Marcové štatistické kuriozity: Souček a najdlhšia kontrola v Premier League i Marcelovo múzeum

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Marcové štatistické kuriozity: Souček a najdlhšia kontrola v Premier League i Marcelovo múzeum

Tomáš Souček s ostatnými čaká, ako sa vyvinie situácia okolo jeho gólu.
Tomáš Souček s ostatnými čaká, ako sa vyvinie situácia okolo jeho gólu.Profimedia
Futbal ponúka množstvo bizarných situácií. Môžete súperovi prakticky celý zápas nedať loptu, snažiť sa, ale jeho bránu budete neustále míňať ako čísla v lotérii. A nakoniec nielenže nestrelíte gól, ale možno dokonca odídete porazení. Dátoví špecialisti z Flashscore v tejto sezóne sledujú takmer 1 800 futbalových súťaží po celom svete a podobné číselné kuriozity majú na svojom monitore každý deň. Aké boli tie najzaujímavejšie v marci?

To, že rozhodca odvolá gól, je v súčasnosti v ére systému VAR pomerne bežné. West Hamu však pri domácej remíze 1:1 s Aston Villou zrušil tri, z toho dva pre údajnú ruku. Pre zverencov Davida Moyesa to bol štvrtý neuznaný zásah pre ruku v priebehu dvoch týždňov! Ani jeden proti Aston Ville pritom odborníci nechápali - v prvom prípade lopta spadla na rameno Michaila Antonia, v druhom (zrejme) v šiestej minúte nadstavenia jemne zasiahla ruku Tomáša Součka. Kapitánovi českej reprezentácie tentoraz nevyšla jeho špecialita, a to víťazný gól v nadstavenom čase.

Howard Webb, šéf anglickej komisie rozhodcov a bývalý špičkový medzinárodný arbiter, označil toto rozhodnutie za veľmi komplikované. Ani jeden záber nedal pravidlám poriadne za pravdu a verdikt len prilial vodu na mlyn odborníkom, ktorí tvrdia, že VAR futbal skôr zabíja, ako mu pomáha. Nervózni fanúšikovia však čakali a čakali na rozuzlenie ošemetnej situácie, keďže videotím celú situáciu skúmal dlhých 5 minút a 37 sekúnd , kým vôbec dal rozhodcovi pokyn, aby sa išiel pozrieť na obrazovku. Bolo to najdlhšie preskúmanie v histórii Premier League...

FIFA k tomu zaujala zaujímavé stanovisko a uviedla, že v tejto súvislosti uvažuje o novinke. Rozhodca by mal podľa nej fanúšikom na štadióne zdôvodniť, prečo dospel k takému a takému záveru. Rozhodca Gillet však najprv Součekov zákrok uznal..

Hráči brazílskeho Fluminense ukázali tvrdý odpor, keď v zápase medzi šampiónom Pohára osloboditeľov a víťazom Copa Sudamericana o juhoamerický Superpohár zvíťazili aj v desiatich. Ekvádorský LDU Quito drvili ako podpriemerného súpera (76 % - 24 % držanie lopty) a nezastavili sa, ani keď boli 10 minút pred koncom oslabení o vylúčeného Johna Kennedyho. Naopak, v závere pridali gól z penalty a neprehliadnuteľný Marcelo pridal do svojej zbierky 31. veľkú trofej. To už je na slušné súkromné múzeum.

Na druhej strane hráči Sparty Praha si svoj výkon na Anfielde do vitríny nedajú. Po úvodnej domácej prehre v osemfinále Európskej ligy s Liverpoolom 1:5 si reputáciu nenapravili ani v odvete, práve naopak. Už v 14. minúte prehrávali 0:4 a ich výkon sa stal terčom posmechu neľútostných britských médií.

Takýto nástup nemal Liverpool ani pri svojom rekordnom pohárovom víťazstve 11:0 nad nórskym Strömsgodsetom v úvodnom kole PVP v septembri 1974, keď si až v 40. minúte vypracoval štvorgólový náskok. Kanonádu do siete zdeptaného českého majstra viedol Mohamed Salah (1+3), ktorý sa stal prvým hráčom v bohatej histórii slávneho klubu, ktorý strelil 20 a viac gólov v siedmich po sebe nasledujúcich sezónach vo všetkých súťažiach.

No a Sparťanky majú oveľa dlhšiu sériu, možno najkošatejšiu na svete. Svoje súperky z Pardubíc zdolali už po 31. raz v rade! Táto séria siaha až do jesene 2003 a hráčky východočeského klubu v nej za tých 21 rokov strelili len päť gólov. Naposledy utrpeli debakel 0:10 a zvýšili počet inkasovaných gólov proti 21-násobným šampiónkam na 227.

O výnimočnej streleckej bilancii sa dá hovoriť aj v prípade brankára mexickej Tolucy Tiaga Volpiho. Brazílčan v marci skóroval dvakrát (zakaždým z penalty), v 13 zápasoch má na konte päť gólov a v tabuľke kanonierov najvyššej ligy mu patrí delená ôsma priečka! Len pre porovnanie - vedúci Venezuelčan Salomon Rondón, bývalý kanonier Málagy a Newcastlu, má len o dva góly viac...

Napriek tomu je kanonierom mesiaca 16-ročný Obi Chidozie. Mladý Dán s nigérijskými koreňmi je vychádzajúcou hviezdou Arsenalu, v jeho tíme do 18 rokov zatiaľ poriadne hviezdi. V marci sa mu podarili dva zápasy, v ktorých strelil štyri góly, a niet divu, že po ňom túžia mládežnícke reprezentácie Dánska a Anglicka, kde vyrastal. V novembri minulého roka ho Mikel Arteta dokonca vytiahol na tréning áčka po tom, čo zázračné dieťa v dueli U16 deklasovalo Liverpool 10 gólmi (14:3)! Je len otázkou času, kedy sa tento talent objaví v slávnej Premier League...