Prekvapenia víkendu: Brighton ide zaskočiť Arsenal, Udinese vziať body Fiorentine

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenia víkendu: Brighton ide zaskočiť Arsenal, Udinese vziať body Fiorentine

Brighton v prvom zápase tejto sezóny prehral doma s Arsenalom 2:4.
Brighton v prvom zápase tejto sezóny prehral doma s Arsenalom 2:4.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Arsenal - Brighton, nedeľa 17.30 hod.

Dlho to vyzeralo, že o titule Premier League sa rozhodne až v poslednom kole, ale v súčasnosti má podľa matematických modelov Manchester City až neuveriteľnú 87 % šancu na jeho zisk. Gunners musia ovládnuť všetky tri zostávajúce zápasy a zároveň dúfať, že City do konca sezóny stratí päť bodov. Čo sa nezdá byť príliš pravdepodobné. Zatiaľ čo partia okolo Erlinga Haalanda cez víkend nastúpi s o záchranu bojujúcim Evertonom, Arsenal čaká doma Brighton.

Tabuľka očakávaných bodov v Premier League. Vzhľadom na to, že tímy nemajú rovnaký počet zápasov, poradie určuje priemer na zápas.
Tabuľka očakávaných bodov v Premier League. Vzhľadom na to, že tímy nemajú rovnaký počet zápasov, poradie určuje priemer na zápas.11Hacks / Livesport

Ten je v tabuľke siedmy, ale pohľad do nej klame. Napríklad podľa metriky očakávaných bodov by mal byť medzi týmito dvoma tímami len mierny bodový rozdiel v prospech Gunners. V ofenzíve a defenzíve ide o dva veľmi vyrovnané tímy.

Rovnako ako v decembri by to mohol byť ofenzívne veľmi pohľadný súboj. Brighton by mal mať prevahu vo vzduchu a využívať rýchly prechod do útoku. Arsenal by sa mal dostávať do šancí v pokutovom území väčšinou po kolmých prihrávkach zo stredu ihriska alebo prihrávkach pod seba. Naposledy Bukayo Saka otvoril strelecký účet v úvodnej minúte stretnutia a nakoniec padlo šesť gólov. Ako to dopadne tentoraz?

Fiorentina - Udinese, nedeľa 15:00

V ostatnom kole Serie A Udinese doma odsúdilo janovskú Sampdoriu k zostupu a teraz ho čaká zápas na pôde "fialiek" o udržanie sa v hornej polovici tabuľky. Ako deviaty tím sa stretne s ôsmou Fiorentinou, ktorá za nimi zaostáva len o bod. Rovnaký počet bodov majú aj Bologna, Turín a Monza. Tieto tímy sa museli rozlúčiť s pohárovými pozíciami, no stále je o čo hrať.

Ide o súboj dvoch mimoriadne vyrovnaných obrán. Čo sa týka ich priepustnosti, oba tímy sú na vzorke údajov za celú sezónu prakticky identické, ale Udinese má navrch. Aj vďaka lepšej forme brankára Marca Silvestriho v porovnaní s Pietrom Terraccianom z Fiorentiny.

To isté platí aj pre útoky. Z hľadiska kvality vytvorených striel je Fiorentina siedmym najlepším útokom v aktuálnej sezóne Serie A, Udinese je s miernym odstupom ôsme. Zaujímavosťou je, že Fiorentina hrá v tomto ročníku ešte vo vyššom obrannom bloku než majstri z Neapola. Udinese, naopak, vychádza z hlbokého bloku a bude chcieť hroziť najmä z rýchlych protiútokov do otvorenej obrany.

Pravidelne si vytvára veľmi dobré príležitosti z brejkových situácií a týmto spôsobom sa mu podarilo skórovať už 13-krát, čo je piaty najlepší výsledok v súťaži. Fiorentina má navyše často veľké problémy s bránením týchto šancí. Z hľadiska xG povolených z takýchto situácií sú horšie tímy len Sampdoria, Monza, Spezia, Salernitana a Cremonese.

Union St. Gilloise - Genk, nedeľa 18:30

Tí, ktorí majú možnosť sledovať nadstavbovú skupinu o titul v belgickej Jupiler Pro League, si určite prídu na svoje. Z hľadiska vyrovnanosti tímov je to momentálne jedna z najatraktívnejších európskych súťaží. O titul bojujú Antverpy, Genk a Union St. Gilloise, ktorých delí nielen jediný bod v tabuľke, ale aj výkonnosť, pričom ani jeden z nich viditeľne nevyčnieva.

Boj o titul pokračuje v nedeľu stretnutím medzi tretím St. Gilloise a druhým Genkom. Hoci stávkové kancelárie výrazne favorizujú domácich, hlbšia analýza ukazuje, že Genk by si mohol udržať vedenie v tabuľke. V jeho prospech hovorí najmä dobre fungujúci útok. Podľa ukazovateľa očakávaných gólov, ktorý meria objem a kvalitu vytvorených gólových príležitostí, je dokonca najlepším ofenzívnym tímom v lige.

Rebríček belgickej ligy podľa kvality útokov, xG je priemer na zápas.
Rebríček belgickej ligy podľa kvality útokov, xG je priemer na zápas.11Hacks / Livesport

V priemere vytvoria zverenci Woutera Vranckena 1,74 očakávaných gólov na zápas a dokonca 2,03 reálnych (bez započítania penált), zatiaľ čo Union sa pohybuje okolo 1,3 xG (1,8 reálnych). Hoci tím počas zimnej prestávky prišiel o svojho najlepšieho strelca Paula Onuacha (Southampton), jeho palebná sila bola dobre nahradená.

V 13-zápasovom období, ktoré bolo limitované Onuachovým odchodom, klesol priemerný xG Genku na 1,54 čo však nie je výrazný pokles. A 1,9 reálne streleného gólu na zápas v tomto období prekonal len Gent. Joseph Paintsil, Mbwana Samatta či žolík Yira Sor sa pravidelne dostávajú do dobrých šancí, navyše sa po zranení vracia nebezpečný Tolu Arokodare, ktorý by sa mal postupne stať kľúčovým hráčom mužstva. Všetci uvedení by mali byť schopní zasiahnuť do hry.

To isté sa nedá povedať o krídelníkovi Mikeovi Coachovi, ktorý bol v divokom závere zápasu proti Antverpám vylúčený. Hoci je najkreatívnejším hráčom Genku, vďaka výborným technickým schopnostiam Paintsila a Bilala El Khannousa nezostanú ofenzívni hráči bez potrebného servisu.

Okrem toho má Genk miernu výhodu aj v obrane. V celej sezóne dovolí svojim súperom v porovnaní s Unionom vyšší počet očakávaných gólov na zápas, pri hodnotení defenzívy je kľúčová aj kvalita na brankárskom poste. A tá jednoznačne hovorí v prospech hosťujúceho celku. Zatiaľ čo mladík Maarten Vandevoordt patrí medzi elitných ligových brankárov, jeho náprotivok Anthony Moris si nevedie príliš dobre. Ak by priemerný ligový brankár čelil rovnakým strelám, dostal by o päť gólov menej. Práve tieto rozdiely rozhodujú o titule.