Modré karty? Tréneri v Premier League sú proti. Nerobme futbal zložitejším, vyzýva Klopp

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Modré karty? Tréneri v Premier League sú proti. Nerobme futbal zložitejším, vyzýva Klopp

Jürgen Klopp by zavedenie modrých kariet neprivítal.
Jürgen Klopp by zavedenie modrých kariet neprivítal.AFP
Futbal chystá novinku, ktorá víri vody. Tvorcovia pravidiel najpopulárnejšieho športu na planéte by radi rozšírili register trestov o modré karty. Rozhodcovia by ju ukazovali hráčom za simulovanie alebo nešportové správanie a posielali by ich na 10 minút z ihriska. Ako sa chystaná novinka páči trénerom v Premier League? Veľmi mierne povedané, nie sú z nej nadšení.

Podľa Medzinárodnej komisie pre pravidlá sa očakáva, že nový trest zlepší správanie hráčov na ihrisku. Ten už funguje v amatérskych úrovniach anglického futbalu a udeľuje sa výlučne za hrubé správanie voči rozhodcovi alebo hráčom súpera. V profesionálnom futbale by sa modré karty mohli udeľovať aj za hrubé fauly alebo simulovanie. V prípade opakovaného udelenia by nová karta fungovala ako tradičná žltá a nasledovalo by vylúčenie.

Otázkou však zostáva, ako nový trest do profesionálneho futbalu zaradiť. Medzi funkcionármi, hráčmi a trénermi nevzbudzuje veľa pozitívnych emócií. Svetová federácia FIFA ani európska UEFA ho vo svojich súťažiach nechcú. Jej prezident Aleksander Čeferin dokonca pred mesiacom pre anglický denník The Daily Telegraph spomenul, že časové tresty by spôsobili postupnú smrť futbalu.

Teraz sa k skeptickým reakciám pridali aj manažéri Premier League. "Nezdá sa mi to ako dobrý nápad. Veď si ani nepamätám, kedy od nich nejaký dobrý nápad vzišiel," povedal tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

"Mali by sme sa snažiť, aby bol futbal čo najjednoduchší pre hráčov aj rozhodcov. S novou kartou by sa len vytvoril priestor na ďalšie špekulácie. Neustále by sa diskutovalo o tom, či mal rozhodca udeliť žltú alebo modrú kartu," pridal dôvody svojich obáv z pripravovaného návrhu.

S prelomovou novinkou nesúhlasí ani tréner Tottenhamu Ange Postecoglou. "Môj postoj fanúšikov asi príliš neprekvapí. Nechápem tú naliehavosť, s akou chcú zrazu zavádzať nové veci."

Bývalý tréner Celticu zdôraznil, že futbal by sa mal najprv popasovať s fungovaním toľko kritizovaného systému VAR. "Neviem, či je v hre toľko chýb, že ju musíme neustále meniť. Stačí, že VAR úplne zmenil zážitok z hry," povedal Austrálčan.

Na opatrnosť vyzýva aj tréner Arsenalu Mikel Arteta. "Celá vec by sa mala dôkladne otestovať na nižších úrovniach. Futbal sa musí popasovať so vstupom nových technológií, takže nechápem, prečo ho ešte viac komplikovať," povedal rozladene.