TOP 10 najmladších hráčov v histórii Premier League

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 najmladších hráčov v histórii Premier League
Ako dlho vydrží súčasný rekord Ethana Nwaneriho?
Ako dlho vydrží súčasný rekord Ethana Nwaneriho?Profimedia
Premier League, podľa mnohých najlepšia futbalová liga na svete, ponúka pestrú paletu mladých hráčov s veľkou budúcnosťou. V prvej desiatke najmladších sú však väčšinou hráči, ktorí sa následne nepresadili podľa očakávaní, no súčasní mladíci môžu toto tvrdenie vyvrátiť. Prinášame zoznam desiatich najmladších hráčov, ktorí v tejto súťaži nastúpili.

Ethan Nwaneri (15 rokov a 181 dní)

V septembri 2022 sa prvýkrát stalo, aby do stretnutia Premier League nastúpil hráč mladší ako 16 rokov. Tréner Mikel Arteta dal túto šancu mladíkovi, ktorý naskočil na záverečné minúty pri výhre 3:0 nad Brentfordom. Nwaneri stanovil súčasný rekord. Zaujal predovšetkým výbornými výkonmi v kategórii do 18 rokov.

Zároveň sa stal najmladším futbalistom, ktorý kedy nastúpil za "áčko" Arsenalu. Stalo sa tak iba týždeň po tom, ako bol zlomený aj britský rekord najmladšieho hráča v histórii, pretože Christopher Atherton vo veku 13 rokov a 329 dní debutoval za severoírsky Glenavon v domácej súťaži.

Harvey Elliott (16 rokov a 30 dní)

V máji 2019 ešte v drese Fulhamu prišiel v 88. minúte na ihrisko Elliott. Kouč Scott Parker ho poslal do hry vediac, že jeho tím už definitívne zostúpi do The Championship. Následne ho kúpil Liverpool, v ktorého drese sa počas januára 2020 stal druhým najmladším futbalistom klubovej histórie. Výrazne mu pomohlo aj hosťovanie v Blackburne.

Mladíka na začiatku sezóny 2021/22 vyradilo vážne zranenie, pre ktoré sa vrátil až vo februári, ale už v mladom veku je často využívaným členom "The Reds". Mnohí si neuvedomujú, že stále má pred sebou celú kariéru. Na jeseň strelil svoj prvý gól v Lige majstrov, čím sa stal najmladším autorom zásahu Liverpoolu v "milionárskej súťaži".

Matthew Briggs (16 rokov a 68 dní)

Keď v poslednom kole ročníka 2006/07 nastúpil za Fulham proti Middlesbrough, bol v tom čase najmladším hráčom Premier League. Tento rekord vydržal viac ako dvanásť rekord, keď ho zlomil Elliott. Na ďalší štart čakal tri roky. Celkovo strávil na Craven Cottage sedem sezón, časťo hosťoval a od roku 2014 iba klesal.

Dostal sa až do štvrtej ligy, zahral si v Dánsku a momentálne je členom klubu Gosport Borough hrajúcom šiestu anglickú ligu. Rodák z Londýna sa pritom rozhodol reprezentovať Guyanu, odkiaľ pochádza jeho stará mama.

Isaiah Brown (16 rokov a 117 dní)

Anglický futbalista nedávno ako 26-ročný ukončil hráčsku kariéru. Dôvodom sú zdravotné problémy. Jej začiatok mal pritom raketový, pretože za WBA debutoval v Premier League už vo veku 16 rokov a 117 dní, čím sa stal v tom čase druhým najmladším hráčom histórie tejto súťaže.

Brown ako obrovský talent ešte v rovnakom roku 2013 prestúpil do Chelsea. Na mládežníckej úrovni dvakrát vyhral FA Cup aj juniorskú Ligu majstrov. Tréner José Mourinho mu dôveroval, postupne ho zapájal do "áčka". Dal mu šance v pohárových stretnutiach a raz v lige.

Následne sa začala séria siedmich hosťovaní. Postupne pôsobil vo Vitesse, Rotherhame, Huddersfielde, Brightone, Leedse, Lutone a Sheffielde Wednesday. Zároveň sa boril so zdravotnými problémami. Prvýkrát sa zranil na začiatku sezóny 2017/18 a začalo sa to s ním vliecť. Zakaždým sa ťažko dostával do zápasového tempa.

