Udalosti Premier League: Falošný únik Arsenalu, Smith s premiérovými tromi bodmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Premier League: Falošný únik Arsenalu, Smith s premiérovými tromi bodmi

Zverenci Mikela Artetu sa vyhli nečakanej prehre pod vidinou zisku prvého titulu od roku 2004.
Zverenci Mikela Artetu sa vyhli nečakanej prehre pod vidinou zisku prvého titulu od roku 2004.AFP
Futbalisti Arsenalu ukázali, že súboj prvého s posledným sa nemusí vždy skončiť víťazstvom favorita. Newcastle pokračoval vo svojich skvelých výkonoch a po demolácii Tottenhamu mu patrí už tretia priečka za dvojicou bojujúcou o ligový triumf. Štvrtý Manchester United ale zaostáva len o skóre a má o jeden zápas menej.

Jediným šťastím Arsenalu počas víkendu bolo, že jeho súper v boji o ligový titul nenastúpil, keďže bol zaneprázdnený semifinále FA Cupu. Gunners opticky zvýšili svoj náskok v tabuľke na päť bodov, hoci všetci tušia, že skôr dva body strácajú. Útočník Gabriel Jesus je presvedčený, že Arsenal je na stredajšie "finále" pripravený.

V každom prípade nečakaná domáca remíza 3:3 so Southamptonom jeho tímu výrazne sťažila cestu za majstrovskou trofejou. Zverenci Mikela Artetu mali v hlavách stredajší zápas proti City, no v súboji prvého s posledným ich hostia, ktorí sa usilujú o záchranu, potrestali. Gunners remizovali s týmto súperom už tretíkrát v rade a napokon boli radi za bod, keďže ešte v 88. minúte prehrávali 1:3. Pre Arsenal to bola tretia remíza za sebou.

Arsenal - Southampton 3:3

Tottenham v rozklade

V St. James' Parku uplynulo len 21 minút a skľúčení fanúšikovia Tottenhamu už prúdili k východu po tom, ako ich utrápených miláčikov rozobral Newcastle. Pritom sa na Tyneside vybrali v nádeji na víťazstvo, ktoré by ich tím katapultovalo späť do boja o Ligu majstrov.

Namiesto toho ich na dlhej ceste domov prepadli skľučujúce myšlienky, že Tottenham si v budúcej sezóne milionársku súťaž nezahrá. A čo je ešte horšie, čaká ho neistá budúcnosť mimo ihriska.

Debakel 1:6 je vyvrcholením krízy, ktorá už priniesla tvrdé vyhlásenia odchádzajúceho trénera Antonia Conteho. Talian v nich označil svojich bývalých zverencov za sebcov a kritizoval konanie klubu, ktorý od roku 2008 nevyhral žiadnu veľkú trofej.

Tabuľka Premier League.
Tabuľka Premier League.Livesport

Tottenham teraz zaostáva za štvrtým Manchestrom United o šesť bodov, pričom odohral o dva zápasy viac ako tím ten Haga. Na to, aby sa Spurs dostali do prvej štvorky, bude potrebný skôr zázrak. Najmä, keď sa nemajú o čo oprieť.

Ich dočasný tréner Cristian Stellini označil prvých 25 minút v Newcastli za najhorších, aké kedy videl... A krátko na to sa so svojou pozíciou manažéra rozlúčil. Dočasne ho nahradil jeho asistent Ryan Mason.

Newcastle - Tottenham 6:1

Boj o zostup sa rozohráva

Leicester a West Ham si pripísali cenné víťazstvá, ktoré podporili ich snahu o prežitie. V zóne zostupu zostali Southampton, Nottingham Forest a Everton. Prvý gól Timothyho Castagneho od augusta zabezpečil "líškam" cennú výhru 2:1 nad Wolves a vyhupli sa zo spodnej trojky.

Ich prvé víťazstvo po 10 ligových zápasoch bolo premiérovým ziskom troch bodov pre Deana Smitha, ktorý pred 12 dňami nahradil prepusteného Brendana Rodgersa. Teraz Leicester čakajú možno ešte dôležitejšie záchranárske zápasy - v utorok cestuje do Leedsu a budúci pondelok hostí Everton.

West Ham sa vďaka štyrom presným zásahom Bournemouthu nachádza šesť bodov nad zónou zostupu. Bolo to najvyššie víťazstvo "kladivárov" vonku na pôde súpera za takmer celý rok (4:0 na pôde Norwichu v máji 2022) a zároveň prvýkrát v tejto sezóne skórovali v úvodnej štvrťhodine. Z tímov priamo ohrozených zostupom do druhej najvyššej súťaže sa nepodarilo bodovať iba predposlednému Nottinghamu, hoci ten podľahol Liverpoolu 2:3 až po veľkom boji.

Hráč kola

Arsenal najmä vďaka Bukayovi Sakovi zachránil doma so Southamptonom aspoň remízu. Útočník pripravil svojmu tímu prvý gól Martinelliho a zabezpečil vyrovnanie v poslednej minúte riadneho hracieho času. Saka pritom nie je žiadny strelec, no v tejto sezóne dal 13 gólov, čo je jeho kariérne maximum. S 11 asistenciami je v lige druhý za Belgičanom De Bruynem zo City (15 asistencií).

Gól kola

Pokiaľ ide o anglickú ligu, je to Angličan. Strelil ho hráč Fulhamu Harry Wilson. Waleský stredopoliar ním nasmeroval svoj tím k víťazstvu nad Leedsom a posilnil jeho nádeje na účasť v budúcoročných európskych pohároch.

Wilson bol v minulej sezóne kľúčovým hráčom tímu pri postupe medzi elitu (10 gólov a 19 asistencií), ale v tejto sezóne sa odmlčal na dlhých 20 zápasov. Prihlásil sa o slovo až proti Evertonu a teraz naň nadviazal ďalším zásahom.