Luton nedal šancu Brightonu, Arsenal na druhom mieste. Dúbravka vychytal Aston Villu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Luton nedal šancu Brightonu, Arsenal na druhom mieste. Dúbravka vychytal Aston Villu
Aktualizované
Arsenal poskočil na druhé miesto, Saka napodobil Sáncheza
Arsenal poskočil na druhé miesto, Saka napodobil SánchezaProfimedia
Futbalisti Arsenalu vyhrali v zápase 22. kola anglickej Premier League na pôde Nottinghamu a priebežne poskočili pred Manchester City na druhé miesto tabuľky. Newcastle zvíťazil po mesiaci a pol, keďže zdolal Aston Villu.

Nottingham - Arsenal 1:2

Arsenal potvrdil pozíciu favorita a priebežne si na druhom mieste vytvoril trojbodový náskok pred Manchestrom City, ktorý však má dva zápasy k dobru. Do základnej zostavy sa len tretí raz v Premier League od mája 2022 dostal stredopoliar Smith-Rowe.

V stretnutí sa presadil aj Gabriel Jesus, ktorý sa dal gól každému tímu v PL, s ktorým odohral aspoň dve stretnutia. Brazílčan neprehral v lige ani raz, keď skóroval (60). Saka sa stal prvým hráčom Arsenalu s aspoň 10 zásahmi aj asistenciami v dvoch sezónach po sebe od Alexisa Sáncheza, ktorému sa to podarilo hneď trikrát v rade (2014/16, 2015/16 a 2016/17).

Nottingham v závere vykresal iskierku nádeje, ale z bodov sa netešil. Trafil sa Awoniyi, ktorý nastúpil premiérovo od zranenia v polovici novembra a hneď sa zapísal aj na listinu strelcov. Domáci ale prehrali štvrtý z posledných šiestich duelov.

Fulham - Everton 0:0

Slovenský brankár Marek Rodák bol iba na lavičke Fulhamu. Jeho spoluhráči gól nestrelili, rovnako ani Everton, takže sa body delili. "Chalupári" sa posunuli na dvanástu priečku. Everton klesol na osemnástu pozíciu, kde má stratu jedného bodu.

Luton - Brighton 4:0

Luton zažil jeden z najlepších zápasov vo svojej histórii v rámci najvyššej súťaže. Skóre otvoril už v 18. sekúnde, na začiatku tretej minúty viedol 2:0. Na úvodné dva zásahy potreboval iba dve minúty a 17 sekúnd. Len Leicester strelil v apríli 1998 proti Derby dva presné zásahy skôr.

Nováčik má celkovo na konte 17 gólov na domácej pôde, čo je viac ako zaznamenal napríklad Manchester United. Zažiaril Elijah Adebayo, ktorý sa stal autorom prvého hetriku v drese Lutonu v rámci najvyššej súťaže od Elstrupa v septembri 1990 a na domácom Kenilworth Road naposledy takto zahviezdil Stein vo februári 1988.

Zároveň ide o prvý hetrik PL počas kalendárneho roku 2024. "Klobučníci" zaznamenali historicky najvyššiu výhru v Premier League a najvyššiu medzi elitou od roku 1989. Luton poskočil nad zostupové pásmo, ale na sedemnástej priečke má náskok iba jedného bodu pred Evertonom. Brighton klesol na ôsmu priečku.

Crystal Palace - Sheffield United 3:2

Sheffield United otvoril skóre po 20 sekundách hry a keďže Luton sa trafil ešte o dve sekundy skôr, tak utorok sa stal iba štvrtým dňom v histórii Premier League, keď v dvoch rôznych zápasoch padli góly počas úvodnej minúty. Predtým sa tak stalo 28. novembra 2012, 30. augusta 2014 a 26. decembra 2014.

Postaral sa oň Brereton Diaz, ktorý sa presadil aj v druhom stretnutí v PL po príchode z Villarrealu. To pred ním dokázal v minulosti iba jeden hráč menom Brian Deane (1992). Crystal Palace však skóre otočil, o čo sa postaralo hlavne duo ofenzívnych hráčov. Na dva zásahy Ezeho dvakrát asistoval Olise.

Táto spolupráca v rovnakom smere zafungovala celkovo sedemkrát v Premier League. V rámci londýnskeho klubu sa niečo podobné podarilo aj Townsendovi s Bentekem a McArthurovi so Zahom. Olise bol nakoniec pri všetkom podstatnom, keďže sám rozhodol víťazným zásahom, šiestym v sezóne.

Počas predošlých dvoch sezón PL nazbieral dokopy iba štyri. V rámci všetkých súťaží prispel Olise na osem gólov v posledných piatich súbojoch (5+3).

Aston Villa - Newcastle 1:3

Aston Villa doma získala 28 bodov a v tomto ohľade je najlepším tímom Premier League, ale tentoraz to nepotvrdila. Proti Newcastlu prehrala v úvodnom stretnutí ročníka 1:5, takže dokopy v dvoch dueloch inkasovala osem presných zásahov. Hlavné slovo mal v závere úvodného dejstva švajčiarsky obranca Fabian Schär, presadil sa hneď dva razy.

Predtým pritom neskóroval zo 73 pokusov, teraz potreboval iba dve strely medzi žrde. Raz mu prihrával Trippier, ten zaznamenal už ôsmu asistenciu, čím sa delí o prvé miesto. Tréner Emery len raz zažil, aby mu súper v dvoch stretnutiach ročníka vsietil až osem gólov. Bol to Real Madrid.

Aspoň čestný zásah Aston Villy strelil útočník Watkins. Bol to jeho 50. gól za "Villans", čo v PL dokázal len ako tretí hráč (Gabriel Agbonlahor, Dwight Yorke) a ako prvý člen tohto birminghamského tímu vsietil desať gólov štyrikrát v rade.

V bráne hostí stál slovenský gólman Martin Dúbravka, ktorý bol dvakrát ošetrovaný pre problémy so stehenným svalom, ale dochytal. Kryl päť striel na bránu, len raz inkasoval. "Straky" vyhrali v lige po štyroch prehrách prvýkrát od 16. decembra. Aston Villa inkasovala doma trikrát alebo viac premiérovo od februára 2023, keď to dokázal Arsenal.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore