TOP 10 letných prestupov v Premier League. Zoznamu kraľujú podpisy Tottenhamu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 letných prestupov v Premier League. Zoznamu kraľujú podpisy Tottenhamu

Vicario sa stáva oporou "Spurs".
Vicario sa stáva oporou "Spurs".Profimedia
Anglické kluby v lete minuli viac ako 1 miliardu libier, ale boli to dobre vynaložené peniaze? Britská verzia webu Flashscore Správy sa pozrela na 10 najlepších podpisov v Premier League počas letného prestupového obdobia 2023.

Je dôležité poznamenať, že niektorí hráči, ktorí prišli v lete, ešte nemali šancu zasiahnuť do hry (napríklad Christopher Nkunku z Chelsea), zatiaľ čo iní boli zranení a ďalším bude trvať istý čas, kým sa adaptujú na novú ligu a možno práve nie sú na požadovanej úrovni, aby sa dostali do zoznamu.

James Maddison - Tottenham Hotspur

Maddison, ktorý sa začína javiť ako podpis sezóny, bol po príchode z Leicesteru City obrovským faktorom pri vzostupe "Spurs" v tabuľke Premier League. Záložník je s piatimi asistenciami jedným z najkreatívnejších hráčov ligy (za ním sú len Pedro Neto a Kieran Trippier) a trikrát skóroval.

Jeho vplyv v útočnej fáze úplne zmenil ofenzívu Londýnčanov a umožnil pokračovanie rozkvetu ďalších hviezd ako Heung-min Son - Tottenham je v tabuľke štvrtý a od prvého miesta ho delia len dva body. Vážne zranenie členka, ktoré utrpel v zápase s Chelsea, by mohlo mať negatívny vplyv na sezónu klubu, čo len zvýrazňuje, aký je pre tím dôležitý.

Štatistiky Maddisona v aktuálnej sezóne Premier League.
Štatistiky Maddisona v aktuálnej sezóne Premier League.Flashscore

Micky van de Ven - Tottenham Hotspur

Ďalším hráčom "Spurs", ktorý od svojho letného príchodu zaznamenal veľký pokrok, je obranca Micky van de Ven. V obrane má do značnej miery podobný vplyv ako Maddison v útoku. Jeho príchod z Wolfsburgu bol v lete trochu pod drobnohľadom, keďže zadák bol pomerne neznámou veličinou, ale ukázalo sa, že je to šikovná posila pre mužstvo zo severu Londýna.

Dvadsaťdvaročný hráč disponuje obrovskou rýchlosťou a umožňuje manažérovi Angemu Postecoglouovi postaviť svoju defenzívu na vysokej obrannej línii, ktorá je kľúčom k ich doterajším vynikajúcim výkonom. Nanešťastie pre fanúšikov, van de Ven sa zranil počas prehry s Chelsea a do začiatku roku 2024 ho už neuvidíme.

Declan Rice - Arsenal

Na druhej strane severného Londýna sa nachádza Rice, ktorý prestúpil za 105 miliónov libier z West Hamu do Arsenalu. "Gunners" ho kúpili, aby im poskytol ďalšie možnosti a posilu v strede poľa, čo sa mu aj podarilo - v tejto sezóne exceloval takmer v každom súboji, ktorý odohral. Dokázal, že je jedným z najlepších hráčov na svojom poste.

Angličan zaujal najmä počas veľkých udalostí - pri víťazstve proti Manchestru United strelil víťazný gól a podal vynikajúci výkon pri tesnej výhre nad majstrom z Manchestru City.

James Ward-Prowse - West Ham

Napriek tomu, že West Ham prišiel o svojho kapitána Ricea, peniaze získané z tohto prestupu mu umožnili priviesť Warda-Prowsa za 30 miliónov libier. V minulej sezóne bol žiarivým svetlom v slabom tíme Southamptonu a po príchode na londýnsky štadión pokračuje vo svojej dobrej forme.

Tento záložník pripravil päť gólov a je nekompromisný vo vyložených situáciach, čím pomohol dodať útoku "kladivárov" úplne novú dynamiku v Premier League aj v Európe.

Moussa Diaby - Aston Villa

Diaby sa v lete presunul zo stredu poľa do útoku a prekvapivo prestúpil z Bayeru Leverkusen do Aston Villy. Útočník so skúsenosťami z dresu PSG prišiel s veľkými očakávaniami a zatiaľ ich splnil, keď v Premier League strelil tri góly a na tri asistoval.

