Sever Londýna patrí Gunners. Artetov stý triumf a Guardiola vyhral vo svojom 300. zápase

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sever Londýna patrí Gunners. Artetov stý triumf a Guardiola vyhral vo svojom 300. zápase

Aktualizované
Saka má na konte v drese Arsenalu 46 gólov. Rovnaký počet, aký dosiahol Ljungberg a Adebayor.
Saka má na konte v drese Arsenalu 46 gólov. Rovnaký počet, aký dosiahol Ljungberg a Adebayor.AFP
Anglická Premier League mala v nedeľu na programe záverečné tri zápasy z programu 35. kola. Bournemouth doma uspel s Brightonom 3:0. Zrak fanúšikov sa upieral najmä na ostatné dve stretnutia. V severolondýnskom derby zvíťazil Arsenal 3:2 na trávniku Spurs. Večer čakala dohrávka City v Nottinghame, ktorú obhajca zvládol výsledkom 2:0.

Tottenham - Arsenal 2:3

Derby o sever Londýna vzbudzuje pravidelne obrovské vášne. Inak tomu nebolo ani v nedeľu. Jedna séria sa mohla skončiť - Gunners neinkasovali ani v jednom zo svojich posledných vonkajších stretnutí a Spurs zasa skórovali v každom z ostatných 25 zápasov Premier League na svojom trávniku. Už v 15. minúte rozjasal hostí domáci Hojbjerg, ktorý po rohu Saku na prvej žrdi nechytateľne hlavou prekonal svojho brankára Vicaria. 

Bol to piaty vlastný zásah v severolondýnskom derby. Všetky si, mimochodom, strelili hráči Tottenhamu a zakaždým poslali Arsenal do vedenia 1:0 (Armstrong v marci 2000, Wimmer v novembri 2016, Lloris v januári 2023, Romero v septembri 2023 a Hojbjerg v apríli 2024). Domáci zakrátko vyrovnali, ale systém VAR odvolal van de Venovi radosť pre ofsajd, a tak opäť skórovali hostia. V 27. minúte sa presadil Saka

Pre 22-ročného ofenzívneho futbalistu to bol pätnásty zásah v ročníku, čím si vytvoril osobné maximum v jednej sezóne. Stal sa zároveň prvým Angličanom, ktorý pálil presne doma i vonku proti Spurs v rámci Premier League od Iana Wrighta (93/94). Zverenci Mikela Artetu sa neuspokojili. Do konca prvého dejstva sa po rohovom kope presadil Kai Havertz. Arsenal skóroval šestnásty raz z rohu v najvyššej súťaži, čím vyrovnal West Brom Albion pod Tonym Pulisom zo sezóny 2016/17. 

S kohútmi to nevyzeralo vôbec dobre. Boli to tri najrýchlejšie góly v tomto derby, ktoré Gunners strelili vonku (38 minút). S dvomi strelami na bránu viedli premiérovo v polčase s Tottenhamom trojgólovým rozdielom. Ale po zmene strán a hodine hry sa obraz hry začal meniť, keď znížil Cristian Romero. Žiadny iný obranca nemá na konte viac zásahov ako Argentínčan (5). 

A napätie gradovalo v 87. minúte po tom, čo Son premenil pokutový kop. Obrovský tlak i zodpovednosť nakoniec zverenci Mikela Artetu zvládli a udržali dôležité tri body. Španielsky šéf lavičky dosiahol niečo, čo sa nepodarilo ani Wengerovi. Kanonieri prvýkrát v histórii uspeli v dvoch vonkajších dueloch proti Spurs. Brankár Raya inkasoval mimo svoj štadión po 604 minútach. Jubileum zaznamenal Mikel Arteta, ktorý sa vo svojom 169. súboji v anglickej súťaži dočkal stého triumfu. Arséne Wenger potreboval na tento počet o desať duelov viac. 

Bournemouth - Brighton 3:0

Po ťažšom rozbehu si si Andoni Iraola naďalej získava priazeň fanúšikov. V súboji dvoch tímov zo stredu tabuľky opäť preukázal svoj kumšt, po ktorom sú Cherries iba bod od TOP 8. Opačným príbehom je v prebiehajúcej sezóne Brighton, ktorý po štvrtkovom debakli so City (0:4) zaznamenal ďalšiu prehru rozdielom triedy. Rozšíril tak svoju bilanciu len na šesť víťazstiev v 28 konfrontáciách Premier League (6-11-11). 

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Bournemouth prvýkrát od októbra 2018 zvládol šesť domácich ligových zápasov bez prehry (4-2-0). Brighton má na konte v apríli iba jeden zásah, aj ten si vsietil brankár Burnley Murič sám. Za domácich sa presadili Senesi, Unal a v samom závere pečatil rezultát Kluivert

Nottingham Forest - Manchester City 0:2

Obhajca majstrovskej trofeje mal síce dva zápasy k dobru, ale aj štvorbodové manko, ktoré si po triumfe v severolondýnskom derby vytvoril Arsenal. Pod tlakom tak Citizens vstúpili do súboja so zostupom ohrozeným Nottinghamom. Na úvodný zásah čakali hostia do 32. minúty. De Bruyneho roh usmernil hlavou na bližšej žrdi do siete Joško Gvardiol. Pre belgického reprezentanta to bola štrnásta gólová prihrávka naprieč všetkými súťažami. Žiadny iný hráč z Premier League, napriek tomu, že De Bruyne odohral iba 21 stretov z 54 možných, nemá viac. 

Bol to síce jediný gól prvého dejstva, ale hráči Nottinghamu boli nebezpeční, o čom svedčí ich xG 1,27 - najvyššia akej City (0,29) čelilo v tejto sezóne vo všetkých súťažiach. Forest si znova nedokázalo udržať čisté konto a pokračuje tak s "deravou defenzívou", ktorá neinkasovala iba raz z 24 ostatných konfrontácií v lige. Do hry sa krátko po hodine hry dostal Erling Haaland a po De Bruyneho pätnástej asistencii uzavrel rezultát. 

Nórsky kanonier sa radoval proti Nottinghamu v piatom dueli. Už len dve trefy mu chýbajú, aby vyrovnal "rekord" svojho otca (7) proti tomuto súperovi. Belgičan si popritom pripísal osemnásty stret, v ktorom prihral na minimálne dva zásahy. Guardiola sa po Kloppovi stal ešte len druhým trénerom, ktorý zvíťazil vo svojom 300. zápase v Premier League. Rozdiel v tabuľke je tak jednobodový.