V júni 2021 oficiálne opustil Chelsea a prestúpil do tímu Preston North End, ale druhý raz musel zamieriť na operáciu achilovky - klub ho preto prepustil zo svojich služieb. Posledný zápas odohral na konci ročníka 2020/21.

Aaron Lennon (16 rokov a 129 dní)

Z aktuálnych štrnástich najmladších hráčov Premier League má Lennon ako jediný na konte cez 200 zápasov, zaknihoval ich vyše 400. V auguste 2003 nastúpil za Leeds proti svojmu neskoršiemu dlhoročnému zamestnávateľovi, Tottenhamu. V drese "kohútov" po prestupe odohral 266 ligových duelov. Krídelník stále ostáva najmladším hráčom s asistenciou. Podarilo sa mu to proti Arsenalu, keď mal 16 rokov a 199 dní.

Lennon dokonca reprezentoval Anglicko na MS 2006 aj 2010. V prvom prípade sa stal iba piatym tínedžerom Albionu na svetovom šampionáte a tretím najmladším. Neskôr hral ešte za Everton a Burnley, pôsobil takisto v tureckom Kayserispore. Už ukončil kariéru.

Jose Baxter (16 rokov a 191 dní)

Pri najmladšom debutantovi v drese Evertonu prídu skôr na um Wayne Rooney, alebo najmladší autor gólu James Vaughan, no Baxter nastúpil ešte skôr. Premiérovo si zahral proti Blackburnu v roku 2008, no celkovo nedostal veľa šancí. Pôsobil už len v nižších súťažiach a kariéru ukončil po sezóne 2020 v americkom Memphise hrajúcom USL.

Rushian Hepburn-Murphy (16 rokov a 198 dní)

Iba Jimmy Brown bol v drese Aston Villy pri debute mladší, no to bolo ešte v 1969, keď do éry Premier League zostávalo takmer 25 rokov. Pri výhre nad Sunderlandom (2014) striedal Bentekeho, no v stopách Belgičana nikdy nešiel. Rovnako ako mnoho jeho mladých predchodcov, tak aj kariéra Hepburna-Murphyho nabrala zlý smer.

Na ďalší zápas v "áčku" čakal do roku 2016, keď "Villans" vypadli. Mládežnícky reprezentant Anglicka v roku 2020 klub opustil. Stále však má len 24, no po pôsobení na Cypre hrá za Swindon v štvrej lige.

Gary McSheffrey (16 rokov a 198 dní)

V drese Coventry City zažil v roku 1999 veľmi špeciálny duel, pretože nielen debutoval, ale doteraz je to posledný zápas, keď nastúpila v Premier League čisto anglická jedenáska. Zložil ju však tréner konkurenčnej Aston Villy, ktorým bol John Gregory. Samotný McSheffrey nezažiaril tak, ako sa očakávalo. Na najvyššej úrovni strelil iba tri góly, prvý deväť rokov po svojom debute za Birmingham City.

Reece Oxford (16 rokov a 236 dní)

Defenzívny univerzál prekonal v sezóne 2015/16 bradatý rekord z roku 1922. Odvtedy bol Billy Williams (16 rokov a 221 dní) najmladším hráčom, ktorý nastúpil za West Ham. Oxford mal o 23 dní menej, keď hral predkolo Európskej ligy proti andorskému Lusitanosu a následne 16 rokov a 236 dní pri debute v Premier League s Arsenalom. Dokonca bol vyhlásený najlepším hráčom zápasu, lenže následne v drese "Hammers" nastúpil len v siedmich prípadoch.

Absoloval niekoľko hosťovaní a od roku 2019 má čoraz pevnejšie miesto v zostave nemeckého Augsburgu. Rodák z kanadského Toronta a mládežnícky reprezentant Anglicka si stále môže vybrať seniorskú reprezentáciu. Vďaka starému otcovi to môže byť aj Jamajka.

Jack Robinson (16 rokov a 250 dní)

V roku 2010 sa stal najmladším hráčom Liverpoolu, neskôr ho prekonal Elliott. Robinson dostal šancu od Rafaela Beníteza v poslednom kole sezóny 2009/10, čo bol pre Španiela posledný duel vo funkcii na Anfielde. Od jeho prvého po druhý štart v Premier League ubehlo viac ako deväť rokov. Následne nastúpil až v roku 2020 po postupe so Sheffieldom United.