Jeho partnerstvo s Olliem Watkinsom bolo jedným z hlavných faktorov pôsobivého štartu Villy, ktorá sa dostala na piate miesto v lige a len tri body od prvého miesta. Osobitnú zmienku si pri tomto zaslúži Pau Torres, ktorý je skvelý v obrane.

Watkins (L) a Diaby sú jednou z najlepších dvojičiek v Premier League
Watkins (L) a Diaby sú jednou z najlepších dvojičiek v Premier LeagueAFP

Cole Palmer - Chelsea

Po odchode Riyada Mahreza sa zdalo byť isté, že Cole Palmer sa presadí v Manchestri City, ale na konci prestupového obdobia sa objavila šokujúca ponuka, vďaka ktorej prestúpil do Chelsea. Mladík sa mohol zdať ako len rozmar "The BLues" pri letnom míňaní, ale rýchlo si vybojoval miesto v základnej zostave a odvtedy sa neohliadol späť.

Tento 21-ročný hráč ponúka kreatívnu iskru ako málokto iný v tíme a etabloval sa ako jeden z najlepších hráčov, dokonca zobral penaltové povinnosti skúsenému profesionálovi Raheemovi Sterlingovi a víťazovi majstrovstiev sveta Enzovi Fernándezovi. Jeho vynikajúce výkony mu vyniesli prvé povolanie do seniorskej reprezentácie Anglicka.

Dominik Szoboszlai - Liverpool

V lete sa veľa hovorilo o problémoch v strede poľa Liverpoolu a hoci niektoré otázky stále pretrvávajú, zatiaľ sa im podarilo presadiť a ocitli sa na druhom mieste ligy.

V lete odišlo z Anfield Road až šesť stredopoliarov, ale príchod Szoboszlaia sa ukázal ako veľké posilnenie. Doteraz nastúpil na všetky ligové zápasy a naďalej sa vyvíja vo výborného hráča s vynikajúcou schopnosťou útočiť s loptou, čím dodáva útokom mužstva novú tvár, ktorú predtým nemali.

Jérémy Doku - Manchester City

"Citizens" sa v lete rozhodli priviesť mladého Belgičana, ktorý prišiel z francúzskeho klubu Rennes. Zvyčajne nejaký čas trvá, kým sa nový hráč zapracuje do tímu Pepa Guardiolu, ako to bolo v prípade Jacka Grealisha, ale tejto posile netrvalo vôbec dlho, kým si zvykla na tempo Premier League a dokonca na ľavej strane vystriedala práve Grealisha.

Jeho priamy, húževnatý dribling prináša do útoku City novú úroveň napätia a často dokáže byť zničujúci, ako sa ukázalo pri góle a štyroch asistenciách v zápase s Bournemouthom (6:1). Doku má svoje najlepšie chvíle ešte len pred sebou a zdá sa, že jeho kvalitná forma hneď od príchodu je len začiatkom.

Ola Aina - Nottingham Forest

"The Garibaldis" podpísali bývalého obrancu Chelsea na voľný prestup z Turína. Nigérijský internacionál je po návrate do Anglicka výborný a vďaka tomu si vybojoval miesto v základnej zostave tímu.

Gól a asistencia v posledných dvoch zápasoch určite prispeli k pozornosti okolo neho, ale Aina je spoľahlivým hráčom už od svojho príchodu do klubu, navyše prišiel zadarmo.

Guglielmo Vicario - Tottenham Hotspur

Skutočnosť, že sa v zozname ocitli traja hráči "Spurs", svedčí o ich obrovskom obrate pod vedením Postecogloua, pričom peniaze sa počas leta zjavne míňali veľmi dobre. Vicario prišiel za 16,6 milióna libier z talianskeho klubu Empoli a prirodzene nahradil Huga Llorisa, pričom sa časom môže javiť ako lepšia verzia francúzskeho majstra sveta.

V Londýne veria, že gólman bude podávať obdivuhodné výkony počas celej sezóny. Uznanie si zaslúži aj jeho taliansky kolega Destiny Udogie, ktorý bol rovnako skvelý, jeho podpis sa spečatil ešte v roku 2022 a následne zamieril na hosťovanie, takže sa do nášho zoznamu nezapočítava.