Päť zlomových momentov titulovej cesty Citizens: Potupa United i dvakrát zdolaný Arsenal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť zlomových momentov titulovej cesty Citizens: Potupa United i dvakrát zdolaný Arsenal

Hráči Manchestru City oslavujú počas víťazstva 4:1 nad Arsenalom.
Hráči Manchestru City oslavujú počas víťazstva 4:1 nad Arsenalom.Profimedia
Zverenci Pepa Guardiolu (52) z Manchestru City sa s predstihom stali majstrami Premier League. Ďakovať môžu Nottinghamu, ktorý v sobotňajšom neskorom zápase na City Ground porazil londýnsky Arsenal.

City získali piaty titul za posledných šesť sezón. Teraz sa snažia o dosiahnutie treble, čím by sa vyrovnali svojmu susedovi Manchestru United, ktorý tento úspech dosiahol v ročníku 1998/99.

Nie vždy to však bolo pre "Citizens" jednoduché, pretože viac ako 90 percent obdobia ligového kolotoča viedol Arsenal a v jednom momente mal na čele aj osembodový náskok, ktorý museli zmazať. Pozrime sa na päť kľúčových výsledkov v sezóne, ktoré viedli k tomu, že sa nakoniec stali majstrami.

Manchester City - Manchester United 6:3

Phil Foden oslavuje svoj gól, keď Man City porazil Man Utd 6:3
Phil Foden oslavuje svoj gól, keď Man City porazil Man Utd 6:3AFP

Erling Haaland sa stal prvým hráčom, ktorý doma zaznamenal tri hetriky v Premier League v rade. Tri kúsky do siete súpere zaknihoval aj Phil Foden pri výhre nad Manchestrom United 6:3.

Guardiolov tím sa vtedy vrátil na rozdiel jedného bodu od vedúceho Arsenalu a predĺžil svoju neporaziteľnosť v najvyššej anglickej súťaži na 20 zápasov. Pre "červených diablov", ktorí po 75 minútach prehrávali 1:6, to mohlo dopadnúť aj horšie. Neskorý gól Anthonyho Martiala ich zachránil a možno im aj ukázal, že v budúcnosti musia derby zápasy zvládať oveľa lepšie.

Manchester City - Fulham 2:1

Manažér Manchestru City Pep Guardiola si počas celej sezóny zachoval chladnú hlavu pri riešení náročných otázok
Manažér Manchestru City Pep Guardiola si počas celej sezóny zachoval chladnú hlavu pri riešení náročných otázokAFP

Manchester City sa vďaka penalte Erlinga Haalanda v nadstavenom čase dočasne vrátil na prvé miesto Premier League. Stalo sa tak po ťažko vybojovanom víťazstve 2:1 nad mužstvom Fulhamu, ktoré hralo viac ako hodinovú presilovku po tom, čo bol João Cancelo vylúčený už po 26 minútach.

Výsledok znamenal pre Pepa Guardiolu 15 víťazstiev na Etihad v rade a vyslal vážne varovné znamenie pre súpera o titul Arsenal.

Arsenal - Manchester City 1:3

Erling Haaland z Manchestru City (R) oslavuje so spoluhráčmi na Emirates
Erling Haaland z Manchestru City (R) oslavuje so spoluhráčmi na EmiratesAFP

Vďaka elegantnému výkonu v druhom polčase sa Manchester City stal nielen prvým celkom v histórii, ktorý vyhral sedem po sebe idúcich zápasov vonku proti Arsenalu, ale aj preskočil "Gunners" na čele Premier League, keď v priamom súboji zvíťazil 3:1. Išlo o prvé ligové stretnutie dvoch jasných lídrov v boji o titul po tom, čo sa zápas pôvodne odložil o niekoľko týždňov, príčinou bol FA Cup.

City prešlo skúškou na výbornú. Počas turbulentného súboja, ktorý sa miestami podobal skôr basketbalu, sa rozhodujúcim faktorom stala rana Jacka Grealisha.

Manchester City - Liverpool 4:1

Kevin de Bruyne skóruje za Manchester City proti Liverpoolu
Kevin de Bruyne skóruje za Manchester City proti LiverpooluAFP

Niekoľko prešľapov Guardiolových zverencov spôsobilo, že strata na Arsenal sa do apríla zvýšila na osem bodov. Zatiaľ čo Liverpool bol celú sezónu len tieňom svojho bývalého ja, mnohí to považovali za potenciálnu prekážku pre City, ktorú nebude ľahké prekonať.

Nakoniec sa však ukázalo, že to bola prechádzka ružovou záhradou, Julián Álvarez zohral kľúčovú úlohu pri troch góloch mužstva, ktorými zdolal Kloppovu družinu a vdýchol svojim kolegom novú nádej na tretí titul v Premier League za sebou.

Víťazstvo bolo pre Guardiolu mimoriadne potešujúce, keďže jeho tím spočiatku zaostával. Tým, že si City pripísalo štvrtý úspech za sebou, prvýkrát v tejto sezóne Premier League zmenšilo odstup Arsenalu na päť bodov.

Manchester City - Arsenal 4:1

Erling Haaland oslavuje svoj neskorý gól proti Arsenalu
Erling Haaland oslavuje svoj neskorý gól proti ArsenaluProfimedia

"Citizens" urobili obrovský krok smerom k piatej trofeji v Premier League v šiestich sezónach dominantným víťazstvom 4:1 nad konkurentom o titul a pripísali si 12. ligový triumf nad "Kanoniermi" v rade.

Dôrazný a kontrolovaný výkon korunovali góly Kevina De Bruyneho, Johna Stonesa a rekordmana Erlinga Haalanda. Manchesterský klub prevzal kontrolu nad pretekmi o titul v posledných týždňoch sezóny.