Prípad Onana: Množiace sa chyby i hrozné čísla. Každý gól má svoj príbeh, reaguje ten Hag

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prípad Onana: Množiace sa chyby i hrozné čísla. Každý gól má svoj príbeh, reaguje ten Hag

André Onana zatiaľ v Manchestri United nepredvádza ideálne výkony.
André Onana zatiaľ v Manchestri United nepredvádza ideálne výkony.Profimedia
Zatiaľ čo od trénera Erika ten Haga (53) zaznela smerom k hráčom Manchestru United pochvala za aktívnu hru, fanúšikovia krútia hlavami. Posledný zápas v Istanbule opäť ukázal veľké slabiny "Červených diablov", ktoré sa ešte výraznejšie vykresľujú hrozivé štatistiky. Terčom kritiky je najmä brankár André Onana (27), za ktorého anglický veľkoklub v lete zaplatil 50 miliónov eur.

Kamerunský reprezentant sa toto leto stal po Kepovi Arrizabalagovi a Alissonovi Beckerovi tretím najdrahším brankárom v histórii futbalu. A hoci tím z Old Traffordu vo svojich akadémiách roky piplal takých hráčov ako Dean Henderson či Matej Kovář, voľba padla na extravagantného Afričana. Do United si ho totiž vyžiadal ten Hag, ktorý s Onanom úspešne spolupracoval v Ajaxe Amsterdam.

Angažmán v holandskom klube či Interi Miláno, odkiaľ Kamerunčan zamieril do Anglicka, je však v porovnaní s jeho pôsobením v Manchestri United v mnohých ohľadoch veľmi odlišný. Mnohonásobne väčší tlak, ktorý sa s prehlbujúcou sa krízou len zvyšuje, stavia brankára najmä do náročnej úlohy. A Onana sa s ňou zatiaľ nedokáže úplne vyrovnať. Robí chyby, ktoré sú do očí bijúce.

Bolo by však ľahké všetko zvaliť na Onanu. Slávny klub, ktorý trikrát vyhral Ligu majstrov, po odchode legendárneho Sira Alexa Fergusona márne hľadá cestu k úspechu. Najväčším problémom sa zdá byť otázka defenzívy. Jej čísla sa nezlepšili ani pod ten Hagem a súčasná obrana červených diablov je najhoršia za posledných 61 rokov.

Tím holandského trénera inkasoval v úvodných 20 súťažných zápasoch sezóny 33 gólov, čo je najhorší výsledok od sezóny 1962/63 - vtedy United inkasovali v rovnakom období 43-krát.

Na druhej strane musíme jedným dychom poznamenať, že v červenej časti Manchestru chýbali prakticky od začiatku sezóny dvaja najlepší obrancovia uplynulého roka - Luke Shaw a Lisandro Martínez. Keď k tomu pripočítame i zranenia krajných bekov Aarona Wan-Bissaku, Tyrella Malaciu či horšiu formu ostrieľaného Raphaela Varana, zistíme, že defenzíva United trpí nielen hernou krízou, ale aj maródkou.

Pohľad do reality značí, že defenzívna bilancia v Lige majstrov je ešte desivejšia - v skutočnosti len nováčik milionárskej súťaže Royal Antverpy inkasoval viac gólov (15) ako Manchester United (14). Zároveň majú "Červení diabli" v tomto smere po piatich zápasoch v základnej skupine najhoršiu bilanciu zo všetkých zúčastnených anglických klubov v histórii. Zároveň sú len druhý tím v histórii, ktorý v prestížnej európskej súťaži dvakrát po sebe neudržal dvojgólový náskok.

Vizitka obrany ide z veľkej časti na vrub jej dirigenta. Onanova nepohoda sa v poslednom zápase v Istanbule len zvýraznila. United viedli o dva góly a boli na najlepšej ceste získať tri body. No rovnako ako pred tromi týždňami v Kodani (3:4) sa zrútili. Remíza 3:3 ich zanechala na poslednom mieste v skupine A a vzhľadom na to, že ich posledný zápas odohrajú doma s Bayernom, to s ich účasťou v jarných európskych pohároch nevyzerá nádejne.

Onana prispel k spomínanej prehre s Galatasarayom niekoľkými hroznými chybami. "Všetky tri góly patria na vrub Onanovi," nešetril kritikou bývalý stredopoliar United Paul Scholes v rozhovore pre TNT Sports, ktorá zápas vysielala pre anglické publikum.

Medzitým ten Hag bráni svojho muža v rukaviciach, hoci situácia v šestnástke United sa stáva neudržateľnou. "Každý gól má svoj príbeh. Hlavné je, že keď vedieme o dva góly, musíme lepšie brániť ako tím a kontrolovať hru. A to nie je také jednoduché, keď sa prepadávame v strede poľa, robíme zbytočné fauly a dávame súperovi šancu pohroziť zo štandardných situácií," povedal 53-ročný tréner. 

"Nechcem hovoriť o jednom hráčovi. Hoci osobné chyby ovplyvňujú futbal, zodpovednosť je vždy na celom tíme, ide o to, aby sme boli súdržní a verili si," dodal.

Spoločnosť Opta zverejnila štatistiku, v ktorej je Kamerunčan s výrazným náskokom najčastejšie chybujúcim brankárom v posledných piatich ročníkoch Ligy majstrov. V 44 zápasoch urobil sedem fatálnych chýb, ktoré viedli ku gólom. Druhý Manuel Neuer má na konte len tri, ktoré z väčšiny pramenili z jeho riskantných prihrávok. Bohužiaľ, Onana robí chyby aj v oblasti, kde by si mal byť istý - na bránkovej čiare a v malom vápne.

Na druhej strane, v anglickej Premier League má Onana krásne čísla v štatistickom parametri, podľa ktorého zabránil viac ako štyrom gólom oproti predpokladom striel, ktoré na neho išli (16 inkasovaných gólov verzus 20,58 očakávaných inkasovaných gólov). V tomto ohľade je najlepší brankár v slávnej súťaži. Dostal však už aj tri žlté karty, čo z neho robí druhého najtrestanejšieho hráča tímu.

Suma sumárum, Manchester United má veľmi drahú brankársku jednotku, ktorá mu zatiaľ investíciu nespláca. Po predaji Hendersona (do Crystal Palace) a Kovářa (Leverkusen) zostávajú trojnásobnému víťazovi Ligy majstrov len veterán Tom Heaton a Turek Altay Bayindir, ktorý prišiel do United v auguste z Fenerbahce a na svoj debut stále čaká.