Poslať do hry len Angličanov? V Premier League naposledy pred 25 rokmi Aston Villa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Poslať do hry len Angličanov? V Premier League naposledy pred 25 rokmi Aston Villa
Gareth Southgate bol 27. februára 1999 tiež v základnej zostave Aston Villy.
Gareth Southgate bol 27. februára 1999 tiež v základnej zostave Aston Villy.Anglická fotbalová asociace
Bolo to 27. februára 1999, keď Coventry City cestovalo do Birminghamu, aby sa v 27. kole Premier League stretlo s Aston Villou. Málokto by vtedy tušil, že v ten deň to bude poslednýkrát, čo na ihrisko vybehne zostava zložená výlučne z Angličanov na minimálne štvrťstoročie. Presne takú základnú jedenástku si domáci vybrali - a ani na lavičke náhradníkov nesedelo veľa cudzincov. Bol tam jeden. V čoraz globalizovanejšom svete je to takmer nemysliteľné.

Zápas ako každý iný. Coventry sa snaží udržať v súťaži a chce získať tri body za každú cenu. Na druhej strane Aston Villa pokukuje po Európe. Nakoniec jej budú chýbať dva body, ktoré mohla stratiť v tomto stretnutí, keďže prehrala 1:4. Stane sa.

Ale tento stret sa - aspoň zatiaľ - zapíše do histórie Premier League pre niečo iné. Bolo to naposledy, čo tím v najvyššej anglickej súťaži nastúpil v zostave zloženej zo 100 percent z domácich hráčov. Navyše, aj traja náhradníci Mark Draper, Gareth Barry a Stan Collymore, ktorých tréner John Gregory poslal do zápasu, boli Angličania.

Villans mali v kádri celkovo 25 Angličanov vrátane Garetha Southgatea, súčasného trénera Anglicka. Trojica Walesanov David Hughes, Mark Delaney a Graham Evans, Austrálčan Mark Bosnich, Ír Alan Lee, Talian Fabio Ferraresi, Dwight Yorke z Trinidadu a Tobaga, Škót Colin Calderwood a Fín Peter Enckelman doplnili mužstvo. Z nich bol 27. februára 1999 na lavičke náhradníkov iba Bosnich.

Mark Bosnisch (v strede) bol jediným cudzincom na lavičke Aston Villy.
Mark Bosnisch (v strede) bol jediným cudzincom na lavičke Aston Villy.Aston Villa

Rekord Burnley pokazil Vydra

V posledný deň sezóny 2005/06 sa Middlesbrough priblížilo k prekonaniu rokov bez výlučne anglického tímu, keď manažér Steve McClaren pri prehre 0:1 s Fulhamom postavil do základnej zostavy 11 domácich hráčov. James Morrison sa však neskôr rozhodol reprezentovať Škótsko na medzinárodnej úrovni, a tak bola história zmarená.

V nedávnej dobe, konkrétne v roku 2021, Sean Dyche takmer porušil dlhoročnú tradíciu nenasadenia anglických výberov. Proti Tottenhamu nastúpilo za Burnley 10 Angličanov, jediným cudzincom bol Čech Matej Vydra, ktorý sa predstavil v útoku. V 73. minúte naskočil Novozélanďan Chris Wood a zápas sa pre jeho tím skončil prehrou 0:4.

Matej Vydra bol jediným cudzincom v základnej zostave Burnley.
Matej Vydra bol jediným cudzincom v základnej zostave Burnley.Profimedia

Priekopnícka Chelsea

Dnes je Premier League jednou z najglobálnejších súťaží na svete. Prílev peňazí viedol kluby k investovaniu do talentovaných hráčov, z ktorých mnohí sú cudzinci a nikomu sa nezdá zvláštne, že najvyššiu súťaž tvoria výlučne futbalisti narodení mimo Anglicka.

Zároveň sa to tak stalo prvýkrát v minulom storočí. V roku 1999 - kuriózne v tej istej sezóne, keď Aston Villa vytvorila svoj historický rekord - sa Chelsea stala prvým klubom, ktorý od úvodného hvizdu nasadil do Premier League iba cudzincov.

Didier Deschamps v drese Chelsea.
Didier Deschamps v drese Chelsea.Premier League

Tréner Gianluca Vialli vtedy porazil Southampton s tímom, v ktorom boli Ed De Goey (Holandsko), Albert Ferrer (Španielsko), Frank Leboeuf (Francúzsko), Emerson (Brazília), Babayaro (Nigéria), Dan Petrescu (Rumunsko), Ambrosetti (Taliansko), Roberto Di Matteo (Taliansko), Gus Poyet (Uruguaj), Didier Deschamps (Francúzsko) a Tore Andre Flo (Nórsko).