" mali po deviatich kolách iba raz na konte viac gólov, a to 26 v sezóne 1994/95.

V 69. minúte prišiel do hry Tonali, ktorý je vyšetrovaný z nedovolených stávok na zápasy vlastného tímu a zožal veľký potlesk fanúšikov. Výborne hral hlavne spomínaný Murphy, pretože k jednému zásahu pridal dve asistencie.

Na záverečných 20 minút nastúpil 19-ročný brazílsky záložník Matheus Franca, ktorý v lete prestúpil do Crystal Palace z Flamenga za 30 miliónov eur, ale pre zdravotné problémy až teraz debutoval. Od začiatku júna tohto roku pritom vrátane svojho bývalého pôsobiska odohral iba 78 minút.

Nottingham - Luton Town 2:2

Nottingham vyhrával po dvoch góloch Chrisa Wooda, zakaždým mu asistoval Elanga, ale Luton dokázal vyrovnať. Najskôr Ogbene po priamom kope strelil svoj prvý gól v Premier League a v tretej minúte nadstavenia vyrovnal Adebayo. Wood ešte raz prekonal Kaminskeho, ale hetrik nedokonal, keďže strieľal z ofsajdu.

Priebežná tabuľka Premier League.
Priebežná tabuľka Premier League.Flashscore

Chelsea - Arsenal 2:2

Chelsea siahala v londýnskom derby na prekvapivú výhru, pretože do vedenia ju poslal z pokutového kopu Palmer, ktorý sa stal tretím najmladším hráčom histórie PL s penaltovým gólom v dvoch dueloch po sebe (21 rokov a 168 dní), skôr to stihli len Saka a Ndlovu. Po zmene strán zvýšil skóre Mudryk, ale Arsenal dokázal vyrovnať. Najskôr sa presadil Rice a následne Trossard. 

Belgičan je prvým hráčom v histórii "Gunners", ktorý strelil svoje prvé tri góly ako náhradník. "The Blues" od úvodu minulej sezóny ešte neporazili žiadny z tímov "Big Six", pričom šesťkrát remizovali a v rovnakom počte prípadov prehrali.

V histórii PL je Mudryk iba druhým ukrajinským hráčom, ktorý strelil gól Arsenalu. Prvým bol Rebrov v roku 2000 a v rámci všetkých súťaži to naposledy dokázal v roku 2008 útočník Ševčenko z AC Miláno. Pre mladíka to bol zároveň prvý presný zásah na Stamford Bridge. Arsenal ale neprehral už trinásty zápas, keď proti Chelsea prehrával (10 výhier a 3 remízy). Negatívnu štatistiku si pripísal stopér Saliba, spôsobil tretiu penaltu od štartu minulej sezóny. Viac ich dal súperom iba Dunk z Brightonu (5).

Sheffield United - Manchester United 1:2

Scott McTominay poslal hostí do vedenia, strelil tretí gól v posledných dvoch zápasoch, ale následne zahral rukou vo vlastnej šestnástke a penaltu premenil na premiérový zásah v ročníku McBurnie. Škót sa stal len piatym hráčom Manchestru United v Premier League, ktorý počas jedného duelu skóroval a aj zapríčinil pokutový kop. Naposledy sa to "podarilo" Brunovi Fernandesovi proti Brightonu v roku 2020.

Hostia sa trápili v ofenzíve, ale zachránil ich krásnou strelou z diaľky obranca Diogo Dalot, ten strelil svoj druhý gól v PL, prvý od apríla. "Red Devils" predĺžili sériu, počas ktorej porazili nováčikov desiaty raz po sebe. Sheffield United ostáva s jediným bodom na poslednom mieste tabuľky a stále nevyhral, pričom prehral osem z deviatich duelov.

S takýmito zlými číslami sa v najvyššej súťaži zachránil v histórii len raz Leicester. "Blades" navyše mali jeden bod na úvod aj pred tromi rokmi, keď sa im ho podarilo získať až v rozmedzí 13 kôl. Obranca Harry Maguire vyhral všetkých posledných osem ligových zápolení, v ktorých začal ako člen základnej zostavy.

United si pred stretnutím uctili pamiatku klubovej legendy Bobbyho Charltona, bývalý dlhoročný hráč "červených diablov", ťahúň anglickej reprezentácie a majster sveta z roku 1966 zomrel v sobotu vo veku 86 rokov. Hráči pred úvodným výkopom položili do stredu ihriska veniec s nápisom "Na pamiatku Sira Bobbyho".